KOBİ HASTANESİ VE AVRUPA AĞI PROJESİ TOPLANTISI YAPILDI
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türkiye-AB İş Dünyası Hibe Programı kapsamında sürdürdüğü KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı projesi toplantısı, Akrones Otel’de yapıldı. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Romanya Büyükelçisi Gabriel Șopanda, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Romanya Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Corneliu Diaconita, Litvanya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Vaida Stankeviciene, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’ın Oda-Borsa Yönetim Kurulu Başkanları, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Meslek Komiteleri Üyeleri, TOBB Afyonkarahisar Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyeleri ve iş insanları katıldı.
İSMİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR
Programın açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Projemizde Romanya’dan Sibiu Ticaret ve Ziraat Odası’nı, Litvanya’dan Siauliai Ticaret ve Sanayi Odası’nı yabancı ortaklar olarak belirledik. Projenin yerel ortakları ise Afyonkarahisar Ticaret Borsası ile ATSO’nun Kardeş Odaları’ndan Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası oldu. İsmi ile dikkat çeken bu projemizde, işletmelerimizin çoğunun KOBİ olduğu gerçeğinden yola çıkılacak. KOBİ’lerin sorunları önce teşhis edilecek, sonra tabir-i caizse tedavisi yapılacak. Proje kapsamında ilk ziyaretimizi Litvanya’ya, ikinci ziyaretimizi Romanya’ya yaptık. Her iki ülkede gördüğümüz misafirperverlik dolayısıyla teşekkür ediyoruz” dedi.
Afyonkarahisar’ın UNESCO Gastronomi Yaratıcı Şehirler Ağı’na girdiğini hatırlatan Serteser, “Biz de proje ortaklarımız olan misafirlerimizi, UNESCO Gastronomi Yaratıcı Şehirler Ağı’na giren 3 il arasında olan Afyonkarahisarımız’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Burada en büyük emek Sayın Valimiz’indir. Sayın Valimiz’e, Belediye Başkanımız’a, bir önceki Belediye Başkanımız’a, Zafer Kalkınma Ajansımız’a ve adını sayamadığımız birçok kurum ve kuruluşa teşekkür ediyorum. Afyonkarahisar, termalin, mermerin, zaferin başkenti olduğu gibi lezzetin de başkenti olma durumunu tescillemiş oldu” ifadelerini kullandı.
İKİLİ İLİŞKİLER GELİŞİYOR
Türkiye ile Romanya arasında güçlü bir bağ bulunduğunu hatırlatan Serteser, “İlişkilerimizin her alanda daha da ileriye götürülmesi için 2011 yılında Stratejik Ortaklık Belgesi imzalanmıştır. Romanya ile karşılıklı ticaret hacmimiz 6,4 milyar dolardır. Ülkemizin hedefi, ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmaktır. Romanya’ya otomotiv yedek parçaları, taşıt araçları, demir çelik ürünleri, tarım ürünleri, makine sanayi ürünleri ihraç ediyoruz. Romanya’dan demir çelik hurdası, demir çelik mamulleri, işlenmiş petrol ürünleri, taşıt araçları, telefon cihazları, otomotiv yedek parça, ayçiçeği tohumu, kimyasal gübre alıyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2018 verilerine göre Romanya’ya ihracatımız 3 milyar 877 milyon dolar; Romanya’dan ithalatımız 2 milyar 445 milyon dolardır. Umuyoruz ki bu proje, ticaretin çeşitlenmesinde etkili olacaktır” şeklinde konuştu.
TARİHİ BAĞLAR VAR
Litvanya ile olan ilişkiler hakkında da değerlendirmede bulunan Serteser, şöyle devam etti:
“Projemiz kapsamında Litvanya heyetini de ilimizde ağırlıyoruz. Türkiye, Litvanya’nın 1940 yılında Sovyetler Birliği tarafından işgalini, müteakiben de ilhakını tanımamıştır. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Türkiye ile Litvanya arasındaki diplomatik ilişkiler 3 Eylül 1991 tarihinde yeniden başlamıştır. Türkiye, Litvanya’nın NATO üyeliğini desteklemiş; Litvanya 2004 yılında NATO’ya girmiştir. Litvanya da Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemektedir. Türkiye ile Litvanya arasındaki ikili ticaret hacmi 2018 yılında 687 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. TÜİK rakamlarına göre Litvanya’ya ihracatımız 277 milyon dolar, Litvanya’dan ithalatımız 410 milyon dolardır. Dileriz ki bu projemiz, iki ülke arasındaki ihracat-ithalat ilişkisinin de daha dengeli bir şekilde yürütülmesini sağlar. Litvanya ile pek bilinmeyen de bir bağımız vardır. 14’üncü yüzyılın ilk yarısından itibaren, Büyük Litvanya Prensi Witold, Türklerin Litvanya’da yerleşmesine izin vermiştir. O zamandan beri bu ülkede mukim olan Türkler, hâlen, Tatar Köyü-Türk Köyü olarak bilinen birkaç köyde yaşamaktadır. Ayrıca 1. Dünya Savaşı sırasında Galiçya Cephesi’nde yaralanıp Litvanya’ya tedavi görmek üzere gönderilen ve burada şehit düşen askerlerimizin mezarları başkent Vilnius’taki Vingis Askeri Mezarlığı’nda bulunmaktadır.”
BİRÇOK İŞBİRLİĞİ ALANI VAR
Litvanya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Vaida Stankeviciene de işbirliği fırsatları üzerinde durdu. Stankeviciene, “Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Türkiye Ticaret Bakanlığı’nın da katılacağı bir etkinlik düzenlenecek. Türk işletmelerinin de bu İş Forumu’na katılmasını beklemekteyiz. Akıllı Şehirler yönelimini benimsemiş durumdayız. Daha fazla teknoloji kullanımı ve bilgi teknolojilerinden daha fazla yararlanılması planlanmaktadır. Türkiye ve Litvanya arasındaki ilişkilerin bu yönde de gelişmesini arzu etmekteyiz. Bizim birçok işbirliği alanımız var. İnşaat, turizm, inovasyon, dijitalleşme altyapısı, üniversiteler arasında işbirliği ve tecrübe paylaşımı bu alanların başında gelmektedir. Diliyorum ki Afyonkarahisar ili Litvanya ile daha çok işbirliği yapacaktır” dedi.
“KOBİ HASTANESİ FİKRİNİ DESTEKLİYORUM”
Romanya Büyükelçisi Gabriel Şopanda da ülkeler arası ticari ilişkilerin gelişmesinin önemini vurgu yaptı. Şopanda, şöyle konuştu:
“Türkiye, Romanya ve Litvanya’daki Ticaret ve Sanayi Odaları’nı bir araya getirmek, müşterek iş geliştirme alanlarına olan ilgiyi artırmak, ticareti artırma isteğinin bir nişanesidir. Romanya ve Türkiye arasında çok güzel bir ilişki sürdürülmektedir. Romanya’da 15 binden fazla Türk sermayeli şirket vardır. Bu da iş yapılabilmesi için uygun bir ortamın olduğunu göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma isteğinden memnuniyet duyuyoruz. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin bu hedefe doğru hızla yükseldiğini gözlemledik. Türk ve Romanya şirketlerinin daha fazla işbirliği yapmaları ve bu hedefe ulaşmaları için elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Komşu bölgelerdeyiz, değişik alanlarda müşterek kültür ve birikimi paylaşmaktayız. KOBİ Hastanesi Projesi fikrini destekliyorum ve ismi de gerçekten çok dikkat çekici. Bu projenin ismini en başından beri çok beğendim. Şirketlere, ilgili ülkelerde ilişkilerini nasıl geliştireceklerini gösteren güzel bir proje. Bu projeye katılan üç ülkedeki Ticaret ve Sanayi Odaları’nı tebrik ediyorum, bu projenin yararlı sonuçlar getireceğine inanıyorum.”
GELECEĞE HAZIRLAYACAK
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise girişimcilerin yatırımları ile şehrin ileriye doğru gittiğini vurguladı. Tutulmaz, “Afyonkarahisarımız’da Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığımız’ın önderliğinde böyle bir etkinliğin olması, öncelikle ilimizin önemli gelir kaynaklarını oluşturan girişimcilerimizin elde ettiği kazanımlarını daha ileriye götürebilecek ve ilimiz açısından yararlı olacaktır. İlimiz, neredeyse tamamına yakını KOBİ’lerle yatırımını gerçekleştiren bir yapıdadır. Bizde şirketler genelde aile şirketi şeklinde olduğu için çoğu deneme yanılma yöntemiyle oluşmuş; çoğu da bu yönüyle ayakları yere basarak giden; ancak büyümekte biraz zorluk çeken yapıdadır. KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı projesi ile geçmişten gelen hastalıkları tedavi ederek geleceğe daha iyi hazırlanmamızı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
GİRİŞİMCİLER, AFYON’UN YÜZAKI
Tutulmaz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Gerçekten ilimizde yatırım alanında güzel bir dinamizm var. Bu dinamizmden ilimiz önemli oranda verim almaya başlamıştır. Şu anda işsizliği en az olan illerden birisiyiz. Yatırımcılarımız yeni iş alanı oluşturma yönünde gayret içindeler. Huzurlarınızda bütün girişimcilerimizi tebrik ediyorum. Onlar, Afyonumuz’un yüz akı olmaya devam ediyorlar. İlimiz, termalde, mermerde, lezzette, tarımın değişik alanlarında büyük bir potansiyele sahip. Bu yatırım potansiyelini her geçen gün artırıyoruz. Lezzet alanında dünyanın sayılı 36 ili, ülkemizde de 3 ili arasına girerek UNESCO tarafından tescillendik. Bu önemli bir kazanımdır. Bundan sonra gıda alanında yatırım yapacak her arkadaşımızın daha işe başlarken, +1 değerle başlamasıdır. Bundan sonra gastronomi şehrinde üreteceğiniz herhangi bir gıda ürününün uluslararası ve ulusal düzeyde pazarlanmasında daha az sıkıntı ile karşılaşılacak, belki de karşılaşılmayacak. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu yıl Termal Şehirler Ağı’na girdik. Burada da termal ile yapılacak yatırımlarda ve pazarlamada, termalin değişik alanlarının kullanılmasında yine bu ağın içinde yer almak bizim değerimizi artıracak. Değerli Başkanımız’ın öncülüğünde, 3 ülkenin katılımıyla yapılan bu etkinlikte de diğer ülkelerin tecrübelerinden faydalanma imkanı olacak. Girişimciler arası işbirliği ile daha fazla ticaret imkanı doğacaktır. Değerli ticaret erbabımızın bu potansiyeli iyi kullanması gerekiyor.”
VERİMLİ BİR PANEL DÜZENLENDİ
Toplantıda, açılış konuşmalarının ardından ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol’un moderatörlüğünde, Romanya Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Corneliu Diaconita, Sibiu Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Proje ve Ortaklık Departmanı Müdürü Anca Muntean, Siualiai Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odası Genel Müdürü Alfredas Jonuska ve Siualiai Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odası İşletme ve Dış İlişkiler Departmanı Kıdemli Memuru Daiva Jonuskiene’nin katıldığı düzenlendi. Panelden sonra toplantı, soru-cevap kısmı ve karşılıklı hediye takdimi ile sona erdi.
Ekleme Tarihi:7.11.2019
Okunma Sayısı:1612