TOBB EKONOMİK FORUM DERGİSİ, ATSO’YA GENİŞ YER AYIRDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kurumsal dergisi olan, her ay 15 bin sanayici ve işadamına iletilen TOBB Ekonomik Forum Dergisi, 287’nci sayısında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in “Marka Kent” konusundaki değerlendirmelerine yer verdi. “Termal Merkez Afyonkarahisar, Süper Lig’e çıkmak istiyor” başlığıyla sunulan röportajda Serteser, Afyonkarahisar hakkında bilgi verdi; ATSO’nun Marka Kent için hangi çalışmaları gerçekleştirdiğini anlattı.

TOBB Ekonomik Forum Dergisi’nde yayınlanan röportaj şöyle:

 

Afyonkarahisar’ın ticari hayatı hakkında bilgi verebilir misiniz? Kentin en önemli sorununu öğrenebilir miyiz?

İlimiz, yolların buluşma noktasında doğal ve kültürel zenginlikleriyle bir turizm merkezi olmasının yanı sıra önemli bir ticaret şehridir.  Sektör çeşitliliği bakımından birçok zenginliğe sahip olan ilimizde; doğaltaş başta olmak üzere, gıda, hayvancılık, toprak sanayi, termal turizm ve seracılık önde gelen sektörlerdir.

Dünyanın en zengin mermer yataklarının bulunduğu Alp Kuşağı’nda yer alan Türkiye, önemli mermer rezervine sahiptir. Bu rezervin dikkat çeken bir kısmı ilimizde bulunmaktadır. Yaklaşık 3 bin yıldır mermercilik yapılan ilimizde, bölgenin zengin ocaklarından çıkarılan mermer blokları, binlerce yıldır şehrimizde işleniyor ve gerek ülkemizin gerekse dünyanın birçok ünlü eserine doğal estetik değer katmaya devam ediyor. 2017 yılında 115 ülke ile dünyanın birçok yerine ihraç edilen Afyon mermeri, ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlıyor. 2017 yılında ülkemizin gerçekleştirdiği 2 milyar 49 milyon dolarlık doğaltaş ihracatın yaklaşık yüzde 10’ununda, yani 185 milyon dolarında Afyonkarahisar imzası bulunuyor.

Ayrıca, ilimiz firmaları tarafından imal edilen fakat ihracat yapmak üzere başka firmalara satışı gerçekleştirilen ihraç kayıtlı teslimlerimiz ise yıllık yaklaşık 60 milyon dolar seviyesindedir. Bu açıdan bakıldığında, ilimizin Türkiye doğaltaş ihracatına yıllık yaklaşık 245 milyon dolarlık katkı yaptığı görülüyor.  

Afyonkarahisar’ın ekonomisine soluk veren bir diğer alan ise yumurtacılık sektörüdür. Yumurta üretiminde merkez konumda olan ilimiz, sektörün borsası durumundadır. 2017 yılında 73 milyon dolar ile ilimizde mermerden sonra en fazla ihracatı gerçekleştirilen sektör yumurtacılıktır. Bu rakam ülkemizin toplam yumurta ihracatının yüzde 30’unu oluşturmaktadır.

Tarım ve hayvancılıkta da ilimiz önemli bir yere sahiptir. Geleneksel hayvancılığın azaldığı ve buna karşılık modern hayvancılığın artmaya başladığı Afyonkarahisar'da, et ve et ürünleri üretimi önemli gelişme göstermiş, bu bakımdan ilimiz 2017 yılında en fazla büyükbaş hayvan sayısına sahip 10. il olmuştur.

Hayvancılıkta süt sığırcılığı, küçük ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık ve tavukçulukta öncü iller arasında yer alan Afyonkarahisar, tarımsal üretim olan kiraz, vişne, patates ve haşhaş üretiminde de Türkiye’de stratejik bir konumdadır

Zengin jeotermal kaynaklara sahip ilimiz, termal turizm merkezleri, lüks otelleri ve termal kaynaklardan birçok alanda yararlanması ile “Termalin Başkenti” unvanını fazlasıyla hak ediyor.

Son on yılda atılan büyük adımlarla, ilimiz 10 adet 5 yıldızlı termal otele sahip olmuştur. Bunlara ek olarak 1 adet beş yıldızlı otelimiz yapımı bitmiş olup faaliyete geçmesi beklenmektedir. 5 yıldızlı otellerimizin yatak kapasitesi 7.200’dür. İlimizdeki toplam yatak kapasitesine bakacak olursak; inşaat halinde, yatırım belgesi olan ve faal olan otellerimizle birlikte bu rakam yaklaşık 37 bindir.

İlimiz, sağlık turizminde de “Merkez İl” olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Bu kapsamda, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin faaliyete başlaması, ilimize kurulması planlanan Termal Kent’in de altyapısını sağlayacaktır. Termal Kent Projesi’nde günde 4 bin kişiye sağlık hizmeti verilmesi öngörülmektedir.

Bunun yanında ilimiz termal kaynaklarını sadece turizmde değil, farklı alanlarda da kullanmaktadır. Termal kaynaklarımız spor turizmine de katkı sağlayarak önemli spor tesisleri yapımının önünü açmıştır.

Termal kaynaklarımızın kullanıldığı bir diğer alan ise termal seracılıktır. 2017 yılında ilimiz, örtü altı tarım alanında Türkiye sıralamasında 866 dekar ile 24’üncü sırada yer almaktadır. İlimizde bulunan seralarda çoğunlukla domates üretilmektedir. 2017 yılında 46.399 ton domates üretimi gerçekleşmiştir. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden aldığımız verilere göre metrekarede 45 ile 50 kg arası domates üretimi gerçekleştiği bildirilmiştir.

Termal kaynakların kullanımında bir diğer alan ise ısıtma ve enerjidir. Ortağı olduğumuz Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi (AFJET A.Ş.), 11 bin hane ve 25 bin konut eşdeğeri ısıtma altyapısını termal kaynaklar ile sağlamaktadır. Yine AFJET tarafından hizmete sunulan Afyon Jeotermal Elektrik Santrali (AFJES) ile termal kaynaklardan elektrik üretilmektedir. Jeotermal Elektrik Santrali, yıllık 15 milyon kilowatt/ saatlik üretim ile 4.762 konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güçtedir.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü ile Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Zafer Sağlık Külliyesi, AFJET’in jeotermal enerji altyapısı ile ısınmaktadır. Her iki kampüste temiz enerji kullanımı, çevre için önemli olduğu gibi kurumların tasarruf etmesinin de önünü açmıştır.

İlimizin örnek şirketlerinden olan AFJET, termal otellere de sıcak su sağlamakta, böylece Afyonkarahisar’ın doğal zenginliği israf olmadan, her otelin ihtiyacı kadar dağıtılmaktadır.

“Kentte ticaret ve sanayi alanında yaşanan sorunlar nedir” diye soracak olursanız, bu soruya şöyle cevap verebiliriz:

Firmalarımızın kurumsal kimliğinin istenen düzeyde olmaması, bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Büyüme potansiyeli olan işletmeler hızla gelişme yolunda ilerlerken, kurumsallaşamamadan kaynaklı sorunlar, içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Sorunların kurumsal çözümler yerine bireysel çözümlerle üstesinden gelinmeye çalışılması, işletmelerin potansiyelini harekete geçirmesinde engel teşkil ediyor.

Bir diğer önemli husus ise Orta ve Yüksek Teknolojili Organize Sanayi Bölgemizin olmayışı. Yüksek teknolojili ihracatımız global ölçekte değerlendirdiğimizde oldukça düşük. Bunun için yüksek katma değerli ve ileri (yüksek) teknolojiye dayalı ürünlerin üretimine yoğunlaşmak ve bu ürünleri üreten sektörlerin payını artırmak, temel hedeflerden birisi olmalıdır. Afyonkarahisar’ın jeopolitik konumu ve ulaşım alt yapısı gibi avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar göz önüne alındığında ilimizde yüksek teknolojiye yönelik yatırımlar yapılması büyük önem arz etmektedir. Biz bu doğrultuda Afyonkarahisar-Kütahya Karayolu’na yakın bir mesafede, Orta ve Yüksek Teknolojili Organize Sanayi Bölgesi için kullanılabilecek bir yeri tespit ettik. Afyonkarahisar’ın Orta ve Yüksek Teknolojili Organize Sanayi Bölgesi kazanması için devlet büyüklerimizle görüştük, bundan sonra da görüşmelerimizi sürdüreceğiz.

  • Afyonkarahisar’ın ‘Marka Kent’ olması için Odanız hangi çalışmaları yürütüyor?

Şehir markalaşması, kentlere vatandaşların, ziyaretçilerin, şirketlerin ve yatırımcıların akıllarında eşsiz bir kimlik kazandırmak için pazarlama tekniklerinin kullanılmasıdır. Kentin katma değeri hakkında birleştirici bir hikâyesi olması, marka kent olmanın önceliklerindendir. Şehrimizi şekillendirmek, inşa etmek, insanları ve kurumları çekebilecek mıknatısları sağlamak da çok önemlidir.

Afyonkarahisar’ın marka şehir olması için sahip olduğu hazineleri iyi değerlendirmesi, bu değerleri iyi hizmet yüksek kalite ve güven olgusu ile birleştirmesi gerekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2017’de açıkladığı Yaşam Memnuniyeti Anketi’ne göre Afyonkarahisar, “en mutlu” iller arasında yüzde 76,4’lük oran ile Sinop’tan sonra ikinci sırada geliyor. Ankete göre Afyonkarahisarlılar, şehirdeki kamu hizmetlerinden iyi bir şekilde yararlandıklarını belirtiyor. Bu da Afyonkarahisar’da sunulan hizmetlerin, marka kent için gerekli şehir altyapısını oluşturduğunu gösteriyor.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin marka kent olabilmesi için birçok çalışmaya imza atmış durumdayız. Bu kapsamda, üyelerimizin dış dünya bağını kuvvetlendirmek amacıyla son 1 yıl içerisinde 7 ülkeye fuar ziyareti ve iş gezisi düzenledik. Bu faaliyetlere birçok üyemiz katılım gerçekleştirdi. İlimizin kalkınması için ise son 8 yılda ulusal ve uluslararası 23 projeye dâhil olduk ve yürüttük. 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak eğitimler ve yaptığımız projeler ile firmaların karşılaştıkları sorunları aşmak için büyük gayret gösteriyoruz. Şu anda yürüttüğümüz ve 220 bin Avro bütçeli KOBİ Akademisi Avrupa Birliği projemiz ve başvurusunu gerçekleştirdiğimiz 185 bin Avro’luk KOBİ Hastanesi Avrupa Birliği projemiz ile ilimiz firmalarının kurumsallaşmalarına büyük katkı sağlayacağımız inancındayım.

İlimiz ile özdeşleşmiş olan Afyon Mermeri, Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması ve Afyon Kaymağı’nın Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan aldık. Ayrıca, Afyon Manda Yoğurdu Coğrafi İşareti’nin alınması için çalışmalarımız devam etmektedir. “Coğrafi İşaretli Ürün” ibaresini kullanmak isteyen ve bu çerçevede denetimden geçen firmalara Oda olarak Coğrafi İşaret hologram ve etiketi sağlayarak yardımcı oluyoruz. Firmaların ürünlerinde Coğrafi İşaret hologramı ve etiketi kullanması, katma değeri artırıyor; aynı zamanda ilimizin “marka kent” olma iddiasını da destekliyor.

Bununla birlikte Afyonkarahisar’a örnek olan çevre dostu projeler de geliştirdik. Zafer Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız destek ile toplam 550 kw’lık güneş enerji santrali kurarak elektrik üretimimizi güneş enerjisinden sağlamaya başladık. ATSO Hizmet Binası’nın ısınmasında da şehrimizdeki jeotermal altyapıyı kullanıyoruz. Böylece binamız çevreyi kirletmeden, doğal kaynaklarla ısınmış oluyor.

Bahsettiğimiz altyapıyı sağladıktan sonra sıra, Yeşil Bina Sertifikası almaya gelmişti. Bu doğrultuda merkezi İngiltere’de bulunan “Building Research Establishment Global’a (BRE) başvurmak için gerekli şartları sağlamak amacıyla Zafer Kalkınma Ajansı’na “ATSO Yeşil Etikete Kavuşuyor” isimli projemizi sunduk ve projemiz kabul edildi. Proje ile gerekli eksikliklerimizi giderdikten sonra BREEAM sertifikası için başvurumuzu yapacağız ve “Gelin binamızı inceleyin” diyeceğiz.  İnanıyorum ki ATSO Hizmet Binası, değerlendirme sonucunda Yeşil Bina Sertifikası’nı en üst düzey olan “Sıradışı” kategorisinde alacak.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası’nın Yeşil Bina Sertifikası alması ile şehrin tanınırlığı ve bilinirliği de artacak. Bu projemiz, Türkiye genelindeki Oda ve Borsalarımız’a, bölgemizdeki kamu kurumları ve meslek örgütlerine de örnek olacak;  geliştirilecek yeni projelerde bize atıfta bulunulacak.

Bu dönem, Afyonkarahisar’ın “marka kent” yolculuğuna bir katkımız daha olacak. ATSO Hizmet Binamız’ın arkasında, Türkiye’de tek olan yeni bir merkez kuracağız. Bu merkezde, ilimizde çıkarılan mermerler sergileneceği gibi, vazodan, kenar süslemelerine, kalemlikten hediyelik eşyaya kadar mermerden yapılan pek çok sanat ürünü de ilgilisinin dikkatine sunulacak. Mermere dair her şeyin bulunabileceği bu modern merkez, 365 gün açık olacak. Bu yönüyle yeni kuracağımız merkezimiz, yılın belirli günlerinde düzenlenen fuarları beklemek zorunda kalan mermer alıcısı için de bir tercih sebebi olacak. Üzerinde çalıştığımız projemiz, yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da yankı uyandıracak; böylelikle mermer ihracatının artmasına da önemli bir katkı sağlanmış olacak.

ATSO olarak “marka kent” çalışmalarımızı, projelerimiz ve hizmetlerimizden ibaret görmüyoruz. Sosyal ve kültürel etkinliklere imza atarak farkındalık çalışması yapıyoruz. Bu çerçevede Türkiye’de tek olan ATSO Spor Oyunları’nı önemsiyorum. Bu yıl 13’üncüsünü düzenleyeceğimiz ATSO Spor Oyunları, farklı sektörlerde yer alan üyelerimizi ve çalışanlarını bir araya getiriyor; en küçük işletmeden en büyük şirketlere kadar tüm üyelerimizin katılımına açık olarak gerçekleştiriliyor. Spor Oyunları ile firmalar arası kaynaşma sağlayarak, çalışanlar arasında dostluğun pekiştirilmesini hedefliyoruz. Geçen 12 yıla baktığımızda bu hedefin gerçekleştiğini görüyoruz. ATSO Spor Oyunları’nın açılışını Zafer Haftası’nda yaparak gençlerimize örnek oluyoruz.

Bu faaliyetlerimize ek olarak Afyonkarahisar Tanıtım Günleri, Ege İlleri Tanıtım Günleri, Afyon Film Festivali ve Foto Frig Fest gibi ilimizi tanıtan birçok etkinlikte yer alıyor ve bu etkinliklere destek oluyoruz. Senaryosunu bir Afyonkarahisarlı hemşerimizin yazdığı ‘Geçerken Uğradım’ sinema filminin çekimleri de çok yakında başlayacak. Oda olarak bu filmin çekilmesi için de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz.

  • Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023 tarihinde nasıl bir kent hayal ediyorsunuz?

Huzurun, refahın ve zenginliğin arttığı bir Türkiye hepimizin ortak umududur. Afyonkarahisar'ı, ekonomik ve sosyal alanda önemli bir merkez ve bir dünya kenti yapabilmek için çıktığımız yolda daha huzurlu, daha mutlu ve daha kazançlı günlere kavuşmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda; çözüm odaklı ve sağduyulu bir şekilde hareket ederek kalıcı çözümlerle sürdürülebilir kalkınmayı başarabilmek, amacımız olacaktır.

Cumhuriyetimiz’in Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Milli Mücadele, 9 Eylül 1922’de İzmir’de sona ermiştir. Milli Mücadele’de Afyonkarahisar ayrı bir yere sahiptir. 2023 hedefleri hepimiz için önemli, bununla birlikte şehrimizde Cumhuriyetimiz’in kuruluşunun 100’üncü yılından bir yıl önce Milli Mücadele ve Kurtuluş’un 100’üncü yılı kutlanacağını da hatırlatmak isterim. Bu çerçevede 2022’de, ilimizin büyük şehitliklerinin ve Kocatepe’nin sadece yurtiçinde değil, yurtdışında dahi tanınmış bir marka hâline gelmesini arzu ediyorum. Afyonkarahisar, 2023’ü, 2022’den aldığı şevk ve heyecanla karşılayacaktır.

Biz, Afyonkarahisar’ın 2023 yılında yıllık 1 milyar dolarlık ihracat yapan ve ekonomi dünyasında “Süper Lig” olarak tanımladığım iller arasında olması için çalışıyoruz. Katma değeri yüksek üretimin şehrimizde yaygınlaşması ile, 2023’te ihracatı 1 milyar doları çoktan geçmiş bir Afyonkarahisar hayal ediyorum; fakat hayallerimiz bununla sınırlı değil. Türkiye ortalamasının altında olan işsizliği en aza indirmiş, ekonomisi ile ülkemizin kalkınmasında öncü olan bir Afyonkarahisar hayal ediyorum.

İş dünyası ve şehir yöneticilerinin gayreti ile Afyonkarahisar, şehirdeki konutların yüzde 80’inin enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji ile karşılandığı; yüksek hızlı tren ile kolay ulaşılabilen, sivil hava taşımacılığının arttığı; fabrikalarında robot teknolojisinin üretildiği ve kullanıldığı bir il olacaktır.

 

Ekleme Tarihi:25.07.2018

Okunma Sayısı:1572

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz