SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞMESİ, BÖLGE TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK
Zafer Kalkınma Ajansı’nın Afyonkarahisar merkezli uygulamaya başladığı Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı çerçevesinde Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde “Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Paneli” düzenlendi. Panele Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.
SAĞLIK TURİZMİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR VAR
Panelin açılış bölümünde konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, sağlık turizminin önemine dikkat çekti. Serteser, “Afyonkarahisar, sağlık turizminde en önemli yerlerden bir tanesi olmaya aday. İlimizde devletimizin, özel sektörün, bilhassa Üniversitemiz’in sağlık konusunda önemli yatırımları var. Çok önemli termal tesis yatırımlarımız var. 10 tane 5 yıldızlı otelimiz var, 1 tanesi de yapıldı, bekliyor. O da devreye girdiğinde 11 tane 5 yıldızlı otelimiz olacak. Bunların yatak kapasitesi 7 bin 200 civarında. Tüm yatak kapasitesini düşündüğünüzde 40 bine yakın yatak kapasitemiz mevcut” ifadelerini kullandı.
TERMAL SULARIMIZ MİNERAL BAKIMINDAN ZENGİN
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın sağlık turizminin gelişmesi hakkında çalışmaları olduğuna dikkat çeken Serteser, bu çalışmalardan sonuç alınmasının önemini vurguladı. Serteser, “Termal sağlık turizmi bizim için önemli. Termali kullanarak sağlık turizminin gelişmesi Afyonkarahisar’ın ve bölgenin turizmini olumlu etkileyecek unsurlardan bir tanesi. Bizim termal sularımız, Avrupa’da zenginlik bakımından çok önemli noktada. 1 litrede 1 miligram mineral olması termal su için yeterli kabul ediliyor, ama şehrimizde litrede 7 miligrama kadar eriyik mineral mevcut. Dolayısıyla termal sağlık turizmi de bölgemiz için önemli diye düşünüyorum” dedi.
YURTDIŞINDAN TURİST GELMELİ
Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:
“Geçen sene 1 milyona yakın turist gelmiş. Yaklaşık 12 bine yakın yabancı turist, şehrimizi ziyaret etmiş. 1 milyon turist, sahip olduğumuz kaynaklar bakımından hâlâ çok az. Sağlık turisti sayısı, gelen turist sayısı içinde az yer almaktadır diye düşünüyorum. Yurtdışından sağlık turizmini çekmemiz gerekiyor. Sırf bunun için konaklama tesisleri yapılabilir. Afyonkarahisar, sağlık turizmi konusunda önemli bir yer alacaktır.”
TURİSTİN HARCADIĞI PARA ARTMALI
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz da “Turizm, bölgemizin, ilimizin ve ülkemizin önemli gelir kaynaklarından birisidir. Değerlerimiz turizm açısından sayılamayacak kadar fazladır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda turizmde önemli gelir elde edilmektedir. Ancak verdiğimiz hizmetin karşılığını Batı ülkelerde olduğu gibi ya da gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tam alamadığımız da bir gerçek. Batı ülkelerinde bir Amerika'yı ele aldığımızda ortalama bir turistin harcadığı para 2 bin doların üzerinde, dünya ortalamasına baktığımızda da bin dolar dolayındadır. Ama ülkemizde maalesef bu rakam 700- 800 dolar arasında değişiyor. Aslında hizmeti biz onlardan çok daha iyi şekilde veriyoruz. Bizdeki oteller batıdaki otellerden çok daha lüks. Yemek ve diğer hizmetlerimiz başkalarıyla kıyaslanamayacak kadar çok iyi. Ancak parasal olarak maalesef bunun bize yansıması çok az” ifadelerini kullandı.
SOLAK, SAĞLIK TURİZMİ HAKKINDA SUNUM YAPTI
Konuşmaların ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Sağlık Turizmindeki Ulusal ve Uluslararası Gelişmeler, Sağlıklı Yaşam, Bölgenin Sağlık Turizmindeki Altyapısı, Sağlık Turizmindeki Aktörlerin Beklentileri: Afyonkarahisar Örneği” başlıklı bir sunum yaptı.
Ekleme Tarihi:19.04.2018
Okunma Sayısı:1577
İlgili Fotoğraflar