Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde, Akrones Otel’de, 27 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen Sivil Toplum Kuruluşları Toplantısı’nda bir araya gelen meslek kuruluşları ve ekonomi ile ilgili sivil toplum örgütleri, Afyonkarahisar’ın öncelikli sorunlarını tespit etti.
ÜZERİNDE EN ÇOK DURULAN KONULAR
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in konuşmasının ardından basına kapalı bölümde söz alan STK temsilcilerinin çözülmesi gerektiğini belirttiği ve ekonomiden eğitime kadar pek çok konuda gündeme getirilen 40’ı aşkın sorundan, en çok üzerinde durulan başlıklar şöyle:
-Zafer Havalimanı daha işler hale getirilmelidir. Bunun için, İstanbul Havalimanı’na yapılan mevcut seferlerin yanı sıra Sabiha Gökçen Havalimanı ile termal otellerin misafirlerinin yoğun olarak yaşadığı Gaziantep gibi şehirlere de seferler konulmalıdır.
Zafer Havalimanı’nda şu anda uygulanan ve turizm sektörünün talebi doğrultusunda düzenlenen seferlere devam edilmesi ekonomimiz için olumludur.
Bununla birlikte iş insanlarımız için, bundan önce olduğu gibi sabah gidiş ve akşam dönüş olmak üzere bir seferin daha konulmasını talep ediyoruz. Ayrıca hemşehrilerimizin yoğun olarak yaşadığı Brüksel’e de Zafer Havalimanı’ndan uygun fiyatlı dış hat çalışması yapılmalıdır.
Bu çalışmaların ardından, Zafer Havalimanı’nın işlerliği hususunda sorunla karşılaşılması hâlinde Afyonkarahisar’daki Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılması gündeme gelmelidir. İstanbul’daki bazı uçuş okullarının faaliyetlerinin Zafer Havalimanı’na kaydırılması ve Havalimanı’nın aynı zamanda lojistik destek için kullanılması ile Havalimanı’nın işlerliği artacaktır. Böylelikle Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek’in de 31 Mart Mahalli Seçimler sırasında dile getirdiği vaatler arasında yer alan Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılması projesinin de gereği yapılmış olacaktır.
-Merkez Organize Sanayi Bölgesi, doluluk oranında tam kapasiteye ulaşması, her ne kadar genişleme çalışmaları yapılsa da bu çalışmaların ne zaman sonuca ulaşacağının belli olmaması dolayısıyla, yatırımcının ihtiyacına cevap veremez hâlde olduğu belirlenmiştir. İlimiz merkezinde yatırım yapmayı düşünen yatırımcıları geri çevirmemek için Kütahya yolu üzerinde planlanan OSB çalışmasının hızlandırılması gerekmektedir.
-Zafer’in Başkenti olan Afyonkarahisar’da Zafer Haftası coşkuyla kutlanmalıdır. Zafer’in kazanıldığı toprakların hem ilimizdeki vatandaşlara ve hem de ulusal ölçekte daha iyi tanıtılması gerekmektedir. Büyük Taarruz’un emrinin verildiği Kocatepe’yi daha çok kişinin ziyaret etmesi sağlanmalıdır; Çanakkale gibi etkili olması üzerinde durulmalıdır.
-Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı çalışmasının bir an önce bitirilmesi gerekmektedir. Öncelikle Afyonkarahisar-Ankara hattının, ardından Afyonkarahisar-Uşak-İzmir hattının bitirilmesi, ekonomimize büyük katkı sağlayacaktır.
(Toplantıda aynı sıklıkla söylenen iki konu başlığı bulunmaktadır. Bu nedenle, tespit edilen 5’inci sorunda iki madde yer almaktadır.)
-Irak ile yaşanan politik sebeplerden dolayı sınır kapılarının kapatılması, sektöre büyük zarar vermiştir. Bunun çözümü için gerekli girişimler yapılmalıdır. Halihazırda sıkıntıda olan sektör için toptan yumurta satışında KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi gerekmektedir. Bu sektörün geleceği için, sektör planlamasının yapılması elzemdir.
-Madencilik sektörü, ilimizin lokomotifi durumundadır. Kamu kurumları tarafından ruhsatlandırma süreçleri çok uzatılmaktadır. Bu da sektör çalışmalarında kayba sebep olmaktadır. Bu sorunların aşılması ve işlemlerin kolaylaşması maksadıyla madencilik sektörü için özel mevzuat oluşturulmalıdır. Yine bu sektör için ayrı bir Bakanlık oluşturulmalıdır.
Toplantıda dile getirilen diğer konu başlıkları şöyle:
EKONOMİ
-Termal Kent’in Sağlık Endüstri Bölgesi ilan edilebilmesi hakkında çalışmalar hızlandırılmalıdır.
-İhracat rakamlarının açıklanmasında, ihraç kayıtlı satışların üretimin yapıldığı ilin hanesine yazılması, illerin ihracattaki asıl durumlarını ortaya koyacaktır.
-Afyonkarahisar’ın kenevir üretimi izni verilen iller arasına girmesi sağlanmalıdır.
-Mültecilerin ucuz iş gücü olarak görülmesi ve bu yönde çalışması nedeni ile kendi gençlerimizin istihdam sorunu ile karşılaştığı tespit edilmiştir. Bu konunun üzerinde çalışılmalıdır.
-Teknolojik üretimin yaygınlaşması ile otomasyona geçilecek, bu da bazı mesleklerin yok olmasına neden olurken, bazı yeni mesleklerin doğmasını sağlayacaktır. İlmizde bu durumdan etkilenecek olan kadınlara, teknolojik üretim hakkında bilgi verilmeli; kadınlar bu konuda hazırlanacak projelerin içerisine dahil edilmelidir.
-Büyük kamu yatırımlarında, yerli ürünlerimizin tercih edilmediği gözlemlenmiştir. Kamu tarafından yapılan yatırımlarda başta yerli doğaltaş olmak üzere yerli ürünlerimizin tercih edilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
-Üniversitelerin AR-GE çalışmalarına işletmeler olarak destek sağlamalı, bu çalışmalara melek yatırımcılar bulunmalıdır. Bu sayede katma değeri yüksek ürünler üretilmelidir.
-İşletmelerimizin en büyük problemi olan kurumsallaşamama ve birleşememe konularında çalışmalar yapılmalıdır.
-Ülke genelinde kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Jeotermal Sera Organize Sanayi Bölgeleri’ne Afyonkarahisar da dahil edilmelidir.
-İlimizdeki 5 yıldızlı oteller ile şehir arasında ulaşımda sıkıntılar yaşanmaktadır. Otellere gelen müşteriler, şehir ekonomisine katkıda bulunamamaktadır. İkbal Termal Otel’den sonraki tesislere Otogar’dan toplu taşıma yoktur. Otellere gelen müşterilerin şehre ulaşımı için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
-Karahisar Kalesi’nin canlandırılması için teleferik yapımı hızlandırılmalıdır. Uşak’taki Ulubey Kanyonu’nda Cam Balkon yapılması ile bölge turizm için cazibe merkezi haline gelmiştir. Karahisar Kalesi’ne teleferik yapılmasıyla da bölge cazibe merkezi haline getirilmelidir.
-İlimizin tanıtımı ve turizminin geliştirilmesi için vakıf ya da şirket gibi akılcı bir birim oluşturulmalıdır.
-İlimizin spor tesislerinde bakımsızlık görülmektedir. Bu durumun spor turizmini etkilemesi ihtimali vardır. Spor tesislerimiz daha düzgün hale getirilmelidir.
-Gazlıgöl ve Heybeli’nin turizm bölgesinden çıkartılması, termal zenginliğimiz için soru işareti oluşturmuştur. Bunun gibi kötü algıların önüne geçilmelidir.
-Kurumların Genel Kurul, Meclis, Tanıtım gibi toplantıları, genel olarak sahil bölgesi otellerinde yapılmaktadır. STK’lar, kendi kuruluşlarının organizasyonlarının ilimiz otellerinde düzenlemesini sağlamalıdır.
-İlimizin sadece sanayisini değil, kültürel yanlarının da öne çıkartılması gerekmektedir. İlimizin ilçelerindeki potansiyelden de (Amorium, Selman-ı Farisî, Ezop vb.) yararlanılmalıdır.
-Ankara-Antalya ve İstanbul-Antalya Çevre Yolu ihaleleri henüz yapılmadı. Bu süreçler takip edilmeli; bu projelerin ilimiz adına en verimli şekilde yapılması için çalışılmalıdır.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ
-İlçelerdeki Organize Sanayi Bölgeleri’ne yatırımcıların yönlendirilmesi sağlanmalıdır.
-Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki genişleme çalışmalarında bürokrasi işlemleri fazladır. Bu sorunun aşılması için gerekli mercilerle temasa geçilmelidir.
Toplantıya katılan meslek kuruluşları ve ekonomi ile ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ekonomi ile doğrudan ya da dolaylı konu başlıklarında dile getirdikleri sorunların yanı sıra şu sorunlar hakkında da görüş beyan ettiler:
ŞEHİR HAYATI
-Afyonkarahisar’da trafik sorunu vardır; bu konuda ciddi çalışma ve yatırım yapılmalıdır.
-Şehrimizde elektrik yatırımları yeterli değildir. Elektrik dağıtım şebekesinde sık kesintiler olmaktadır, bu sorunun çözümü için çalışılmalıdır.
EĞİTİM VE ÖĞRETİM
-İlimizde üniversite potansiyelinin kullanılmasında bir sorun görülmektedir. Üniversite öğrencilerinin şehirle temasının artırılması için çalışmalar yapılmalıdır.
-Bazı okullarda kendi çocuklarımızdan çok mülteci çocuk bulunmaktadır. Bu da, o okullarda kendi çocuklarımızın eğitimi konusunda sıkıntılar oluşturmaktadır. Bu sorunun üzerinde durulmalıdır.
-Afyon Eğitim Vakfı’nın şehrin eğitim hayatına ve ihtiyaç sahibi başarılı öğrencilere verdiği destek önemlidir. Bu nedenle şehir, Afyon Eğitim Vakfı’nın çalışmalarına maddi katkı sağlamalıdır.
UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI
-Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmemiz dolayısıyla otellerin menülerinde yöresel lezzetler bulunmalıdır.
-Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na giren Afyonkarahisar’ın tanıtımı için MasterChef programında ilimiz de yer almalı, bu doğrultuda program yapımcıları ile temasa geçilmelidir.
-Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmemiz önemlidir. Bu süreçte sivil toplum kuruluşları fikir üreterek, yapılan çalışmalara katılarak destek vermelidir.
SİVİL TOPLUM
-Afyonkarahisar için siyasiler, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve diğer tüm aktörlerle beraber, birlikte hareket edebilme kabiliyeti ile ortak bir ruh oluşturulmalıdır.
-Çalışmalar, ilçeler ve ilçelerdeki konu ile ilgili sivil toplum kuruluşlarını da kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
-İlerleyen süreçte, gerekli görülürse çalıştay ve benzeri programlar düzenlenmeli, konuşulan konular raporlar haline getirilmelidir.
-Bu toplantılarda sorun-sıkıntı dile getirilmesinden sonra bir yol haritası çizilmelidir.
KATILMAK İÇİN ATSO’YA BAŞVURULABİLİR
Toplantıda, ilk olarak gerçekleştirilen Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı’nda meslek kuruluşları ve ekonomi ile ilgili sivil toplum örgütlerinin davet edildiği, toplantılara iştirak etmek isteyen diğer sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’na başvurabileceği belirtildi.
SİVİL TOPLUM TEMSİL HEYETİ OLUŞTURULDU
27 Kasım 2019 tarihindeki Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı’nda ikinci toplantının 3 ay sonra, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı. 3 ay sonraki toplantıya kadar, oluşturulan Sivil Toplum Temsil Heyeti’nin tespit edilen sorunları takip etmesi de katılımcıların oybirliğiyle karara bağlandı.
Katılımcılar, toplantıların sekreteryasının Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sürdürülmesi doğrultusunda karar verdi.
Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yaptığı seçimle belirlenen 10 kişilik Sivil Toplum Temsil Heyeti’nde şu kuruluş ve temsilciler yer aldı:
-Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser
-Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konak
-Zafer Turistik Otelciler ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gümüşhan
-Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay
-Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Aktepe
-Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı M. Emin Birliktir
-Çay Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kaygısız
-Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt
-TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Berna Tokman
-Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Serhat Gümüş
Ekleme Tarihi:3.12.2019
Okunma Sayısı:1677