MERMER SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE UYGULAMALAR VE DEĞERLENDİRMELER SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sürdürülen Avrupa Birliği destekli Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi projesi kapsamında Mermer Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinde Uygulamalar ve Değerlendirmeler Semineri düzenlendi. Akrones Otel’de gerçekleştirilen seminere Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Samet Fidan, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Afyonkarahisar İl Müdürü Ayşe Yeşim Çepni, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak, ATSO Meclis Üyeleri Hüseyin Karabulut ve İbrahim Sömer ile firmaların temsilcileri katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, “Mermercilik, ilimizin istihdam ve ihracatta lokomotif sektörüdür. Sektörün Afyonkarahisar için önemini, Ticaret Bakanlığı’nın 2021 yılı Doğal Taşlar Sektör Raporu da ortaya koymuştur. İlgili rapora göre Türkiye genelinde yaklaşık 1.500 adet doğal taş ocağı, fabrika ölçeğinde çalışan 2.000 kadar tesis, orta ve küçük ölçekli 9.000 atölye faaliyet gösteriyor. Mermer sektöründe Türkiye genelinde istihdam edilen kişi sayısı 300 bin civarındadır. Sektörde üretimin en fazla olduğu iller; Afyon, Balıkesir, Bilecik, Denizli ve Muğla olarak sıralanıyor. Türkiye’de, mermer alanında en çok üretim yapan iller arasında olmamız, iş kazaları riskini de artırıyor. İlimizin lokomotif sektörü olan mermercilik, Resmi Gazete’nin 25 Kasım 2009 tarihli sayısında yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği’ne göre çok tehlikeli meslek grupları arasında yer alıyor” dedi.
ATSO’nun Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi projesinin önemli bir farkındalık oluşturduğuna dikkat çeken Merdivenci, “Bugüne kadar hem yüzyüze, hem video konferans yöntemiyle proje çerçevesinde düzenlediğimiz eğitimlere 300’ü aşkın katılım sağlandı. Proje çerçevesinde hazırlanan iki animasyon filmi, Odamız’ın Youtube sayfasında yayımlandı. Böylelikle iş sağlığı ve güvenliği kavramının yaygınlaştırılması sağlandı. Odamız tarafından hazırlanan videolar ile iş kazaları ile ilgili bulunan başka videoları, daha önce sizlere DVD ile ulaştırabileceğimizi söylemiştik. Ancak hem videoların büyüklüğü, hem de bazı videolarda karşılaştığımız telif hakları sorunu nedeniyle videoların bağlantılarını sizlere e-posta olarak göndereceğiz. Konu hakkında Odamız’ın AR-GE birimi ile iletişime geçebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Merdivenci, konuşmasına şu öneri ile son verdi:
“Konuşmama son verirken, bir öneriyi de gündeme getirmek istiyorum.
Malumunuz olduğu üzere 1 Ocak 2019’dan itibaren bir düzenleme yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeye göre, ağır tehlikeli meslek gruplarında 3 yılda ölüm ya da kalıcı hasar ile sonuçlanmayan iş kazası yaşanmayan ve 10’dan fazla personel çalıştıran işletmelerde işsizlik sigortası işveren primi, yüzde 2 yerine yüzde 1 olarak hesaplanıyor. Bu teşvik, bu yılın sonunda bitiyor. Bu teşvikin uzatılmasını, ayrıca iş kazası yaşanmayan işletmelerden işsizlik primi alınmamasını talep ediyorum. Burada mühim olan, iş kazalarının azaltılması; yanı sıra iş kazasına mahal vermeyen işletmelerin de teşvik edilmesidir. İşletmelerimizin her türlü fedakârlığa katlanarak üretime, istihdama, ihracata devam ettiği küresel salgın koşullarında, Hükümetimizin bu konudaki talebimizi dikkate almasını diliyorum.”
Merdivenci’nin ardından ATSO AR-GE Birim Sorumlusu Mehmet Duman, Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi projesi hakkında sunum yaptı. Sunumdan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nden Mevlüt Çiftçi, iş kazaları istatistikleri; Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nursel Çitil, iş kazalarından doğan hukuki sonuçlar; Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Ersoy da mermer sektöründe iş sağlığı güvenliği uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Seminer, toplu fotoğraf çekimi ve katılım belgelerinin takdimi ile sona erdi.
Seminerimizi https://www.youtube.com/watch?v=q_GZFRf3W34 bağlantısından izleyebilirsiniz.

Ekleme Tarihi:7.10.2021

Okunma Sayısı:1665

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz