ÇİN’DEKİ 400 MİLYON NÜFUSA SAHİP EYALET İLE İHRACAT ANLAŞMASI İMZALANDI
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Beşer, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Caşin (Fengqiao) eyaleti yetkilileri ile ticaret anlaşması imzaladı. 6 şehrin bağlı olduğu, 400 milyon kişinin yaşadığı eyalete, bu anlaşma ile Türkiye’den ihracatın başlamasının önü açıldı. Afyonkarahisar’daki firmaların da bu anlaşma maddelerinden yararlanarak Çin’e ihracatı artırması hedefleniyor.
PROTOKOL ÜYELERİ KATILDI
Anlaşma, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Basın toplantısına Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konak, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV) Genel Başkan Yardımcısı İhsan Beşer, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Davut Yılmaz, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı İhsan Şengül katıldı.
BİR HEYET DAHA GELECEK
Toplantının açılış konuşmasını TOSYÖV Genel Başkan Yardımcısı İhsan Beşer yaptı. Beşer, “9 Aralık 2017 tarihinde 3. Afyonkarahisar KOBİ Zirvesi’ni organize etmiştik. Sonuç Bildirgeleri’ni açıklamıştık. Bu Bildirge’deki maddelerden bir tanesi de Çin Halk Cumhuriyeti ile ticaret hacminin artırılmasıydı. Çin Büyükelçisi, bununla ilgili bir çalışma yapılması talimatını verdi. Bunun sonucunda Kurban Bayramı’nda Caşin Eyaleti’nden Genel Sekreterlik makamından 5 bürokrat, 3 işadamı Türkiye’yi ziyaret ettiler. Ankara’da yaptığımız toplantıda, 6 ilden oluşan ve 400 milyon nüfusa sahip bu eyalet ile resmi olarak tarım, gıda, mermer, spor ve finans alanlarında bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşma 2019 ve 2020 yılını kapsayacak. Bu eyaletteki işadamları, gıda, tarım ve özellikle kirazla ilgili yatırım yapmak için, mermer ve doğaltaş için anlaşma imzalandı. 2018’in Kasım ayında biz Çin’e gideceğiz ve anlaşmayı detaylandıracağız. 2019 için sipariş gelmiş bulunuyor. Kasım ayında Sincan eyaletinden de heyet gelecek ve anlaşma yapılacak” dedi.
4 HEDEF ÜLKEDEN BİRİ ÇİN
ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konak ise “3. KOBİ Zirvesi’nin yapılış amacı, şehrimizin ekonomik gelişmesine katkı vermektir. İhsan Bey, yapılan anlaşmaların tamamına değinmedi. Mesela bir tanesi şuydu: Afyonkarahisar’daki bir üniversiteyi Çin’deki bir üniversite ile kardeş üniversite ilan edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın hedef gösterdiği 4 ülke var. Çin, Rusya, Hindistan ve Meksika. Biz kirazı Çin’e ihraç ederek önemli bir adım atmış oluyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“İHRACAT HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ”
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Türkiye ve Afyonkarahisar’ın ihracatta ulaşacakları hedefin olduğunu hatırlattığı konuşmasında “Ülkemizin 2023 yılında hükümetimizin 500 milyar Dolar ihracat hedefi var. Her ilin kendi alanında çalışma yapması gerekiyor. Biz de 1 milyar Dolar ihracat hedefimize ulaşmamız gerektiğini her fırsatta söylüyoruz. Bu açıklanan sonuç, ihracata da katkı sağlayacaktır. Kiraz üretiminde Türkiye’de önemli bir yerdeyiz. Afyon’un şirketleri bunu ihraç etmiyordu. Her ihraç eden firma önemlidir, ama biz üretiyorsak biz ihraç etmeliyiz. Bu sene Çin’den üç önemli yerden sipariş alındı” dedi.
AKDENİZ SİNEĞİ YOK
Afyon’da üretilen kirazın Akdeniz Sineği gerekçesiyle bekletilmesinin doğru olmadığını belirten Serteser, “Akdeniz Sineği meselesi çok önemli. Afyonkarahisar’da Akdeniz Sineği olmamasına rağmen 16 gün bekleme süresi Afyonkarahisar için kaldırılmalıdır. Bir önceki Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba bu konuda bize söz vermişti. Bunun kaldırılacağı söylendi. Tarım Bakanlığı yetkililerimize bunu da belirtmek isteriz. İnşallah bu dönem kalkar ve ihracatçılarımız ihracatlarını yaparlar” şeklinde konuştu.
İHRAÇ KAYITLI SATIŞ VURGUSU
İhracatta bir diğer dikkat çeken konunun “ihraç kayıtlı satışlar” olduğunu vurgulayan Serteser, “Burada ihraç kayıtlı ihracata da dikkat çekmek gerekiyor. Bizim şehrimizde üretiliyor; başka şehirdeki şirket ihraç ediyor. Bizim şehrimize bu yansımıyor. Özellikle mermer sektöründe böyle ihracatımız var. Bu bizim ilimize yansırsa 60 ila 100 milyon Dolar arasında ihracatımıza yansıma olacak. İhracat rakamlarına göre 26 ile 31’inci sıra arasında inip çıkıyoruz. Bu ihraç kayıtlı ihraçlar yansırsa daha üst sıralara çıkacağız. 1 milyar Dolar ihracatı geçen 16 ila 18 il var. Biz de 15’inci sıralarda yer almak istiyoruz. Bunun için de 1 milyar Dolar’lık ihracatı geçmemiz gerekiyor. İhracatta yeni sektörler kazandırmamız gerekiyor. Kirazın da katkısıyla ihracattaki hedefimize biraz daha yaklaşmış olacağız” dedi.
MAKAMLAR UYUMLU ÇALIŞIYOR
Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ben Şûra’larda Sayın Cumhurbaşkanımız’a, Sayın Bakanlarımız’a Orta ve Yüksek Teknoloji Organize Sanayi Bölgeleri’nin Türkiye’nin çeşitli illerinde kurulması gerektiğini, bu bölgelerden bir tanesinin de Afyonkarahisar olması gerektiğini belirtiyorum. Bulunduğu konum itibariyle Afyonkarahisar bunu hak ediyor. Bu bölgenin kurularak Marmara ve İzmir bölgesinden yatırımcının buraya çekmiş olabileceğimizi düşünüyorum. Bölgeler arasındaki ekonomik farklılıkların da azalacağını düşünüyoruz. Bu konuyu da bu vesile ile bir kez daha belirtmiş oluyorum. TOSYÖV Başkan Yardımcısı İhsan Beşer’in bu konudaki çalışmaları takdire şayandır. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak tek başımıza ihracatı artırmak için çalışmıyoruz. Sayın Valimiz, Sayın Milletvekillerimiz, Sayın Belediye Başkanımız, burada bulunan sivil toplum kuruluşlarının tamamı bunun için çalışıyor. Hepimiz tek yürek olarak çalışıyoruz. Afyonkarahisarımız’ın uzun zamandır gelişmesinin en önemli sebebi, bu makamlardaki kişilerin uyum içinde çalışmasıdır.”
ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise ihracatın gelişmesi için destek verdiklerini kaydetti. Çoban, “İhracatı büyük ölçüde rahmetli Turgut Özal’dan öğrendik. 2002’den sonra da Cumhurbaşkanımız önderliğinde ihracatta rekorlar kırdık. Biz de Afyonkarahisar’ın ihracatının artması için çalışmalar yapıyoruz. İhsan Beşer kardeşimiz, TOSYÖV Başkan Yardımcısı olarak, Afyonkarahisarlı bir girişimci olarak iki yıldan beri azimle sürdürdüğü çalışmalarda bunun yapılabileceğini gösterdi. Hüsnü Başkanımızın ifade ettiği sıkıntılar çözülmüş değil. Bu sıkıntılar aşılacaktır inşallah. Çin ve benzeri ülkelere kirazımızı, vişnemizi, diğer ürünlerimizi gönderdiğimiz takdirde bizim tüm üretimimiz bile yeterli olmayacaktır. İhsan Beşer’i tebrik ediyoruz, bizler de elimizden gelen desteği sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
COĞRAFİ İŞARETLER ÜZERİNDE ÇALIŞMALIYIZ
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven ise şöyle konuştu:
“Geçen haftalarda ATSO’nun ev sahipliğinde Coğrafi İşaretler konusunda da bir program gerçekleştirilmişti. Bu konuda üzerinde çalışılması gereken meselelerden bir tanesi de kiraz. Bunun üzerinde çalışacağız. Bu dönemde kirazın önemi ortaya çıktı. Ekonomik sürekliliğin devamı için ihracat çok önemli. Kiraz hususunda çalışan TOSYÖV Başkan Yardımcısı Beşer’e teşekkür ediyorum. Akdeniz Sineği bekleme süresinin engellenmesi için, ihtisas laboratuvarları ve gümrükleri için çalışmalarımızın ve desteklerimizin devam edeceğini belirtiyorum. Diğer Coğrafi İşaretler’deki önemli yiyeceklerimiz, tıbbı bitkilerimiz üzerinde de çalışılmasını rica ediyoruz.”
SONUÇLAR TAKİP EDİLDİ VE PAYLAŞILDI
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz da 3. KOBİ Zirvesi’nin sonuçlarının takip edilmesinin ve kamuoyuyla paylaşılmasının önemine dikkat çekti. Tutulmaz, “İhsan Bey’e Hüsnü Bey’e, başkanlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Geçen yılki etkinlikten sonra bir dizi çalışmalar yaptılar ve bunun sonucu olarak da az önce ayrıntılı olarak bahsedilen sözleşmeleri imzalandı. İnşallah bundan sonra bu sözleşmeler ile hem ilimize hem de ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.
YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETİLMELİ
Katma değeri yüksek ürünlerin gündeme gelmesi gerektiğinin altını çizen Tutulmaz, “Şu anda orta gelir tuzağı denilen bir tuzak da hem ilimiz açısından baktığımızda görüyoruz; hem de ülkemiz açısından baktığımızda bu tuzağa takılıp kaldığımızı görüyoruz. bunu aşabilmenin bir yolu katma değeri yüksek yüksek teknoloji veya orta teknolojiye yönelik ürünlerin üretilmesi ve bunların da ihraç edilmesidir. Bu yönüyle üzülerek söylüyoruz ki Afyon bazında baktığımızda yüksek teknoloji ve orta teknolojiden çok fazla ürünümüz yok” ifadelerini kullandı.
GİRİŞİMCİLİK RUHU VAR
Vali Tutulmaz, Afyonkarahisar ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Afyonkarahisar'ın girişimci ruhu var. Bu ruhu da bizim iyi kullanmamız lazım. Bu enerjimizi iyi yolla kullanırsak birçok şeyi bugüne kadar başaran Afyonkarahisar girişimcisi bundan sonraki yeni girişimlerde başarabilecek bilgiye tecrübeye ve ruha sahip diye düşünüyorum. En önemlisi de az önce de bahsedildiği gibi gerek siyaset kurumu olsun gerek iş dünyası olsun gerekse de idare mekanizma çok uyumlu bir şekilde burada çalışıyor. Bu aslında ilimizin en büyük zenginliği. Enerjimizi olumlu alanlarda harcıyoruz hep beraber. Bunu devam ettirebildiğimiz sürece inşallah diğer iç dinamiklerle beraber ilimizin ihracata yönelik ekonomik girişimlerini daha da fazla artırabileceği bizi düşünüyorum. Hem ilimiz girişimcilerine hem de dışarıdan ikimize gelebilecek olanlara her türlü yardımı yapıyoruz. Gerek iş dünyasının temsilcileri, gerek siyaset kurumu, gerekse de idari mekanizma olarak bizler her zaman yanlarındayız.”
Ekleme Tarihi:22.10.2018
Okunma Sayısı:1635