ETKİLİ KONUŞMA VE DİKSİYON EĞİTİMİ’NE YOĞUN İLGİ
ATSO KOBİ Akademisi tarafından düzenlenen Etkili Konuşma ve Diksiyon Eğitimi’ne yoğun katılım oldu. ATSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen eğitimin açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, konuşma ve iletişimin önemine dikkat çekti.
ATSO KOBİ Akademisi, Etkili Konuşma ve Diksiyon Eğitimi düzenledi. Televizyon Programcısı ve Spiker Jale Yeni Gökyer’in verdiği eğitimde, ATSO Meclis Salonu tamamen doldu. Bireysel katılımın yanı sıra kurumsal katılımların da gerçekleştirildiği eğitimin açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, bir hatırlatma yaparak sözlerine başladı. Köse “Odamız’ın KOBİ Akademisi programlarımızdan yararlanan işletmelerimize bir duyurumuz var: Geçtiğimiz günlerde lansmanı yapılan KOBİ Hastanesi projemizle işletmelerin idari ve finansal yapılarını masaya yatıracak ve aksayan ya da hatalı yönlerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olacağız. Bu şekilde işletmelerimizin Odamız projelerinden yararlanarak güç kazanacaklarını umuyoruz” diye konuştu.
KELİME DAĞARCIĞIMIZ AZ
Eğitime 200’ün üzerinde bir katılımın olması dolayısıyla mutluluk duyduğunu kaydeden Köse, “Bu etkinliğimize gösterdiğiniz ilgi için sizlere ve işletmelerimize teşekkür ediyorum. Bugünkü eğitim konumuz Etkili konuşma ve Diksiyon. Eğitime gösterdiğiniz yoğun ilgi bu konunun aslında ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. Aslında iletişim güçlükleri yaşayan bir ülkeyiz. Türkçe’de 80 ila 100 bin civarında kelime olmasına karşın günlük konuşma dilinde sadece 300 ila 400 arasında kelime kullanarak anlaşmaya çalışıyoruz. Bu rakam Türkçe’deki kelime sayısının sadece binde 5’i. Bu kadar az kelime kullanarak anlaşmaya çalışıyoruz, ama aslında anlaşamadığımızı görüyoruz” dedi.
ALMANLAR’IN BAŞARISI
Konuşmasına Almanya’dan örnek vererek devam eden Köse, “Almanca yazım standartlarını belirleyen kılavuzu Duden’in son baskısı 145.000 yaygın kullanılan kelime içeriyor. Kılavuza göre Almanca konuşan ortalama bir insan 12.000 ila 16.000 kelime kullanıyor. Alman bir politikacı tam da bu salonda yaptığı bir konuşmada Alman Mucizesi kavramını tanımlarken üç temel ilkeden bahsetmişti: Birincisi ‘Meslek Eğitimi’, ikincisi ‘İş Saatlerinde Gerçek Anlamda Çalışmak’, üçüncüsü ise ‘Net ve Doğrudan İletişim’. Bu Alman politikacı doğru iletişimin açıklamasını aynen şöyle yapmıştı: Bir Alman karşısındakinden bir şey talep ediyorsan kesin ve anlaşılır olarak ifade eder. İma, rica gibi yöntemleri kullanmaz. Karşıdaki insan bir defada kendinden ne istenildiğini net olarak anlar ve tekrar tekrar soru sormasına ihtiyaç kalmaz” ifadelerini kullandı.
ETKİLİ İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ
Doğru iletişim kurmanın önemine dikkat çeken Köse, “Doğru iletişim ancak etkili konuşma ile kurulabilir. Politikadan ekonomiye, sanattan spora, iş hayatında ev hayatına kadar her yerde anlaşılır olmak şarttır. Cumhuriyetimiz’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten başlayarak ülkemize yön veren önemli siyaset ve devlet adamlarının, iş insanlarının ve sanatçıların iletişim kurmasını çok iyi başaran kişiler olduğunu görebiliriz. Rahmetli Süleyman Demirel, ‘Çoban Sülo’ lakabıyla ve Isparta Şivesi ile yaptığı konuşmalarla Anadolu insanının yüreğinde taht kurmuş bir siyasetçiydi. Rahmetli Sakıp Sabancı ‘Sakıp Ağa’ lakabıyla ve kendine özgü aksanı ile insanlara kendini sevdirmiş ender iş insanlarımızdan biriydi. Yine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başarısındaki en önemli pay etkili iletişim yeteneğidir” şeklinde konuştu.
YÖRESEL KULLANIM ŞEKLİ KORUNMALI
Afyonkarahisar’da kullanılan yöresel ağzın da kültürel bir değer olarak korunması gerektiğini vurgulayan Köse, şöyle devam etti:
“Sosyal medyada sık sık yer bulan Afyon Şivesi’ne de değinmek istiyorum. Bence Afyon Şivesi’ni kaba ve utanılacak bir şey olarak görmek yanlıştır. Etimolojik kökü Orta Asya’daki atalarımıza kadar uzanan dili kullanım şeklimiz, doğru zaman ve doğru yerde kullanıldığında dikkat çekici bir iletişim aracı olabiliyor. Ancak tabii ki İstanbul Türkçesi dilimizin en güncel ve en anlaşılır versiyonudur. Afyon Şivesi’nin kültürel bir değer olarak korunması gerekir.”
Köse, konuşmasını “Hepignizi saygıynen sevgiynen selamleyon!” diyerek bitirdi. Köse’nin bu hitap tarzı, salondan alkış aldı.
GÖKYER, ÖRNEKLERLE ANLATTI
Etkili Konuşma ve Diksiyon Eğitimi’ni veren Jale Yeni Gökyer ise insanların, kelimelerin vurgusuna ve kullanım şekline göre oluşan algıya göre hareket ettiğini söyledi. Gökyer, salonda sık sık uygulamalar yaptırarak katılımcılar farklı bir deneyim kazanmasını sağladı. Eğitimin sonunda Katılım Belgesi verildi.
Ekleme Tarihi:5.07.2019
Okunma Sayısı:1655