SERTESER, TİCARET ZİRVESİ'NE KATILDI

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası Ticaret ve Finansman Kulübünün tarafından düzenlenen “Türkiye Ticaret Zirvesi”, Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantının moderatörlüğünü yapan AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Yaman, Afyonkarahisar’ın zaferin, termalin, mermerin ve lezzetin başkenti olmasının yanında geçmişte ticaretin de başkenti olduğunu belirtti. Ticaretin tecrübe, itibar, cesaret, ahlak, risk, emek, tedbir olmadan yapılamayacağını ifade eden Yaman, Afyonkarahisar’ın geçmişteki ticaret imkanlarına ilişkin tarihi belgelerde bazı kayıtların olduğunu belirtti. Yaman, “Ünlü Gezgin Evliya Çelebi Afyonkarahisar’a geldiğinde yazdığı satırlarda, ‘şehir ticaret şehri olduğu için çarşı ve pazarı çok kalabalıktır toplam 2 bin 48 dükkân vardır’ diyerek Afyonkarahisar’ın ticari potansiyeli hakkında bizlere bilgi vermektedir” dedi.

Zirvenin açış etkinliğini Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Mustafa Özkan, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Agrimetne Genel Müdürü Selçuk Bağcı, BEE’O Propolis Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı katıldı.

“Yeşil Organize Sanayi Bölgesi İnşa Edilecek”

İlk olarak söz alan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’a ticaret ve sosyal alanlarda hizmet etmeye çalışan bir nefer olduğunu belirtti. Serteser, “Afyonkarahisar, çok ciddi sektörlere ev sahipliği yapıyor. Termalin, mermerin, lezzetin başkentiyiz. Yolların kesiştiği bir noktadayız ki yüksek hızlı tren projelerinin bitimiyle de iki büyükşehrin banliyösü hâline geleceğiz” dedi. Serteser, oda olarak “yeşil ekonomiye” önem verdiklerini belirterek, “Biz yeşil ekonomiyi önemsiyoruz. Merkez 2. Organize Sanayi Bölgemizi sıfırdan Yeşil OSB olarak inşa edeceğiz. Yeşil OSB ile hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın belirlediği kriterlere en üst düzeyde uyum sağlayacağız; hem de uluslararası bina derecelendirme kuruluşlarından en üst düzeyde belge almayı hedefleyeceğiz. Önümüzdeki 10 yıl içinde Afyonkarahisar’ı çok daha gelişmiş olarak göreceğiz” diye konuştu.

“Eşgüdümlü çalışma başarıyı getiriyor”

Serteser, bir şehirde yerel yöneticilerin, Ankara’da o ili temsil eden siyasiler ile birlikte çalışması halinde o şehrin mutlaka gelişeceğini belirterek, “Biz Afyon’da bunu sağladık. Özellikle son 10 yılda ilimizde görev yapan Valilerimize, Milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, Rektörlerimize, STK temsilcilerimize çok teşekkür ediyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun çokça belirttiği gibi birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır. Biz Afyon’da birlikteliği başardık” ifadelerini kullandı. Serteser, başarılı bir ticari hayat ve kariyer planı için de öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

“Bir, hatta iki yabancı dili; o dilde espri yapacak kadar öğrenin. Mutlaka staj yapın. Güncel gelişmeleri takip edip arkadaşlarınızla bu konularda sohbet edin; çözüm yolları üretin. Teknolojiye hâkim olun. Merak edin. Eskiden kitap okumak yeterliydi, bu öneriyi günün şartlarına göre güncellersek; kitap okuyun ama bunun yanı sıra YouTube’daki belgesel yapımları, Twitter’daki bilgiselleri, Spotify’da podcast’leri takip edin. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefleriniz olsun. Hedefleriniz net olsun. Olumlu cümleler kurun. TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’nun tavsiyelerini de sizlerle paylaşmak istiyorum ki bunlar; hafızasına güvenen daima yanılır, önce kontrol, sonra itimat, işten artmaz, dişten artar, işin hilesi dürüstlüktür, işte idare olmaz şeklindedir.”

 

“İhracatı artırmamız gerekiyor”

Serteser, cari açığı kapatacak sanayi üretimine, özellikle madenlerin işlenerek ihraç edilmesine ihtiyaç olduğunu belirttiği konuşmasında “Madencilik alanında işlenmiş ürün ihraç eden işletmelere destek sağlanması, teşvik verilmesi gerekir. Tarımda teşvikler arazinin metrekaresine göre değil, ürüne göre verilmeli. Sanayi ürünlerinin yanı sıra tarım ürünlerinin de ihracatını artırmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Finansal erişim en büyük sorun”

Daha sonra söz alan TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mustafa Özkan ise günümüzde en büyük sorunun finansal anlamda yaşandığını belirterek, “Günümüzde en büyük sorun, finansal erişim. Bu bağlamda verilen desteklerin iyi takip edilmesi gerekiyor. Genç girişimci adaylarımız, geniş bir iletişim ağına sahip olmalı; karşılaştıkları sorunları bizimle paylaşmalılar. Bize Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasından ulaşabilirsiniz. Biz Üniversite öğrencileri ile bir araya gelmeyi istiyorduk, bugün sizlerle bir aradayız. Bundan sonra Tarım Zirvesi, ardından da Turizm Zirvesi düzenlemeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Özkan, gençlerin kendilerine bir kişiyi örnek almaları gerektiğini belirterek, “Fikirlerinize körü körüne bağlanmayın; fikirlerinizi geliştirin. Gençlerimiz siyasette, Odalar’da, sanayide, her alanda aktif olmalılar. Kendilerine bir rol model belirlesinler ve bu çerçevede yürüsünler” diye konuştu.

“Türkiye’de kıtlık olmaz”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık ise dünyada birçok ülkenin küresel salgın ile birlikte kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya geldiğini belirtti. Selışık “Dünya nüfusunun 2050 yılına 10 milyar olması bekleniyor. Şu anda dünyada açlıkla mücadele eden 800 milyondan fazla insan var, ama Türkiye için kıtlığın yaşanabileceği söz konusu değil” dedi.

Bazı ülkelerin kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya geldiğini kaydeden Selışık, “Dünya nüfusunun 2050 yılına 10 milyar olması bekleniyor. Şu anda dünyada açlıkla mücadele eden 800 milyondan fazla insan var. Pandemi bunu tetikledi tabi ki. Bunun en büyük sebeplerinden biri biranda ticaret yollarının kapanması. Ülkelerin kendi gıda güvenliklerini korumak adına ihracatı yasaklaması gibi koruma politikaları bunların etkisi arasında. 2050 yılına 10 milyar olması bekleniyor. Bu nüfusu besleyebilmek için gıda ve tarımsal üretimimizi yüzde 60 arttırmamız lazım. Yüzde 60 gerçekten büyük bir rakam. Yapılabilir mi? Evet, yapılabilir. Elimizdeki kaynaklarla az ile daha çok üretebiliriz. Bunun için ciddi bir planlama gerektiriyor” ifadelerini kullandı. Selışık şunları belirtti:

“Bazı ülkeler kıtlık yaşıyor. Somali’de, Sudan’da kıtlık yaşanıyor. Bizim gibi doğal kaynakları zengin, coğrafi olarak çok güzel bir yerde konumlanmış bir ülke olarak bizim elimizdekine sahip çıkmamız lazım. Tarım bütün dünyada suyun yüzde 70’ini kullanan bir sektör. Bu ne demek? Su varsa verimlilikte artış var demektir. O zaman elimizdeki suyu gelecek nesillere de yetecek bir gıda üretimi yapabilmemiz için suyu etkin kullanmamız gerekiyor. O yüzden Türkiye için kıtlığın yaşanabileceği söz konusu değil. Sonuçta hala üretiyoruz çiftçimiz hala üretimden vazgeçmedi. Bir tehlike var mı? Evet var. Artık gençler kırsalda yaşamak istemiyor. Özellikle şehirlerin cazibesine kapılıp tarım da zor bir sektör olduğu için tarımda kalmak istemiyorlar. Fakat tarımsal üretim olmazsa şunu bilmeliyiz ki; bir gün o üretimi bizler için yapacak kimse kalmadığında ithalata bağımlı kalacağız.”

Zirvenin açış etkinliği Agrimetne Genel Müdürü Selçuk Bağcı ve BEE’O Propolis Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı’nın ticari girişimlerine ilişkin bilgiler vermesi ve soru cevabın ardından sona erdi.

Ekleme Tarihi:31.05.2022

Okunma Sayısı:315

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz