YABANCI DİL VE DİJİTALLEŞME ALANINDA KENDİNİZİ GELİŞTİRİN
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yazılım ve Ekonomi Topluluğu tarafından düzenlenen “Ekonomi ve Dijitalleşme” paneline Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Otobüs İstasyonu Turizm A.Ş. (AFTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Zafer Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemalettin Çonkar ile panel moderatörü Öğr. Gör. Abdulkadir Gülşen ve Fapatech firması kurucusu Fadıl Pala katıldı.
Yazılım ve Ekonomi Topluluğu Başkanı Ömer Can Tezcan’ın selamlama konuşmasının ardından konuşan panel moderatörü Öğr. Gör. Abdulkadir Gülşen, ekonomi ve dijitalleşme ile ilgili bilgiler verdi. Dijitalleşmenin esas anlamda sayısallaşma olduğunu ifade eden Gülşen, “Bilgisayarın ve yazılımın özünde 1 ve 0 kodları var. Bunu şu şekilde değerlendirelim; dijitalleşme varlık ve yokluk gibi. 1 ifadesi varlığı, 0 ise yokluğu ifade ediyor” dedi.
YAPAY ZEKA İLE BİLGİYE ERİŞİM KOLAYLAŞACAK
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise dijitalleşmenin çok önemli bir konu olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin her geçen gün dijitalleşme konularına daha çok yatırım yaptığını belirten Serteser, “Dijitalleşme, hayatımızın her alanına girdi. Dijitalleşme denilince eskiden internet ile ilgili bilgilere erişim ilk akla gelen konuydu. Ancak günümüzde yapay zeka, dijitalleşmeye önemli ölçüde farklılık katan bir unsur. Günümüzde bilgiye erişim dijitalleşme ile kolaylaştıysa, yapay zeka ile bin misli, on bin misli daha kolaylaşacak. Bununla ilgili 50 Soruda Yapay Zeka isimli kitabı size önerebilirim. Üniversite hangi alanda okursak okuyalım dijitalleşme ve beraberinde gelişen yeni teknolojiye kafa yormamız gerekiyor. Ne bölümü bitirirseniz bitirin bir yabancı dili çok iyi derecede bilmeniz gerekli. İngilizcenin yanı sıra Çince de Rusça da önemli. Bir evrensel dili su gibi, espri yapabilecek düzeyde öğrenmeniz gerekiyor. Dijitalleşme de bunun gibi. Dünya vatandaşı olabilmek için dijitalleşme ile ilgili teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Lütfen boş zamanlarınızda bu konular ile ilgili kendinizi geliştirin” diye konuştu.
GELECEĞİN MESLEKLERİNE HAZIRLANIN
Gelecekte birçok farklı mesleğin ortaya çıkacağını hatırlatan Serteser, şu ifadeleri kullandı:
“Hepinizin bildiği üzere bir sürü dijital dev şirketler var. Bunlar üniversite öğrencilerinin bir araya gelerek garajlarda imkansızlıklarla kurulan şirketler. Apple’a bakıyoruz 700 küsur milyar dolar, Facebook 500 milyar dolar piyasa değerine sahip. Türkiye Cumhuriyeti’nin 2019 bütçesine baktığımızda ise 961 milyar TL. Bu işin öneminin ne kadar fazla olduğunu buna bakarak görebiliriz. İlerde belki mesleğiniz ekonomist ya da iktisatçı olabilir. Hangi mesleği yaparsak yapalım hayatımızın her alanında hissedeceğimiz bir konu. Bu konuda bir araştırma da yapıldı, ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünde bu dijitalleşme alanlarında çok büyük eksiklik var. Geleceğin mesleklerinin yapay zekâ, makine kalite kontrol elemanı, dijital muhasebe, robot kaynak operatörü, robot mühendisliği, yazılım mühendisliği, siber güvenlik uzmanı, veri tabanı yöneticiliği, 3D lazer kesim ve AR-GE mühendisliği, biyo-medikal cihaz teknikeri, dijital reklamcılık, dil konuşma terapisti, nano teknoloji uzmanı, güneş enerjisi sistemi teknik personeli gibi alanlar olacağı belirtiliyor. Artık dünya değişiyor. Üniversitelerimiz de kendilerini bu konuda yenilemeli.”
TEKNOLOJİ EKOSİSTEMİ
“Dijitalleşme” kavramının “teknoloji ekosistemi” tanımlamasını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Serteser, “Dijitalleşme ile birlikte teknoloji ekosistemi tabiri ortaya çıktı. Ekosistem kelimesini, eskiden canlıların yaşamasını sağlaması için gerekli şartları anlatmada kullanırdık. Şimdi teknolojik ekosistem deniliyor. Bu, teknolojik ürünün işletim sistemi ve yazılımı ile birlikte çalışır olmasıdır. İşletim sistemi de belirli programlarla işleyebiliyor. Cihaz, işletim sistemi, işletim sistemini destekleyen programlarla adeta yeni bir koskoca bir alan, bir dünya meydana geliyor” şeklinde konuştu.
ALTINKAYA, ÜRETİME DİKKAT ÇEKTİ
Daha sonra ise AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya ise üretimin önemine dikkat çekti. Altınkaya, “Artık büyük balık küçük balığı yemiyor. Hızlı balık, yavaş balığı yiyor. Siz nasıl hızlı balık olacaksınız? İyi balık olacaksınız. Çünkü deniz çok büyük. Bizim gelecekte ihtiyaçlarımız olacak. Bizim kendi ihtiyacımızı giderirken başkalarının da ihtiyaçlarını gideren üretime yönelmemiz gerekir. Eskiden ütopya 500 yıllıktı, şimdi bu süre 5 yıla indi. Hayal ettiğiniz her şey bir anda önünüze geliveriyor. Hızlı öğrenmenin yollarını da bulmanız lazım” ifadelerini kullandı.
Zafer Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Fapatech firması kurucusu ve yöneticisi Fadıl Pala ise sektör ile ilgili bilgiler verdi. Etkinlik öğrencilerin sorularının cevaplanması ve plaket takdiminin ardından sona erdi.
Ekleme Tarihi:19.03.2019
Okunma Sayısı:1649