ATSO’NUN YENİ AB PROJESİNİN AÇILIŞ KONFERANSI YAPILDI

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın uyguladığı Avrupa Birliği destekli Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin Açılış Konferansı, Akrones Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş, İscehisar Kaymakamı Uğur Kapar, ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayip Özdemir, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar, Çay Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Nazmi Tunç, Çay TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kaygısız, Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Aktepe, Sandıklı Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsmail Özel, Sandıklı TB Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Şahin, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Küçükyaman, ATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mustafa Özkan, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
DÜNYA BİRİNCİSİ ATSO
Programın açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Odamız, şehrimiz ve ülkemizin gelişimine doğrudan katkı sağlayan pek çok projeye imza atıyor. Son dönemde gerek güneş enerjisi projeleri ile, gerekse KOBİ Akademisi, KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı projeleri ile bu alanda iyi bir ivme yakalayan Odamız, ‘ATSO Yeşil Etikete Kavuşuyor’ projesi ile merkezi İngiltere’de olan bina araştırma ve değerlendirme kuruluşu BREEAM’den, Yeşil Bina sertifikası aldı. Odamız, bu sertifika ile Türkiye’deki kamu binaları arasında en üst düzey Yeşil Bina Sertifikası alan ilk bina oldu. Odamız, BREEAM’in dünya çapında yaptığı yeşil binalar oylamasında da dünya birinciliğini elde etti. Bu birincilikte, Odamız’a oy veren ve oy verilmesi çağrısında bulunan herkesin emeği var; bu nedenle hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yeşil Bina Sertifikamız’ı, almamızda jeotermal ısınma çok önemli bir role sahipti. Bu nedenle ilimizin kuruluşu AFJET’e, Yönetim Kurulu’na ve Genel Müdürü’ne teşekkür ederim. Yenilenebilir enerji konusunda da iki Güneş Enerjisi Santralimiz’i Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile hayata geçirdik. Zafer Kalkınma Ajansımız’a da teşekkür ederim. Afyonkarahisar için ‘Her şey birlikte güzel’ mottosuyla çalışıyoruz” dedi.
UFUK AÇICI BİR PROJE
Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi hakkında da bilgi veren Serteser, “Odamız’ın uygulayıcısı olduğu Avrupa Birliği destekli proje olan Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi, ilimizin en önemli sektörü olan madencilik için ufuk açıcı olacaktır. Odamız’ın başvuru sahibi olduğu projenin ortakları Bolvadin Ticaret ve Sanayi Odası, Çay Ticaret ve Sanayi Odası, Dinar Ticaret ve Sanayi Odası, Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası olarak belirlendi. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi, İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Afyon Boğaz Mermerciler Derneği ve Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği de projede iştirakçi olarak yer aldı. 128 bin 5 Avro’luk bütçeye sahip olan Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi projesi 18 ay sürecek; proje bütçesinin yüzde 85,89’u Avrupa Birliği fonlarından Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından karşılanacak. Proje kapsamında; mermer sektöründe iş sağlığı güvenliği ile ilgili eğitim materyalleri hazırlanması, Mermer Sektörü Meslek Komiteleri’ne yönelik toplam 3 eğitim verilmesi, mermer sektöründe yer alan KOBİ’lere toplam 12 eğitim verilmesi, 6 adet seminer düzenlenmesi hedefleri belirlendi. Ayrıca proje çerçevesinde Almanya-Düsseldorf’ta düzenlenecek iş sağlığı fuarına katılım sağlanacak. 2 ulusal, 2 uluslararası çalıştay düzenlenecek; projenin tanıtımına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek ve 500 adet kitap basılacak. Böylece mermercilik sektöründe büyük bir farkındalık oluşacak” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE-AB DIŞ TİCARET HACMİ
Konuşmasında Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticari ilişkiler hakkında da değerlendirmede bulunan Serteser, şöyle devam etti:
“Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yabana atılmayacak bir ticaret hacmi vardır. Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ticaret hacmi 2020 yılında 143 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve AB, ülkemizin en önemli ticaret ortağı olmayı sürdürmüştür. Avrupa Birliği’nin toplam ihracatının yüzde 3,4’lük kısmı Türkiye’ye yapılmaktadır. Türkiye, AB’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında 6’ncı sıradadır. Ülkemiz açısından baktığımızda da Avrupa Birliği, ihracatımızda önemli bir ortaktır. 2020 yılında yaptığımız ihracatın yüzde 41,3’ü, Avrupa Birliği’ne yapılmış, ihracat rakamımız 69 milyar doları bulmuştur.”
GÜMRÜK BİRLİĞİ HAKKINDA BEKLENTİ
Gümrük Birliği Anlaşması’nın uygulanmasındaki aksaklıkları da dile getiren Serteser, “Sözü, Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerimizden açmışken; Gümrük Birliği konusunda da iş dünyamızın beklentisini dile getirmek isterim. 1 Ocak 1996 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması’nın uygulama aşamasında aksaklıklar yaşanmaktadır. Gümrük Birliği Anlaşması, Türkiye ile Avrupa Birliği ticareti bakımından önemli bir ufuk açmış olsa da, Avrupa Birliği’nin üçüncü ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşması yapması dolayısıyla Türk üreticisi zorluk çekmektedir. Serbest Ticaret Anlaşması imzalanın ülkenin ürünleri, AB’den ithal ediliyormuş gibi Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde değerlendiriliyor. Ülkemizden AB’nin Serbest Ticaret Anlaşması yaptığı ülkelere ürün ihracı sırasında, o ülkenin gümrük vergileri ile karşı karşıya kalınıyor; bu da haksız rekabete neden oluyor. Ayrıca Gümrük Birliği Anlaşması’nın özü serbest dolaşım olmasına rağmen, bazı Avrupa Birliği ülkelerinde Türk ihracat ürünlerini taşıyan kamyon ve tır sürücülerinin çeşitli zorluklarla karşılaştığı bilinmektedir. Bütün bunların yanı sıra Gümrük Birliği Anlaşması’nın imzalandığı dönem ile yaşadığımız dönem arasında kıyaslanmayacak derecede gelişen teknoloji de bu anlaşmanın güncellenmesi gerektiğini ortaya koymuştur. İlgili tüm Bakanlıklarımız’ın bu konuda girişim yaptığını biliyoruz; inanıyoruz ki Avrupa Birliği de bu girişimlere cevap verir. Böylece dış ticaretteki önemli ortaklarımızdan birisi olan Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkilerimiz daha da gelişir” değerlendirmesini yaptı.
DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNÜN KALBİNİN ATTIĞI İL
ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci ise proje ve mermer sektörü hakkında bilgi verdi. Merdivenci, “Bugün, uzun bir aradan sonra, güzel bir programda sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Uyguladığı projelerle sürekli gündeme gelen Odamız, bölgemizde ve ülkemizde örnek olmaya devam ediyor. Kısa bir süre önce BREEAM’den kazandığımız dünya birinciliği, bizim sorumluluğumuzu da, cesaretimizi de artırmıştır. Odamız’ın sürdürmekte olduğu Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi projesi ile bir Avrupa Birliği projesini daha hayata geçirmiş olduk. Ben aynı zamanda Afyon Boğaz Mermerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanıyım. Bu projede Derneğimiz’in de iştirakçi olarak bulunmasından büyük mutluluk duyuyorum. Afyonkarahisar, doğaltaş sektörünün kalbinin attığı bir ildir. 2020 yılı verilerine göre ilimiz, çoğunluğu doğaltaş olan madencilik sektöründe 200 milyon 482 bin dolarlık ihracata imza atmıştır. Bu ihracat rakamı ile Türkiye’de 3’üncü sırada olan ilimiz ülkemizdeki toplam doğaltaş ihracatının yüzde 11,54’ünü gerçekleştirmiştir” dedi.
BÜYÜK İSTİHDAM SAĞLANIYOR
Merdivenci, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu bağlamda, Odamız’ın uyguladığı ve Derneğimiz’in iştirakçi olduğu Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi, Afyonkarahisarımız için oldukça önemlidir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Mesleki Eğitim Haritası’nda, il ve ilçelerdeki mevcut çalışanların hangi alanlarda yer aldığı bilgisi bulunmaktadır. Buna göre yoğunluklu olarak mermer sektörünün yer aldığı İscehisar ilçemizde 2.219 mermer işçisi, 120 mermer ocakçısı, 120 mermer ebatlandırma işçisi, 62 maden mühendisi, 53 mermerci ve süsleme taşçısı, 46 mermer silim işçisi, 35 mermer blok kesme makinesi operatörü çalışmaktadır. İlçemizde, doğrudan mermerle iştigal etmeyen işçi kardeşlerimizin pek çoğu da yine mermer fabrikası ya da işletmesinde çalışmaktadır. Afyonkarahisar merkezde de 1.534 kişi, doğrudan “mermer işçisi” unvanı ile çalışmaktadır. Emirdağ, Sandıklı, Çay ve diğer ilçelerimizde de mermer ocakçısı, mermer işçisi unvanıyla çalışanlar bulunmaktadır. Mermer sektörünün bu denli istihdam sağladığı ilimizde, mermer sektöründe iş sağlığı güvenliğinin geliştirilmesi, olmazsa olmazlar arasındadır. Bu bağlamda projemizin, sektörümüze, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
HERBİR ÇALIŞAN DİKKAT ETMELİ
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven de iş sağlığı güvenliğinin önemine dikkat çekti. Yurdunuseven, “Kendimin hukukçu ve eşimin de A sınıfı iş güvenliği uzmanı olması dolayısıyla mermer sektöründeki iş güvenliği konusunda çok bilgi sahibi olduğum kanaatindeyim. O kadar çok ilginç kazalarla karşılaşıyoruz ki, terlikle çamurlu sahaya inen mi ararsınız? Terlikle vinçe binen mi ararsınız? Bu çok önemli, herbirinin üzerinde çalışılması gereken konular. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının yüzde 98’lik kısmı öngörülebilir kazalar. Yüzde 2’lik kısmı öngörülemez kazalar. Bu nedenle öncelikle her işçinin kendi kendinin iş güvenliği uzmanı olması kanaatindeyim. Bu projede, bu konferansta bu tanıtım toplantısında, iş güvenliği uzmanlarının sahada verdiği eğitimler ile herbir çalışanın kendi kendisinin iş güvenliği uzmanı olmasını ortaya çıkarıyor” dedi.
DÜNYA BİRİNCİLİĞİ İÇİN TEBRİK
Yurdunuseven, şu değerlendirmede bulundu:
“Türkiye’de baktığımız zaman 2019 verilerine göre geçen sene 1149 ölümlü kaza meydana gelmiş. Bunların içerisinde maden sahası ve mermer sektöründe olanlar yüzde 41 civarında ölüm sonra inşaat sektörü ve sonra ulaşım sektörü diye devam ediyor. Hem inşaat hem de mermer sektörü birbirinin içine geçmiş sektörler, dolayısıyla ölümlü kazaların yüzde 60-70’lık kısmı bu sektörden meydana gelen kazalar. İşte bu kazaların engellenmesi için bu eğitimlerin, bu çalışmaların önemli olduğu kanaatindeyim. Bu noktada çok teşekkür ediyorum, çünkü bu proje çok önemli. Afyonkarahisar mermerin başkenti. Afyonkarahisar’da birinci ihracat maddemiz mermer, sonra yumurta geliyor. Dolayısıyla bu konferanslar, bu çalışmalar, bu eğitimler çok önemli. Ben Yeşil Bina hususunda dünya birinciliği alan ATSO Binası’ndan dolayı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’e teşekkür ediyorum. Su fakiri bir ülkeyiz. Cumhurbaşkanımızın katıldığı Su Şurası’nda da ifade edildi. Burada yağmur suyunun biriktirilmesi çok önemli. Bundan sonraki projelerde bu yağmur suyunun biriktirilmesi projelere dahil edilecek bir şey. Ben bu nedenle ATSO nezdinde Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’e ve Oda yönetimine teşekkür ediyorum. İnşallah Allah nice kazasız belasız kazançlar nasip eylesin diyorum.”
PROJE İLE FARKINDALIK OLUŞTURULACAK
Açılış konuşmalarının ardından ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol, ATSO’nun faaliyetleri ve Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi hakkında sunum yaptı. Şenol, bu proje ile mermer sektöründe önemli bir farkındalık oluşacağının altını çizdi. Açılış Konferansı, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Ekleme Tarihi:30.03.2021

Okunma Sayısı:1646

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz