SERTESER, GÜNDEMDEKİ KONULARI DEĞERLENDİRDİ

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Nisan Olağan Meclis Toplantısı’nda gündemdeki konuları değerlendirdi. Serteser’in konuşması şöyle:

 

Sayın Meclis Başkanı, Divan Kurulu Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Çok Değerli Meclis Üyeleri;

Sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Yönetim Kurulu Faaliyet sunumunu ikiye ayırdık. Bir tanesi Yönetim Kurulumuz’un yaptığı faaliyetler, ziyaretler şeklinde sunacağız. Yönetim Kurulu Üyelerimiz, bundan sonra faaliyetlerde aktif olacaklar. Meclis Başkanımız da Meclis Başkan Yardımcıları’na görevler vermiş. Hepimiz daha aktif olacağız.

Yönetim Kurulu Faaliyetleri maddesinin ikinci bölümünde de ben sizlerle bilgiler paylaşacağım. Buradaki bilgiler de Odamız, ilimiz ve ülkemiz genelindeki gelişmeler, güncel konular şeklinde olacak.

 

Sayın Üyelerimiz,

İlimize art arda şehit haberleri geldi.

- Sandıklı ilçemizden Uzman Jandarma Çavuş İbrahim Çetin 24 Mart 2018 günü Batman Hasankeyf’te teröristlerle girdiği çatışmada,

- Şuhut ilçemizden Piyade Uzman Çavuş İbrahim Imış 26 Mart 2018 günü Afrin harekât bölgesinde el yapımı bombanın infilak etmesi nedeniyle,

- Dinar ilçemizden Uzman Jandarma Çavuş Oğuz İnan, 1 Nisan 2018 günü Karabük’te trafik kazasında,

- Emirdağ ilçemizden Piyade Sözleşmeli Onbaşı Cumali Sarıtaş, 10 Nisan 2018 günü Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde meydana gelen kazada şehit düşmüşlerdir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, milletimize ve ailesine başsağlığı dilerim.

 

Vatanımız için canlarını ortaya koyan kahraman ordumuz ve güvenlik güçlerimize sonsuz minnet ve şükran duygularımı bir kez daha ifade etmek istiyorum.

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Bildiğiniz gibi erken seçime gidiyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim kararını açıkladı. Erken seçim için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden yasa çıktı.

24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Seçimin kısa sürede yapılıp gündemimizden çıkacak olmasıyla ileriye dönük risklerde azalma ihtimali, finans sektöründe olumlu karşılandı.

İlimizi temsil edecek milletvekillerinin gerçekten Afyonkarahisar için var gücü ile çalışacak isimler olmasını diliyorum.

Seçilecek vekillerimizin iş dünyamızla yakın işbirliği içinde olmalarını ve bu konuda hep birlikte çaba harcamamız gerektiğini düşünüyorum.

 

Bir an önce tüm gözlerin ekonomiye odaklanması gerekiyor.

Seçim atmosferinden derhal kurtulup ekonomimize can suyu verilmesi ve ardından da köklü ekonomik tedbirler alınması gerektiği ortada.

Döviz fiyatları yaşanan iç ve dış konjonktüre bağlı olarak sürekli artış ve azalış gösteriyor. Bunun en canlı örneği dün yaşandı. Merkez Bankası’nın faiz artış kararının ardından dolar kuru düştü. Ancak ABD tahvil faizlerinin artmasıyla Merkez Bankası’nın hamlesi etkisini ancak birkaç dakika sürdürebildi.

Dünya siyasetindeki gerilimin artması ve yakın çevremizdeki çatışma riskleri ülkemizi herkesten daha fazla etkiliyor. Dünya ticaret arenası da bu bağlamda hareketlendi. Bunların ülkemize ne gibi yansımaları olacağını kestirmek çok zor. Süreci yaşayarak öğreneceğiz. Ancak bu savaşların fırsata çevrilip ülkemize ve şehrimize pozitif etkileri olmasını ümit edelim.

 

Dövizdeki dalgalanmalar hammadde ve ithal girdi fiyatlarına belirsizlik olarak yansıyacağı için ciddi maliyet artışlarına yol açmaktadır. İş dünyasının bu konuda tedbirli davranmasında fayda olacağını düşünüyorum.  Bu bağlamda yeni yatırımların çok daha töleranslı, fizibilitelerinin yapılması gerektiğine, yeni alınacak kredilerin bir kere daha düşünülerek alınması gerektiğini belirtmek istiyorum.

 

Uluslararası Finans Enstitüsü hesaplarına göre dünyadaki borç miktarı 237 trilyon dolar ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu tutarın 10 yıl öncesine göre 70 trilyon dolardan fazla bir artış göstermesi dikkat çekicidir. Dünyada, elde edilen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın 3 katından fazlası, yaklaşık yüzde 318 oranında borçlanılmış. Özellikle de gelişmiş ülkelerin çok fazla borçlu olduğu görünüyor. Bu oran gelişmekte olan ülkelerde çok düşük. Örneğin Türkiye’nin BORÇ/GSYH oranı yüzde 84 seviyesinde. Bu da önemli bir nokta.

 

 

Konut satış istatistiklerinde olumuz seyir devam ediyor. Ülke genelinde Mart ayı konut satışı önceki döneme göre yüzde 14 oranında düştü. Şehrimizde ise bu düşüş yüzde 6 oranında kaldı. Ocak-Mart aylarına ait dönemsel verilerde ise yüzde 1’lik bir düşüş mevcut. Kredili konut satışlarında ise bu oran yüzde 15 düşüşe işaret ediyor. Konut sektörünün krize girmesi ihtimalinin ekonomimizde ciddi sıkıntı meydana getirmesi bekleniyor. Kredi kullanımı çok azaldı. Piyasaların canlanması için konut satışının artırılması gerekli. İnşaat sektörü 3 binden fazla kaleme hareketlilik getiriyor. Bunun için de öngörülen çare, konut kredisi faiz oranlarında indirim, teşvik, sübvansiyon gibi desteklerdir.

 

 

Tabii ki gündemimize olumlu haberler de girmekte;

9 Nisan 2018’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sevindiren bir tabloya canlı tanık olduk. Proje bazlı yatırım teşvik belge töreninde toplam 135 milyar lira tutarındaki yatırımlar hakkında bilgi aldık. 

Özellikle 28-30 milyar dolar tutarındaki yatırımlar büyük alkış aldı. Bu yatırımların hayata geçmesiyle cari açığımızda 19 milyar dolarlık azalma beklentisi oluştu ki bu çok önemli. Yatırımcılara başarılar dilerken böylesi yatırımları ilimizde de görmek arzusundayız. Bunun için ilimizde elbirliği ile gayret göstermeliyiz.

 

 

 

Meclisimizin Değerli Üyeleri;

Gündemimizi ilgilendiren diğer bir konu da yerli otomobil

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Niğde’de yaptığı açıklamada yerli otomobil üretim yeri için 22 ilden talep geldiğini, yer seçiminin 1,5 yıl sonra gündeme geleceğini söyledi. Önümüzde kısa bir zaman var. Biz Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak yerli otomobil fizibilite raporu hazırlayıp Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na sunduk. Bu konuda lobi faaliyetinin sürdürülmesinde herkese önemli görevler düşüyor.

 

Sayın Üyeler;

İlimizin finansal durumunu yansıtan bir konu da çek senet ödemeleri. Her ne kadar ekonomide bir durgunluk hakim olsa da Afyonkarahisar 2018 yılı Mart ayı verilerine göre çek-senet istatistiklerinde iyi bir konumdadır. İbrazında ödenen 8 bin 211 adet çekin tutarı yaklaşık 252 milyon liradır. Karşılıksız 117 çekin tutarı ise 5 milyon liraya yaklaşmıştır. Karşılıksız çekte tutara göre oran yüzde 1,9’dur. Türkiye’deki ortalama 2,1. Türkiye ortalamasının altındayız. Protestolu senetlerin toplam tutarı ise yaklaşık 4 buçuk milyon lirayı aşmıştır.

 

 

 

Değerli Meclis Üyeleri;

TEPAV’ın 81 ilin cinsiyet eşitliği karnesinde ilimiz maalesef sınıfta kaldı.

Kadınların güçlenme endeksinde 81 il arasında Ağrı’dan sonra 80’inci sırada ve hiç hak etmediğimiz bir yerdeyiz. 2015 yılında 77 olan sıramız 2017’de 80’inci sıraya düştü. Özellikle kadınların yerel yönetimlerde temsil sayısı bu tabloyu çok etkiliyor. Biz de o konuda kendi Meclisimiz’de bu sene kadın üyeye sahip değiliz. Kendimizi de eleştirelim. Böyle bir talep, ne yazık ki Meslek Komiteleri’nde bana gelmedi. Kadın Girişimciler Kurulumuz var, onlar aktif olarak çalışıyorlar. Bu konuda en aktif kurumun Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olduğunu söylemek gerekiyor.

 

Şehrimize ikinci üniversite kuruluyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin bölünerek Afyonkarahisar’da ikinci üniversitenin kurulması için verilen tasarı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edildi. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi adıyla kurulacak yeni üniversitenin hayırlı olmasını diliyorum.

 

Bir başka gelişme de Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi’ye bağlı Afyon Şeker Fabrikası ile ilgili. Afyon Şeker Fabrikası 725 milyon liraya özelleştirildi.

Ekleme Tarihi:28.04.2018

Okunma Sayısı:1588

İlgili Fotoğraflar

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz