Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destek ve Finans Olanakları” toplantısının panel kısmında kurum ve kuruluş temsilcileri, KOBİ’lerin yararlanabileceği destekleri anlattı.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destek ve Finans Olanakları” toplantısında, KOBİ’lerin hangi desteklerden yararlanabileceği anlatıldı. Panelin yöneticisi, KOSGEB’in eski Başkanı, 20. Dönem Denizli Milletvekili Hilmi Develi, “Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, inanılmaz bir çaba ile Afyon’u iyi yerlere ve Süper Lig’e taşıma çabasında. Kendisine bu yolda başarılar diliyoruz” dedi.
TİCARET BAKANLIĞI 10 KALEMDE DESTEKLİYOR
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Şube Müdürü Cavide Topbaş, Bakanlık tarafından KOBİ’lere 10 kalemde destek sağlandığını kaydetti. Topbaş, “Bu destekler, UR-GE Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Yurt Dışı Fuar Desteği, Yurt İçi Fuar Desteği, Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Desteği, Tasarım Desteği, Marka – Turquality Desteği, Küresel Tedarik Zincirine Giriş Desteği, Türkiye Ticaret Merkezleri başlıklarında toplanabilir. Firmaların bir ihtiyaç analizi yapmasını istiyoruz. Bunun ardından ihtiyaç duydukları noktalarda eğitim ve danışmanlık hizmeti almalarını istiyoruz. Bu faaliyetleri destekliyoruz. Yurtdışına gitmek suretiyle ortak pazar araştırma yapmalarını istiyoruz. Bunlarla ilgili destek bilgilerimiz mevcuttur. Bizim Kolay Destek isimli bir internet sitemiz var. Buradan da size hangi konularda yardımcı olacağımızı takip edebilirsiniz” dedi.
YERLİ VE MİLLİ ÜRETİME ÖNEM VERİLİYOR
KOSGEB KOBİ Geliştirme Daire Başkanı Erdal Çınar ise sunumunda “Ticaret ve Sanayi Odası, ekonominin kalbinin attığı yerlerdir. 10 maddelik vizyonumuz var. Bu vizyonumuz, Hükümet’in politikaları ile de örtüştü. Vizyonumuzun ana başlıkları Cari Açığı Azaltacak Ürünlerin Yerli Üretiminin Desteklenmesi, Yüksek Teknolojinin Yerli ve Milli KOBİ’ler, Vasıtasıyla Tabana Yayılması, Bölgesel, Sektörel ve İşletmeye Özgü Destek Modeli Tasarlanması ve Uygulanması, KOBİ Rehberliği ve Danışmanlık Sistemi ile KOBİ’lerin Yönlendirilmesi, Yetkinlik Değerlendirme Sistemi ile KOBİ’lerin Kapasite ve Yetkinliklerinin Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi, Yüksek Teknolojili Alanlarda Teknolojik Girişimciliğin Desteklenmesi, KOBİ’lerin Ulusal ve Uluslararası Pazarlara Erişimini Kolaylaştıracak Mekanizmaların Oluşturulması, İşletmeler Arası İş Birliği Kültürünün Arttırılması ve Kaynak Tasarrufu Sağlanması, Hizmetlerin Bürokrasiden Arındırılması ve Destek Programlarının Revize Edilmesi, KOBİ’lerin Düşük Maliyetli Finansmana Erişimlerinin Sağlanması’dır. Özellikle Türkiye’de üretilmeyen ürünler konusundaki firma faaliyetlerini oldukça önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
BANKA YÖNETİCİSİNDEN TASARRUF UYARISI
Deniz Bank Marmara Bölge Müdürü Burak Bozkaya ise sunumunda tasarruf vurgusu yaptı. Bozkaya, şöyle konuştu:
“İç piyasada bu dönem için farklı bir kavramdan bahsetmek lazım. O da yapılandırma. Finansman kaynağı ihtiyacı bir açık nedeniyle oluşuyorsa, o açıktaki konuyu kısarak da finansman sağlanabilir. Biz firmalarımıza uygun yapılandırmaları yapmakla mükellefiz. Bu faiz oranları böyle devam etmeyecek. Bu dönemi atlatmak zorundayız. Doğru yapılandırmayı yapmak zorundayız. Tasarruf eğiliminizi artırmadığınız, bu konuda projeler geliştirmediğiniz sürece işimiz zor. Afyon’daki mevduatın yüzde 143 oranında daha fazla kredi verilmiş durumda. Ülkedeki durum da aşağı yukarı bu durumda. Tasarruf artırıcı tedbirlerin alınması gerekiyor. Kredi veriyoruz, ama bu faiz hadleri ile o krediyi nasıl döndüreceğini bilmemiz gerekiyor. Afyon, yıl sonundan bu yana kredilerini yüzde 12 büyütmüş.”
AR-GE RİSKLERİNE TÜBİTAK ORTAK
TÜBİTAK TEYDEB-MAKİTEG (Makine İmalat Teknolojileri Grubu) Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay ise AR-GE çalışmalarında riske ortak olduklarını vurguladı. Özbay, “AR-GE faaliyetlerindeki yenilikteki risklere ortak olmayı amaçlıyoruz. Yerleşik bütün sermaye şirketleri, programlarımıza başvurabilir. Gerekli bilgilerin daha genişini, internet sayfamızda bulabilirsiniz. KOBİ’lere yönelik tasarlanmış bir destek programımız var. 18 ay ve 500 bin liraya kadar destek veriliyor. Destek oranı yüzde 75. İnternet sitemizden veya cep telefonunuzdan bile başvurabilirsiniz. Projeniz desteklenirse harcamalarınızı belli dönemlerde TÜBİTAK’a başvuruyorsunuz. İncelenme sonucunda hibe halinde desteklerinizi alıyorsunuz. Projenizin başarısız olması da mümkün. Zaten program da risklere ortak olmak üzerine gidiyor. Projenin fikri hakları da size ait” ifadelerini kullandı.
KDV MUAFİYETİ, TEÇHİZAT TEMİNİ KATKILARI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden Uzman Hasan Baştaş da vergi indirimi, KDV muafiyeti, yurtdışından teçhizat temini gibi konularda Bakanlık olarak önemli destekler verdiklerini kaydetti. Baştaş, “Örnek vermek gerekirse faiz desteğimizden bahsetmek isterim. Bu destek, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir finansman desteğidir. Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde 70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmı Bakanlığımızca karşılanmaktadır. Bu destek unsuru, stratejik yatırımlar, öncelikli yatırımlar, Ar-Ge ve çevre yatırımları ile 3, 4, 5 ve 6. bölgelerde bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında yapılacak yatırımlar için uygulanır” diye konuştu.
62 MİLYON LİRA KREDİ KULLANDIRILDI
KGF A. Ş. Bölüm Müdürü Mert Köprücü de Afyonkarahisar’da kullandırılan kredi hakkında bilgi verdi. Köprücü, şu ifadeleri kullandı:
“Afyonkarahisar’da şu ana kadar 496 adet firmamıza 634 adet kefalet işlemi yapılmış. Toplamda 52 milyon lira kefalet verilmiş. Firmalarımız 62 milyon lira kredi kullanmışlar. Afyon’un hacmine göre rakam çok az. Böyle bir protokol olduğunu unutmayın. Faydalanabileceğinizi ciddi bir hacim var.”
YENİLENEBİLİR ENERJİ VE TIBBİ AROMATİK BİTKİLER
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Zülgari Özdemir de kurumu tarafından verilen destekleri şöyle sıraladı:
“Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar, Süt Üretimi Sektörü, Kırmızı Et Üretimi Sektörü, Kanatlı Eti Üretimi Sektörü, Yumurta Tavukçuluğu Sektörü, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar, Meyve ve Sebze Sektörü, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme, Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Pazarlanması, Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Yenilenebilir Enerji Yatırımları ve Tıbbi Aromatik Bitkiler.”
Ekleme Tarihi:9.11.2018
Okunma Sayısı:1662