KORONAVİRÜS SALGINI DOLAYISIYLA SAĞLANAN İMKANLARDAN YARARLANIN

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ahmet Karakaya, çalışma hayatı ve ekonominin koronavirüs salgınından etkilenmesini önlemek için alınan tedbirleri, Kanal 3’te Megabirlik Medya Temsilcisi Mehmet Emin Güzbey’in sunduğu Dobra Dobra programında anlattı.
Programda ilk sözü alan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, koronavirüs salgınına karşı mücadele eden görevlilere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Serteser, “Dünyamız ve ülkemiz çok zor günler geçiriyor. Evde kalmamız, kendimizi izole etmemiz çok önemli. Kontrollü olarak üretimin devam etmesi gerekiyor. Ayrıca dışarı çıkma gereksinimi olmayanların da dışarı çıkmamasına önem göstermesi gerekiyor. İşverenlerin ve çalışanlarımızın iş yerlerinde sosyal mesafeye ve dezenfekte kurallarına uyması gerekiyor. Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya, hekimlerimize, sağlık personelimize teşekkürlerimizi sunuyorum. En alt kademeden en üst kademesine kadar teşekkürün çok daha fazlasını hak ediyorlar. Güvenlik kuvvetlerimiz önemli bir görevi yerine getiriyorlar. Güvenlik kuvvetlerimize de en alt kademeden en üst kademeye kadar teşekkürlerimizi belirtmek istiyorum. Bu zor şartlarda ekonomiyi durdurmayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz’in 1,5 milyonu aşkın üyesine, işverenlerimize, bizim 6 bin civarında üyemize, iş insanlarımıza, sanayicilerimize, ticaret erbabımıza, esnaf ve sanatkârımıza çok teşekkür ediyorum. Kamu görevi yapmak zorunda olan başta Valilerimiz olmak üzere Belediye Başkanlarımıza, Kaymakamlarımıza, İl Müdürlerimize, basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
ATSO’DA TEDBİRLER ALINDI
Oda olarak koronavirüse karşı mücadele tedbirlerini yoğunlaştırdıklarını aktaran Serteser, “Biz, bu virüs pandemi olarak ilan edilmesinden itibaren Ticaret ve Sanayi Odamız’da önemli tedbirler aldık. Sadece Odamız’da değil bize bağlı olan Gecek Termal A.Ş.’de de önlemleri uyguladık. Gecek Termal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali İhsan Çiloğlu’na da Yönetim Kurulu’nu toplayarak tedbirleri uyguladığı için teşekkür ederim. ATSO İş Merkezimiz’de de ciddi tedbirler aldık. Öncelikle, Odamız’da Nisan ve Mayıs ayındaki programlarımızı erteledik. Tüm birimlerimizi, Meclis Salonumuz’u, tüm salonlarımızı, ATSO İş Merkezi’ni dezenfekte ettik ve etmeye devam ediyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın ‘14 Kural’ ve ‘Ellerimizi Doğru Yıkayalım’ afişlerini hem Odamız’a, hem İş Merkezimiz’e astık ve bunları personelimize dağıttık. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin hazırladığı görsel de panellere yerleştirildi. Sosyal medyada konuyla ilgili uyarı görsellerini paylaştık. Personelimizin yarısına dönüşümlü olarak izin verdik. Mesai saatlerini kısıtlamadık, çünkü kısıtlama yapmış olsaydık, sosyal mesafeye uyulamaması gibi bir durum ortaya çıkabilirdi. Girişten itibaren güvenlik görevlimiz üyelerimize kolonya tutuyor, aynı zamanda yoğunluk olursa 3’er kişinin birimlerimize çıkmasını sağlıyoruz. Birçok işlemimizi internet üzerinden veriyoruz. Lütfen üyelerimiz, yapılabilecek tüm işlemleri internet üzerinden yapsınlar. Burada asıl hedef koronavirüs salgınının bertaraf edilmesidir” ifadelerini kullandı.
GAZİ MESLEK LİSESİ HİYJEN SOLÜSYONU ÜRETTİ
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile TOBB ETÜ arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü çerçevesinde Afyonkarahisar’da pilot okul olan Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bu süreçte önemli bir işlevi yerine getirdiğinin altını çizen Serteser, “Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında Afyonkarahisar’da pilot okul olarak ilan edildikten sonra Protokol Yürütme Kurulu oluşturduk. Şahsımın başkanlığındaki Protokol Yürütme Kurulu’nda İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Metin Yalçın, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın Mustafa Gül, Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Koçak ve Afyonkarahisar Ticaret Borsası Genel Sekreteri Yılmaz Göktaş yer alıyor. Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Afyonkarahisar ili ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Eskişehir ili ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Muğla ili ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Uşak İli ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükler, Kırıkkale gibi talep eden resmî kurumlar ve belediyelerin hijyen solüsyonu talepleri karşıladı. Okulun 10 günlük hijyen solüsyon üretim miktarı 160 tona yaklaştı. Bu ürün dışında il içi ve il dışında talep edilen 10 ton sıvı el temizleyici, 5 ton yüzey temizleyici ve 9 ton çamaşır suyu üretimi yapıldı. Okul, dezenfektan üretimi için gerekli olan izinleri de aldı ve kısa sürede bu üretime de başlayacak” diye konuştu.
“CUMHURBAŞKANIMIZ VE BAKANLARIMIZ’A TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Koronavirüs salgınının ekonomiye etkilerini azaltmak amacıyla pek çok düzenlemenin hayata geçtiğini hatırlatan Serteser, şöyle devam etti:
“Sayın TOBB Başkanımız ile video konferans gerçekleştirdik. TOBB Koordanisyon Kurulu, Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu üyeleri ve Konsey Başkanları ile Sayın Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu görüş alışverişinde bulundu. Buradan Sayın Hisarcıklıoğlu’na da teşekkür etmek istiyorum. 365 Oda ve Borsa’dan gelen sorunları gece gündüz demeden Hükümetimiz’e, ilgili Bakanlarımız’a, ilgili kurumlarımıza bildirerek acil çözümler üretmeye çalışıyor. Tüm Bakanlarımız da kendilerine iletilen sorunları anında çözmek için gayret halindeler. Sayın Cumhurbaşkanımız’a ve Bakanlarımız’a bu nedenle teşekkür ediyorum. Ekonomimiz ile ilgili hiçbir zaman kötümser olmamamız gerekiyor, ancak bu salgının çok ciddi olduğu biliniyor. Bu salgın bittiğinde birden artacak talepler de, peyderpey artacak talepler de olacak. Buna hazırlıklı olmalıyız. Firmalarımızın, küçük esnafının, hatta ailelerin alternatifli planlar yapması uygun olacaktır.”
MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASI’NA 120 BİN TL’LİK DESTEK
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu zor dönemde, sıkıntı yaşayan vatandaşların yanında olduklarını vurgulayan Serteser, “Koronavirüs salgını dolayısıyla biz de Yönetim Kurulu toplantımızı video konferans yöntemiyle gerçekleştirdik. Toplantımızda yardım kampanyalarına sağlanacak katkılar hakkında karar aldık. İlk olarak şunu söylemem gerekiyor: Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Afyonkarahisar Ticaret Borsası, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, MÜSİAD, AFSİAD, TÜMSİAD, Afyonkarahisar Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın işbirliğinde Afyon İçin Vefa Vakti isimlik yardım kampanyası başlattık. Koronavirüs salgını dolayısıyla sıkıntı yaşayan pek çok vatandaşımız var. Malumunuz olduğu üzere Ramazan ayı da yaklaşıyor. Şehrimizin iki şubeden fazlası olan marketlerimizin sahipleri ile toplantı yaptık. 60 TL, 80 TL ve 110 TL’lik üç paket belirlendi. Bağışlar, firmaların hesabına yatacak, Belediye’nin hesabına yatmayacak. Arzu eden iş insanımız, sanayicimiz buradaki IBAN numarasına para yatıracak ve Belediyemiz bu yardım paketlerini dağıtacak. Afyonkarahisar Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan da bu kampanyada yararlanılacak. Bu kampanyaya destek olan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyoruz. Tüm firmalarımızın bu çağrımıza destek olmasını istirham ediyoruz. Yönetim Kurulu toplantımızda Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak 1000 paketle Afyon İçin Vefa Kampanyası’na destek olacağız.
Bunun dışında, ayrıca Oda olarak da 1000 paket yardım paketi daha dağıtacağız. Bu yardım paketlerini de bize gelen taleplerden, Meclis Üyelerimiz’e gelen taleplerden liste oluşturarak dağıtacağız.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ sloganıyla başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası için de 120 bin TL katkıda bulunmuş olacağız. İnşallah bununla ihtiyaç sahiplerine bir nebze olsun el uzatmış oluruz, Covid-19’u inşallah atlatırız” ifadelerini kullandı.
KARAKAYA: İSTİHDAMIN DEVAMINI AMAÇLIYORUZ
İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karakaya ise Kısa Çalışma Ödeneği hakkında bilgi verdi. Karakaya, “18 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Paketi ile Kısa Çalışma Ödeneği’nin uygulanacağı duyuruldu. Kısa Çalışma Ödeneği, iş yerlerindeki çalışmanın azaltılması ya da geçici olarak durdurulması halinde sigortalıların üç ayı aşmamak suretiyle çalışmadıkları dönem için gelir desteği sağlamak anlamına geliyor. Buradaki asıl hedef, istihdamın korunmasıdır. İşverenlerin çalıştırmadığı işçilere belli süre maaş ödüyoruz. Deneyimli kişilerin işyerinde kalmasına ve istihdamın sürdürülmesini amaçlıyoruz. Kanunumuz, toplam 3 ayı geçmez şeklinde belirtmiş. Toplam 90 gün olarak belirtilen sürenin ilk 7 günü işveren tarafından karşılanacaktır. Diğer kalan 83 gün, İŞKUR tarafından ödenecektir. Burada asgari ücret ve Genel Sağlık Sigortası primi ödenmektedir, emekliliğe sayılan prim ödenmemektedir. İşverenlerin çalışanlarına asgari ücretin yüzde 60'ı kadar ücret ödemesi gerçekleştirilecektir. Burada faaliyetin 3’te 1 oranında azaltılması ya da 4 hafta süreyle durdurulması şartı aranmaktadır. Haftalık çalışma süresi 45 saattir. İşçinin 15 saat çalışmaması gerekiyor. 30 saatini biz ödüyoruz. Tamamen kapatılan işyerlerinde ise 45 saatin ücretini biz ödüyoruz” dedi.
“BÜTÜN İŞVERENLERİMİZ BAŞVURABİLİR”
Karakaya, Kısa Çalışma Ödeneği hakkında şu vurguları yaptı:
“Kısa Çalışma Ödeneği’ne işverenlerimiz başvuracaktır. İşverenlerimiz Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanmak istiyorsa iskur.gov.tr’den Kısa Çalışma Ödeneği bölümünde Kısa Çalışma Talep Formu’nu dolduracak, ekindeki Taahhütnamesini ve Kısa Çalışma Ödeneği uygulayacağı işçilerin listesini kisacalisma.afyon@iskur.gov.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir. Bu konuyla ilgili başvuru için 60 günlük bir süremiz var. Bu belgeler gönderildikten sonra müfettişlerimiz evrak üzerinden inceleme yapıyor. Başvuru uygun görülürse müfettişlik tarafından bize Kısa Çalışma Ödeneği hakkında geri bildirim yapılıyor. Şartlara uygun olan başvuru sahiplerini Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlandırıyoruz. Şu anda Afyonkarahisar’daki işveren sayımız 12 bin civarında. Toplam sigortalı sayımız 105 bin. 3500 civarında işverenin Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurmasını beklemekteyiz. 20 bin ilâ 60 bin arasında bir işçi sayısına ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Bugün itibariyle 780 firmamız Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurdu, şubelerle beraber bu rakam 1100’dür. Bütün işverenlerimiz Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurabilirler.”

ÜYELERİMİZDEN GELEN, TOBB’UN GİRİŞİMLERİ İLE SONUÇLANAN TALEPLER
(30 MART 2020 İTİBARİYLE)
1. Perakende, AVM, Demir Çelik, Otomotiv, Lojistik- Ulaşım, Sinema, Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil Konfeksiyon ve Etkinlik - Organizasyon sektörleri için Nisan, Mayıs ve Haziran'daki Muhtasar, KDV, SGK ödemeleri 6'şar ay ertelenecek
2. KGF desteği 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak, böylece 500 milyar TL'nin üzerinde ilave kefalet limiti sağlanacak. Kullandırımlarda likidite ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere öncelik verilecek.
3. İhracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.
4. Reeskont kredisi geri ödemelerine 90 güne kadar vade uzatımı sağlanacak, yeni kullanımlara 12 ay ek taahhüt kapama süresi verilecek, kredi kullanım süreleri 240 güne ve uzun vadeliler için 720 güne çıkarılacak.
5. Esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecek.
6. Havayolu yolcu taşımacılığında KDV oranı 30.06.2020 tarihine kadar %18’den % l'e indirildi.
7. KOSGEB'in 30 Haziran'a tahakkuk edecek alacakları 2021 yılına ertelenecek.
8. İcra ve iflas takipleri 30 Nisan'a kadar durdurulacak.
9. Kamu bankaları ve bazı özel bankalar tarafından vadesi gelen çek, maaş, kredi, dönem sonu faizi gibi ödemeler için ilave kredi limiti tahsis edilecek.
10. Faaliyetleri zorunlu olarak durdurulan iş yerleri için kamu idarelerince kira bedeli tahakkuk ettirilmeyecek.
11. Teknoparklardaki kuluçka firmalarından ve ticari işletmelerden 2 ay süreyle kira alınmayacak.
12. Geri kazanım payı (GEKAP) beyannameleri altı ayda bir verilecek.
13. Kapıkule Sınır Kapısı'nda (öncesinde Habur'da başlatılmıştı) tampon bölgede şoför, dorse veya konteyner değişimi başlatıldı. Uygulama İpsala ve Hamzabeyli kapılarına da yaygınlaştırılacak.
14. Mart ayı KDV ve BA/BS beyannameleri ve ödemeleri 1 ay ertelendi.
15. Mart, Nisan, Mayıs aylarına ilişkin 6 aylık vergi ertelemeleri tüm şahıs işletmelerini ve bazı ilave sektörleri (Mobilya, Madencilik, inşaat, Endüstriyel Mutfak, Araç Kiralama, Matbaacılık, Sağlık Hizmetleri) de kapsayacak şekilde genişletildi.
16. Otopark Yönetmeliği'nin yürürlük tarihi 31 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine ertelendi.
17. Kamu bankaları öncülüğünde "İş'e Devam Kredi Desteği" açıklandı. 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve yıllık %7,5 faiz oranlı kredi başvuruları 26 Mart 2020 tarihi itibariyle başladı.
18. Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanma şartları iyileştirildi. 600 gün sigorta primi şartı 450 güne, son 120 günlük prim ödeme şartı 60 güne indirildi.
19. 1 Mart 2020 ile 30 Haziran 2020'ye kadar işyeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak.
20. Turizm sektöründe 1 Nisan 2020 tarihi ile 30 Haziran 2020 tarihi arasında kamuya ödenecek tüm kira, hasılat, ecrimisil ödemeleri 6 ay ertelendi.
21. Konaklama Vergisi, 1 Ocak 2021 tarihine ertelendi.
22. 24 Mart 2020 öncesine ait ödenmeyen kredi/çek/senet/kredi kartı borçları, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödenir veya yeniden yapılandırılırsa, sicile işlenmeyecek.
23. Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkartıldı.
24. Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu için istenen belge sayısı 10'dan 2'ye düşürüldü.
25. Mikro ve küçük ölçekli işletmeler için geçerli olan "Ticari Alacak Sigortası" kapsamında orta ölçekli (cirosu 125 Milyon TL'ye kadar olan) işletmeler de dâhil edildi.
26. Tarım ve Orman Bakanlığı, 27 Mart itibariyle yaklaşık 1.9 Milyar TL'lik destekleme ödemesi yapacak.
27. Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler için 100 bin TL'ye kadar, bitkisel üretim yapan işletmeler için 50 bin TL'ye kadar faizsiz kredi verilecek.
28. Haziran ayında Oda ve Borsalara ödenmesi gereken yıllık üyelik ve munzam aidatları, "gecikme zammı" ve "faiz" tahakkuk ettirilmeksizin Ekim 2020 tarihine ertelendi.
29. İşletmelerin çeklerini ödeyebilmeleri için, tüm sektörlerde Kredi Garanti Fonu destekli 3 ay anapara ve faiz ödemesiz "Çek Ödeme Destek Kredisi" 30 Mart 2020'de uygulamaya alındı.
30. Kamu bankaları tarafından açıklanan "İşe Devam Kredi Desteği" yanında özel bankaların da katılabileceği %9,5 faizli, 3 ay ödemesiz 12 ay vadeli "Ekonomik istikrar Kalkanı Kredi Desteği" paketi Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklandı. Bu kredi paketine başvurular 30 Mart 2020'de kabul edilmeye başlandı.
31. Mevsimlik tarım işçilerinin salgın hastalığa karşı barınma ve çalışma koşullarının sürekli olarak kontrol edilmesi, tarım arazilerine ulaşım koşullarının iyileştirilmesi ve tarım ürünlerinin pazara ulaşımını kolaylaştıracak tedbirlerin alınmasına yönelik düzenleme yapıldı
32. Limanlardaki ardiye ücretleri indirildi.
33. Tarım Kredi Kooperatifleri'ne Nisan ve Mayıs'ta ödenmesi gereken krediler, faizsiz olarak 2 ay süreyle ertelendi
34. Banka şubelerinin kredi uygulamalarından kaynaklı sorunların iletilmesi için BDDK nezdinde şikâyet hattı oluşturuldu. Firmaların kredi kullanımı ile ilgili şikâyetlerini 0850 222 23 35 numarasından iletebilecekler.
35. 11 Mart itibariyle ticari taşımacılık yapan firmaların yetki belgelerinde kayıtlı olan muayene süreleri geçen tır, kamyon, kamyonet gibi araçların yetki belgelerinin düşüm işlemleri ertelendi.

Ekleme Tarihi:2.04.2020

Okunma Sayısı:1669

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz