DOĞALTAŞ İHRACATI DENİLİNCE AKLA AFYON GELİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü heyeti Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda Sektör Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, Afyonkarahisar’ın doğaltaş ihracatında akla ilk gelen iller arasında olduğunu belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü heyeti, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda Madencilik Sektör Toplantısı’na katılarak ilgili firmaların sorunlarını not aldı. Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Vekili Uğur Salih Uçar, Eğitim ve AR-GE Daire Başkan Vekili Hakan Kullep, B Grubu Madenler Koordinatörü Mustafa Yıldız ve Maden Yüksek Mühendisi Dr. Nihat Çağıl Çınar’ın katıldığı toplantının açılış konuşmasını ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci yaptı.
TOPLAM REZERVİN YÜZDE 33’ÜNE SAHİBİZ
Madencilik sektörünün ekonomiye yaklaşık 40 milyar dolarlık bir katkı yaptığını belirten Merdivenci, “Dünyanın en büyük mermer rezervleri Türkiye’de. Toplam rezervin yüzde 33’üne sahibiz. Şu anda dünya doğal taş pazarının işlenmiş üründe yüzde 24’ünü blok mermerde yüzde 34’ünü karşılayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
BİNLERCE YILLIK GEÇMİŞİ VAR
Afyonkarahisar’ın mermerin başkenti olduğunu hatırlatan Merdivenci, “Mermerin başkenti olarak anılan ilimizde yaklaşık olarak 3 bin yıldır mermercilik faaliyetleri yürütülmektedir. Bölgenin zengin ocaklarından çıkarılan mermer blokları, binlerce yıldır bu şehirde işleniyor ve gerek ülkemizin gerekse dünyanın birçok ünlü eserine estetik değer katmaya devam ediyor” dedi.
115 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİ
Merdivenci şöyle devam etti:
“Sektörümüz istihdama büyük katkı sağladığı gibi ihracat kanalıyla da ülkemiz ekonomisine önemli derecede fayda sağlamaktadır. Doğaltaş ihracatı denilince de ilk akla gelen illerin başında Afyonkarahisar gelmektedir. 2017 yılında Afyonkarahisar'dan yapılan doğal taş sektörü ihracatımız yaklaşık yüzde 9 artış ile 186 milyon dolara yükselmiştir. Ayrıca firmalarımızın ihraç kayıtlı satışları da olmaktadır. İlimiz firmaları il dışındaki firmalara ihraç kayıtlı satışlar yaptığından o rakamlar direkt ihracat rakamımızı etkilememektedir. Odamızca her yıl yapılan araştırmalar neticesinde 60 milyon doların üzerinde ihraç kayıtlı doğaltaş ticareti yapıldığı tespit edilmektedir. 2017 yılında ülkemizin doğal taş ihracat rakamı ise 2 milyar 49 milyon dolar gerçekleşirken, bu ihracatın yaklaşık yüzde 10’u ilimizden yapılmıştır.
Türkiye'nin mermer ve doğal taş rezervlerine sahip kenti Afyonkarahisar'dan, 2017 yılında 115 ülkeye doğaltaş ihracatı yapılmıştır.”
İHRACATIN ARTMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
ATSO olarak doğaltaş ihracatının artmasına yönelik çalışmaları da sürdürdüklerini kaydeden Merdivenci, “İlimizin can damarı konumunda olan sektörümüz için doğaltaş ihracatımızın artması ve katma değerli ürünler ihraç edebilmek için Odamızın çalışmaları devam etmektedir. Sektörde yer alan firmaların katılımcısı olduğu 2 adet UR-GE projesi yürütmekteyiz. UR-GE projemiz kapsamında 2017 yılında 4 ülkeye iş gezisi düzenledik. Bu sektörel geziler sayesinde firmalarımız ihracat kapasitelerini artırdı. Bu ve buna benzer projeler ile sektörün ve üyelerimizin yararına olan her faaliyette yer alacağız” dedi. Merdivenci, ATSO Hizmet Binası’nın arkasındaki alanın, Türkiye’de ilk kez uygulanacak proje ile mermer sektörü için kullanılacağını sözlerine ekledi.
SİZ KAZANACAKSINIZ, DEVLETİMİZ KAZANACAK
Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Vekili Uğur Salih Uçar da açılış konuşmasında “Doğru atılım stratejisini uygulayacak olursak yalnızca madencilik sektörünün ekonomik büyümemize yüzde 2 buçuk civarında olacak. Bu rakam Avrupa Birliği’nin büyüme rakamları. Diğer sektörlerden gelecek rakamları da ilave ettiğimiz zaman yüzde 7-8’lik büyüme rakamları ulaşılmayacak rakamlar değil. Siz kazanacaksınız, devletimiz kazanacak” ifadelerini kullandı. 
SORUNLAR DİLE GETİRİLDİ
Konuşmaların ardından madencilik sektöründeki yeni yasal düzenlemeler hakkında bilgi verildi. Toplantı, sektör temsilcilerinin sorunların çözümü hakkındaki görüş ve önerilerini dile getirmesi ile sona erdi.

Ekleme Tarihi:10.05.2018

Okunma Sayısı:1597

İlgili Fotoğraflar

Ekler

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz