Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) işbirliğinde düzenlenen Coğrafi İşaretlerde Afyonkarahisar Buluşması, ATSO Meclis Salonu’nda başladı. İki gün sürecek olan Uluslararası Seminer’in açılışına Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, YÜciTA Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun yanı sıra Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Kurumu (OriGIn) Yönetim Kurulu Başkanı Claude Vermot- Desroches, QUALİSUD Bağımsız Denetim Kuruluşu Başkanı François Luquet, Zeytin Dünyası Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Christian Telaude ve çok sayıda bilimadamı katıldı.
SERTESER TEŞEKKÜR ETTİ
Coğrafi İşaretlerde Afyonkarahisar Buluşması’nın açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, bu toplantıda emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür etti. Serteser, “Bizi YüCİTA ile tanıştıran, böyle bir seminerin gerçekleştirilmesinin yararlı olacağını düşündüren Sayın Kıvılcım Pınar Kocabıyık’a; Türkiye’nin her yöresindeki zenginliklerin ortaya çıkarılmasında ve korunmasında farkındalık oluşturan YüCİTA’nın değerli Yürütme Kurulu Başkanı Yavuz Tekelioğlu’na teşekkür ediyorum. Bize her zaman destek olan, her zaman bizim yanımızda olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Hakan Ülken’e teşekkürlerimi bildiriyorum. Afyonkarahisar Patatesli Ev Ekmeği’nin Coğrafi İşaretleri’ni alan Afyonkarahisar Belediyesi ve belediyemizin değerli başkanı Burhanettin Çoban’a; Afyonkarahisar ilinin tanıtımı için her alanda çalışmalar yapan, Coğrafi İşaretler konusunda bize destek veren Afyonkarahisar Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz’a şükranlarımı sunuyorum” dedi.
COĞRAFİ İŞARET, ŞEHRİN GENİDİR
Coğrafi İşaretler’in önemine dikkat çeken Serteser, “Coğrafi İşaretler, ürünlerin tanınırlığını, bilinirliğini artırdığı gibi aynı zamanda bir kaliteyi de ortaya koymaktadır. Ürün, sahip olduğu Coğrafi İşaret ile daha değerli hâle gelmekte; Coğrafi İşaret, ürünün muhteviyatı hakkında da tüketiciye ipuçları vermektedir. Coğrafi İşaret, şehirlerin adeta geni, parmak izidir. Son yıllarda giderek artan organik besine yönelim, Coğrafi İşaretler ile daha anlamlı olmaktadır. Çünkü Coğrafi İşaret alan gıda ürünlerinin büyük bir kısmı, bozulma olmaksızın nesilden nesile sürdürülen geleneklerin bir anlamda çıktısıdır.Tabii, Coğrafi İşaret yalnızca gıda ürünlerini kapsamıyor. Afyonkarahisar’dan örnek vermek gerekirse, Odamız’ın tescilini aldığı Afyon Mermeri, Bayat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın tescilini aldığı Bayat Kilimi, yöreye ait besin dışı zenginlikler olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.
4 ÜRÜNDE TESCİL VAR
ATSO’nun Afyonkarahisar’a ait 4 üründe Coğrafi İşaret tescilinin bulunduğunu kaydeden Serteser, “Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak 4 üründe Coğrafi İşaret tescillemiş bulunuyoruz. Afyon Sucuğu 28 Mayıs 2004, Afyon Pastırması 13 Haziran 2004, Afyon Mermeri 3 Kasım 2004, Afyon Kaymağı da 7 Aralık 2005 tarihlerinden geçerli olmak üzere tescil edilmiştir. Afyon Kaymağı ve Afyon Mermeri’nin Menşe Adı, Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması’nın ise Mahreç İşareti alınmıştır. Afyon Manda Yoğurdu Coğrafi İşareti’nin alınması için çalışmalarımız ise devam ediyor” dedi.
POTANSİYELİ YÜKSEK BİR İL
Yolların kesiştiği noktada olan Afyonkarahisar’ın zengin bir ürün yelpazesine sahip olduğunu hatırlatan Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:
“Yolların kesiştiği noktada olan ilimiz, kendine has birçok farklı ürüne sahiptir. Bu çerçevede biraz önce saydığımız ürünlere ek olarak Şuhut Keşkeği, Afyon Lokumu ve Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı, inceleme aşamasında olup; inceleme sonucu tescil alan ürünler arasına katılacaklardır. Bu doğrultuda çalışma yapan kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Ayrıca Afyonkarahisar Ticaret Borsası da Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması’nın Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alması için gayret göstermiştir. Ticaret Borsası’na da teşekkürlerimizi iletiyoruz.”
STANTLAR RENK KATTI
Coğrafi İşaretlerde Afyonkarahisar Buluşması’nda stant açan firmalarla Uluslararası Seminer’de saha çalışması çerçevesinde misafirleri ağırlayacak olan firmalara teşekkür eden Serteser, “Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak Coğrafi İşaretler konusunu önemsiyor; bu İşaretlerin etkin kullanılması için çalışmalar yapıyoruz. Bu çerçevede bizimle Coğrafi İşaret noktasında işbirliği halinde olan 38-30 Çiftliği’ne teşekkür ediyoruz. Yine sucuk ve pastırma için Odamız’dan Coğrafi İşaret etiket ve hologramı almaya hazırlanan firmalarımız var, onlara da teşekkür ediyoruz. Coğrafi İşaretlerde Afyonkarahisar Buluşması Uluslararası Semineri’ne, açtıkları stantlarla renk katan Afyonkarahisar Belediyesi, Şuhut Belediyesi, Bayat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Malatya Valiliği, İkbal Lokum, Danet Sucuk, Lokum Atölyesi, 38-30 Çiftliği’ne, yarınki gezi programı için bize kapılarını açacak olan İkbal Lokum, Cumhuriyet Sucukları ve 38-30 Çiftliği’ne özellikle teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
BU BİR MEMLEKET MESELESİDİR
YÜciTA Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da “Sloganımız her şey Türkiye içindir. Kuruluşumuzdan bu yana ayak basmadığımız yer kalmadı. Bu çalıştaya da çok önem veriyoruz. Sözde değil özde Coğrafi İşaret için çalışan tüm kuruluşlara saygılarımı sunuyorum. Coğrafi İşaretler’in en iyi uygulandığı yer Fransa’dır. Afyonkarahisar’daki çalıştayımızda Fransa’dan örnekler verilecek” dedi. Tekelioğlu, Coğrafi İşaretler konusunun Türkiye’nin tamamını ilgilendiren bir memleket meselesi olduğunu vurguladı.
EN ÖNEMLİ YÖN TESCİL
Açılış konuşmalarında söz alan Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, Coğrafi İşaretler konusunda yapılan çalışmaları anlattı. Kızıltepe, “Coğrafi İşaretler’in en önemli yönü tescil. Tescil bu işin ilk aşaması. Bunu katma değere dönüştürmediğiniz takdirde bunun bir anlamı olmuyor. Tüm paydaşların bu konuya yönelmesi gerekiyor” dedi.
AFYONKARAHİSAR ŞANSLI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken ise Afyonkarahisar’ın hem Coğrafi İşaretli ürün potansiyeli bakımından hem de Oda-Borsa camiasında saygın bir yeri olan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser bakımından şanslı bir il olduğunu kaydetti. Ülken, Aydın İnciri’nin Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alması için bizzat çalıştığını, bu sürecin kolay bir süreç olmadığını, Avrupa’nın o ürünün neden o yöreye ait olduğuna ilişkin bilgi istediğini kaydetti. Ülken, “Odalar ve Borsalar Birliği olarak, Coğrafi İşaret ile ilgili yönetim sürecini yönlendirebilecek uzman kadrosuna sahibiz. Süreci Bakanlığımız çok kolaylaştırdı. En son düzenleme ile evrak yoğunluğundan, bürokratik aşamalardan minimize edilmiş bir pozisyondayız” ifadelerini kullandı.
YURDUNUSEVEN VE ÇOBAN TEŞEKKÜR ETTİ
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ile Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da böyle bir seminerin düzenlenmesi dolayısıyla emeği geçenlere teşekkür etti.
ÜRÜNLER REKABET EDEBİLİR HALE GELECEK
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise açılış konuşmasında şöyle konuştu:
“Coğrafi işaretlerin bir diğer katkısı bulunduğu ile kimlik vermiş olmalarıdır. Coğrafi ürünlere sahip bir il ürünleriyle anılır hale gelir. Mesela Aydın ili inciriyle, Malatya ili kayısıyla anılmaktadır. Bizim de kaymağımız, sucuğumuz, lokumumuz ve daha birçok ürünümüz Afyonkarahisar’ın bir kimliği haline gelmiştir. Bunun dışında kimliğimizin alt bölümlerini oluşturabilecek sayısız ürünlerimiz var. Bu ürünlerle ilgili de gayretler sarf etmemiz gerektiğini belirtmek isterim. Bizler bakanlıklarla temaslarda bulunduk. Bizden önceki çalışmalar değerlendirildi ve bundan sonra yapılması gerekenler konusunda girişimlerde bulunuldu. İlimizde yapılan bu seminerde çalışmalarımıza ivme kazandıracaktır. Böylece hem ilimizin kimliğini oluşturmuş olacağız, hem de ürünlerimizi daha rekabet edebilir konuma getirerek daha fazla kazanç sağlayabilir hale geleceğiz. Ben buna vesile olan ve emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.”
DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNMASINI SAĞLIYOR
Açılış konuşmalarından sonra Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Kurumu (OriGIn) Yönetim Kurulu Başkanı Claude Vermot- Desroches, Uluslararası Seminer’in açılış konferansını verdi. Desroches, “Kuruluşumuzun hedefi, bir yandan korumayı güçlendirmektir. Tanınmışlığı sağlamak ve uluslararası riayeti sağlamaktır. Coğrafi İşaretler hakkında dünyadaki üreteciler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını da sağlıyoruz. Coğrafi İşaretler tanınmak ve korunmak için bir amaç olmalıdır. Satın alınan ürünün yeri hakkında kesin bilgi sağlıyor. Coğrafi İşaret bir başarı da sağlıyor. Dünyada çok sayıda Coğrafi İşaret var. Cenevre Antlaşması ile bu konu karara bağlandı. Bu anlaşmanın tanınmasını sağlamak gerekiyor. Ticari anlaşmaları izliyoruz, üyelerimizi bilgilendiriyoruz. Brüksel ve Cenevre haricinde de birçok noktada çalışmalar yapıyoruz. Coğrafi İşaretler’in bir amacı da ihracat ve tanınırlık. Origin çok fazla çalışıyor. Coğrafi İşaretlerin tanınmışlığı, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma aracı olarak da kullanılabilir. Coğrafi İşaretler, günümüzde sosyal değerleri de temsil edebilir. Tarım kalkınma için önemli olan noktalardan biridir. Doğal kaynaklarımızı ve ekonomimizi korumak, Coğrafi İşaretler’in amaçlarından biridir” şeklinde konuştu.
RENKLİ DAKİKALAR YAŞANDI
Açılış konferansının ardından protokol üyeleri, ATSO Meclis Salonu’nun önündeki alanda kurulan stantları tek tek ziyaret etti. Stant ziyaretleri sırasında renkli dakikalar yaşandı. Coğrafi İşaretlerde Afyonkarahisar Buluşması Uluslararası Semineri, oturumlarla devam etti.
Ekleme Tarihi:5.10.2018
Okunma Sayısı:1606