ATSO BAŞKANI SERTESER TOBB TİCARET VE SANAYİ ODALARI KONSEY TOPLANTISINA KATILDI.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkan Yardımcısı Hüsnü Serteser Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci’nin teşrifleriyle düzenlenen TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısına katıldı. 
Sayın Serteser toplantıda takdim ettiği raporda şu konulara değindi,


"YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN" (5084 SAYILI KANUN)
HAZİNEYE AİT ARAZİLERDE RAYİÇ FİYAT BELİRLEMEDE YAŞANAN PROBLEMLER

 
"Bu Kanunun 2 nci maddesinin (b) bendi kapsamındaki illerde en az on kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere; Hazineye, katma bütçeli kuruluşlara, belediyelere veya il özel idarelerine ait arazi veya arsalara yatırım yapıp, taahhütlerini tamamlayan kuruluşlara 5 yıldan sonra mülkiyeti bedelsiz olarak devredilebiliyordu. "
İlimiz Afyonkarahisar’da da 5 firma hazine arazisine yatırım yaparak araziyi bedelsiz olarak tahsis etmiştir. Bu kanundan sonra ise 3 firma hazine arazisine yatırım yapmıştır. 4 firmaya ise arazi tahsis edilmiş ve firmalar yatırım yapmamışlardır. Tekrardan işletmelerin devlet hazinesine yatırım yapıp, istihdam sağlayabilmesi için 5084 sayılı kanunun tekrar yürürlüğe girmesi uygun olacaktır.
Hazineye ait arazilerin rayiç fiyatlarını belirleyen uzmanlar fiyatı makul bir şekilde belirlemeli ve yatırımcının kolay bir şekilde alabilmesi için taksitlendirme yapması uygun olacaktır.
İLLERDE BULUNAN KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜNDE ÇALIŞAN SAYISI ARTTIRILMALI
Özellikle Afyonkarahisar ilimizde KOSGEB çalışanları işlemlere yetersiz kalmakta ve işlemler çok yavaş ilerlemektedir. İllerin iş yoğunluğuna göre çalışan sayıları tekrardan gözden geçirilmeli ve göreve gelen müdür/uzman gibi kişilerin çalışma süreleri uzun tutulmalıdır.

MESLEKİ EĞİTİM
Bölgemizdeki işletmelerin büyük çoğunluğu nitelikli eleman eksikliği çekmektedir. Mesleki eğitim imkanlarının arttırılması için insan kaynağı noktasında özellikle nitelikli ara elaman yetiştirme konusunda entegre bir sistemin geliştirilmesi gerekmektedir. Başta örgün eğitimde olmak üzere, orta öğrenim ve yükseköğrenim kurumlarında ilgili birimlerin ilişkilendirilerek özel sektörle bağlantısının kurulması sağlanmalı, sektörlerin istediği nitelikte işgücü için eğitim planlanmalıdır.


AFYONKARAHİSAR İSCEHİSAR VE BOĞAZ BÖLGESİNDE MERMER OCAKLARINDA SIKLIKLA YAŞANAN ELEKTRİK KESİNTİLERİ


Üyelerimizden gelen bilgiler doğrultusunda, son 4 aydır süreklilik arz eden ve had safhaya ulaşan elektrik kesintilerinden dolayı, bölgenin sanayicileri ve iş adamlarının yaşadığı iş gücü ve üretim kaybı büyük boyutlara ulaşmış ve bu kayıpları engelleyecek çözüm maalesef şu ana kadar bulunamamıştır.
İlimiz İscehisar ve Boğaz bölgesinin yaşadığı bu sıkıntıların bir an önce çözüme ulaşmasını ve elektrik kesintisi ile ilgili olarak yaşanan sıkıntıların tespit edilerek gerekli çalışmaların yapılması bölgemiz açısından son derece önem arz etmektedir. 
İlimizden 2016 yılında 291 milyon 568 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu ihracatımızın yüzde 58.4’nü madencilik ürünleri oluşturmaktadır. Madencilik ürünleri ihracatının büyük bir bölümü ise İscehisar ve Boğaz Bölgesi’nden gerçekleştirilmektedir. Böylesine önemli bir bölgede sürekli elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Bu kesintilerden dolayı makine ve tesislerde aşırı derecede arızalar, motor yanmaları ve fabrika trafolarında gün aşırı problemler oluşmaktadır. Ayrıca, bu fabrikalarda elektrik arızalarından dolayı maddi kayıp yaşanmaktadır. Aynı zamanda üretim kaybı, işgücü kaybı ve verilen taahhütlerinin yerine getirilememesinden dolayı işletmelerimiz ağır bedeller ödemektedirler.


ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ (UR-GE) PROJESİ KAPSAMINDA KALKAN FUAR DESTEĞİNİN TEKRAR PROJEYE DÂHİL OLMASI


Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projeleri kapsamında kümeye dâhil olan firmalar proje boyunca 10 tane yurtdışı faaliyetine katılabiliyorlardı. Bu yurtdışı faaliyetlerinde fuarlarda stant açarak ürünlerini sergileyebiliyorlardı. 06.03.2017 tarihinde yayınlanan genelge ile birlikte fuar desteği kalktı sadece ikili iş görüşmeleri ve firma ziyaretleri destek kapsamına dâhil oldu. Odamızın yürüttüğü mermer kümelenmesinde ise karşı firmalar ürünleri görmeden, dokunmadan görüşme talepleri olmuyor bu nedenden dolayı UR-GE projelerine tekrardan fuar desteğinin eklenmesi olumlu olacağı düşüncesindeyiz.


TOPTAN VE PERAKENDE YUMURTA SATIŞLARINDA UYGULANAN %8 KDV ORANININ TOPTAN YUMURTA SATIŞINDA %1 ORANINDA UYGULANMASI


Yumurta üretim ana hammaddeleri olan mısır, buğday gibi ürünlerde uygulanan KDV oranının %1, soya, ayçiçek küspesinde %0 olarak uygulanmasına rağmen toptan ve perakende yumurta satışlarında KDV oranının %8 olarak uygulanması zaten sıkıntıda ve zarar içerisinde olan yumurta üreticilerine ilave bir yük getirmektedir. Ayrıca; nihai tüketiciye perakende yumurta satışında KDV oranının %8 olarak devam etmesi halinde devletimizin KDV kaybı olmayacaktır. Toptan yumurta satışında KDV oranının % 1’e düşürülmesi yerinde olacaktır. 


MADEN İLE İLGİLİ TAŞRA TEŞKİLATI KURULMALI


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde maden ile ilgili taşra teşkilatlarının kurulması, iller bazında işlemlerin daha koordineli ve hızlı ilerlemesini sağlayacaktır.

Ekleme Tarihi:22.12.2017

Okunma Sayısı:1631

İlgili Fotoğraflar

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz