Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda sanayici ve iş insanları ile bir araya gelerek iş dünyasının görüş ve talepleri hakkında istişarede bulundu.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın teşrifleriyle İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na Bakan Varank’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. Ali Özkaya ve Av. İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İl Jandarma Alay Komutanı Hamza Çömez, İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Üyeleri, TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri ve çok sayıda iş insanı katıldı. Toplantının basına kapalı bölümüne Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş da iştirak etti.
MERHUM İLHAN VARANK’I ANIYORUZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, sözlerine Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın merhum ağabeyi İlhan Varank’a anarak başladı. Serteser, “Sayın Bakanımız’ın rahmetli ağabeyi, bir süre Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde de görev yapan, 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi’ne karşı sokağa çıkan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde şehit olan Merhum Prof. Dr. İlhan Varank’ı anmak istiyorum. Ülkemizin yetiştirdiği önemli bilim insanlarından biri olan merhum İlhan Varank’ın ruhu şad olsun” dedi.
SANAYİ VE TEKNOLOJİ EYLEM PLANI
Bakan Varank’ın göreve başlaması ile birlikte sanayi ve teknoloji alanında atılım yapıldığını kaydeden Serteser, “2019’un Eylül ayında Ankara’da, şahsımın da katıldığı toplantıda açıklanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nin ülkemizin yol haritasını belirlemesi bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’nde yer alan Sanayinin Dijital Dönüşümü, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Bölgesel Kalkınma, İstihdam ve Markalaşma, Sürdürülebilir İlerleme İçin Beşeri Sermayenin Gelişimi, Açık Kaynak Platformu ve Türkiye’nin Yazılım Kapasitesinin Artırılması, Ulusal Blokzincir Altyapısı gibi başlıklar, Bakanlığımız’ın geniş ufkunu da gözler önüne sermektedir” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ’Nİ DESTEKLİYORUZ”
Türkiye’nin Otomobili’nin tüm ülkede heyecan oluşturduğunu vurgulayan Serteser, “27 Aralık 2019 tarihinde tüm Türkiye’de büyük bir heyecan duyulmasını sağlayan, önemli bir toplantı düzenlendi. Gebze’de, Bilşim Vadisi’nde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda, Türkiye’nin Otomobili görücüye çıktı. Ülkemizin 60 yıllık hayalinin gerçeğe dönüştüğü, otomobil fikrinin ete kemiğe büründüğü o toplantıda yer almaktan büyük gurur duydum. Tarihe not düşülen o büyük toplantıda, Türkiye’nin otomobil üretebileceğini, hatta otomotiv sektörünün önde gelen ülkelerinin bile imrenerek bakacağı bir faaliyet içinde bulunabileceğini ispatlamış olduk.Türkiye’nin Otomobili’ne destek veren siyaset ve iş insanlarına teşekkür ediyorum. Biz de Oda olarak, Türkiye’nin Otomobili’ni destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“BAKANLIK KURUMLARI İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ”
ATSO’nun Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı kurumlarla uyum içinde çalıştığına dikkat çeken Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:
“2018’in Aralık ayında, KOSGEB Başkanı Sayın Cevahir Uzkurt’u, Odamız’da ağırladık.2019’un Eylül ayı Meclis toplantımızda KOSGEB İl Müdürü Sayın Şakir Özen, Meclis Üyelerimiz’i destekler hakkında bilgilendirdi. 2019 yılında İŞKUR işbirliği ile, KOSGEB destekli 8 adet Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verdik. Bakanlığımız’a bağlı kurumlardan Zafer Kalkınma Ajansı’nın da sağladığı desteklerden yararlanıyoruz. Son 5 yılda “ATSO Enerjisi ile İşletmelere Işık Tutuyor”, “Pazarlama, Satış ve Müşteri İlişkileri Eğitimi”, “ATSO Yeşil Etikete Kavuşuyor”, “Sağlık Turizmi Çalışanlarının Kalitelerinin Artırılması” gibi ilimiz için önemli projelerde, Kalkınma Ajansımız’ın desteğini aldık.”
SERTESER, 5 TALEBİ GÜNDEME GETİRDİ
Serteser, Oda olarak Afyonkarahisar ve bölgenin ekonomisinin daha da gelişmesi için 5 talebi de konuşmasında dile getirdi. Serteser’in gündeme getirdiği talepler şöyle:
-Afyonkarahisar, yolların kesiştiği, Ankara, İzmir, Antalya, Konya, Denizli gibi büyükşehirlere en fazla 3,5-4 saatlik mesafede olan bir şehir. Hükümetimiz’in ilk bölgesel havalimanı olan Zafer Havalimanı’na yakın bir bölgede, Orta ve Yüksek Teknolojili Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışma yapıyoruz. Bu Organize Sanayi Bölgesi projesinin hayata geçirilmesi hâlinde, ilimizin konumu da dikkate alındığında büyük bir atılım yapacağı kanaatindeyiz. Bu konuda siz Sayın Bakanımız’ın desteklerini talep ediyoruz.
-Malumunuz olduğu üzere Afyonkarahisar, son yıllarda kaydettiği ilerleme ile termal turizmin de merkezi oldu. Hükümetimiz’in, ilimiz için planladığı büyük bir proje olan Termal Kent’te en üst düzeyde sağlık hizmetleri verilecek; üretim ve AR-GE faaliyetleri yapılacaktır.
Biz Termal Kent’in Sağlık Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesi için gayret gösteriyoruz. Bu konuda Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz, Sayın Milletvekillerimiz, Sayın Belediye Başkanımız, Sayın Rektörlerimiz ve Sayın İl Genel Meclisi Başkanımız ile birlikte çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmamızda Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın desteklerinin şehrimiz için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
-Konuşmamın başında, Türkiye’nin Otomobili’nin meydana getirdiği heyecandan bahsetmiştim. Bu vesile ile, tanıtım toplantısında ve sonrasında duyulan heyecanın, tüm Anadolu’ya yayılmasını arzu ediyoruz. Bu da, yerli ve milli otomobilimizin bazı parçalarının ya da yan sanayi ürünlerinin başta ilimiz olmak üzere Anadolu’da üretilmesi ile olacaktır. Ayrıca savunma sanayisinin yan sanayisinin kurulması için de ilimizde imkân vardır. İlimizdeki makine üreticileri firmalardan bu alanlarda yararlanılabilir. Bu konuyu Sayın Bakanımız’a da arz ediyoruz.
-Sayın Bakanımız’dan bir talebimiz de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı İl Müdürlüğümüz’ün insan kaynaklarının güçlendirilmesidir. Bu konuyu lobi faaliyetlerimiz çerçevesinde arz etmiş; çeşitli vesilelerle de gündeme getirmiştik. Bu toplantıda bir kez daha belirtmek istedik. Yine üyelerimizden gelen talep doğrultusunda KOSGEB desteklerinden yararlanan şirketlerin, bağlı bulundukları holding ortaklıklarından bağımsız olarak değerlendirilmesi hususunu da arz etmiştik.
-Zafer Kalkınma Ajansı tarafından 2018’in Kasım ayında düzenlenen Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri toplantısında gündeme getirdiğim bir konuyu tekrar arz etmek isterim. Malumunuz olduğu üzere, ekonomimiz ihracat ve ithalat dengesi ile yol almakta, ihracatımız düşük olduğunda cari açıkla karşı karşıya kalmaktayız. Bize göre, ithalat değeri 1 milyon dolardan fazla olan ürünlerin ülkemizde üretilmesi için, Kalkınma Ajansları vasıtasıyla sanayi ve üretim envanteri çıkarılmalı. Anadolu’da hangi firmanın nasıl bir üretim yapabileceği ortaya konulmalı ve envanter, yine Kalkınma Ajansları aracılığıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılmalıdır. Bu envanter ile ihtiyaçlar, bölgelerin durumu ve üretim kapasiteleri de tespit edilmelidir.
AFYON, SANAYİ ALANINDA GELİŞİYOR
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz da konuşmasında sanayileşme vurgusu yaptı. Tutulmaz, “Afyonkarahisarımız, son yıllarda geleneksel tarım üretiminden, turizm ve sanayi alanında da hızlı bir gelişim göstermektedir. 2019 yılında yapılan çalışmalarla gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girerek, bu alandaki 3 şehirden birisi olduk. Termal alanında da, Tarihi Termal Kentler Birliği Üyesi olan, dünyadaki 42 şehirden birisiyiz. Bu gelişmeler vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde iş ve aş olarak dönmektedir. Sanayi konusunda da ilimiz son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiştir. Şu anda 20’ye yakın makine üreten fabrika ya da atölye var. Diğer üretim alanlardaki makineler çoğu zaman dışarıdan geliyor, üretim burada yapılıyor. Ama ilimizde fabrika kuran fabrikalar var. Bu aslında ilimizin sanayisinin bundan sonraki geleceği açısından da güzel bir çekirdek rolü üstleneceği anlamına geliyor. İnşallah gerek tarım makineleri alanında, gerekse mermer makineleri alanında kaydedilen aşamalar, artarak devam edecektir. Savunma sanayi ve milli otomobil başta olmak üzere, yan sanayi üretimi yapabilecek fabrikalarımızın olduğunu burada söylemek isterim” dedi.
Tutulmaz, Zafer Kalkınma Ajansı destekli güdümlü projenin de kısa zaman içinde hayata geçeceğini belirterek “Zafer Kalkınma Ajansımız da önemli bir şekilde ilimizin kalkınmasına katkı sağlıyor. Şu anda mermer ile ilgili katma değerin artırılmasına yönelik Mermer Akademisi kurulması için çalışmalar son aşamaya geldi. Önümüzdeki 3 ay içinde inşallah faaliyete geçecek” ifadelerini kullandı.
ÜRETİME TEŞVİK İÇİN ÇALIŞILIYOR
Tutulmaz’ın ardından haziruna hitap eden Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank, “Sizleri üretime teşvik etmek için daha önce uygulanmamış politikalar geliştiriyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı bunlardan bir tanesi. Programla yerlileşmeyi merkeze alarak, öncelikli sektörlerdeki ürünleri ülkemizde üreteceğiz. Bu kapsamda ürünlerin; ithalat düzeylerini, cari açık etkilerini, küresel piyasa paylarını ve üretimde mevcut kabiliyetlerimizi detaylı şekilde çalıştık. Öncelikli ürün listeleri oluşturduk” dedi.
YERLİ OTOMOBİL VURGUSU
Konuşmasında “yerli otomobil” vurgusu yapan Varank, “Dünyada otomotiv endüstrisi hızla değişirken, Türkiye'nin otomobili projesi ülkemize büyük fırsatlar sunacak. İşte biz de bunun gibi sanayi ve teknoloji projelerini destekleme devam edeceğiz. Savunma sanayinde elde ettiğimiz başarıyı, sanayinin tümüne yayacağız. Bakanlık olarak; gerek Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesiyle, gerekse KOSGEB ve TÜBİTAK desteklerimizle her zaman yanındayız. Sizlerin bu fırsatları en iyi şekilde değerlendireceğine inancım tam. 2020 yılı, ekonomide büyüme, istihdam ve başarıların yılı olacak. Hep birlikte Türkiye’yi daha ileriye, hak ettiği yerlere taşıyacağız” diye konuştu.
YENİ İKİ FON KURULDU
Varank, konuşmasına şöyle devam etti:
“Makine sektöründe çıktığımız ilk çağrının değerlendirme süreci hala devam ediyor. Önümüzdeki aylarda kimya, ilaç-tıbbi cihaz, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçları gibi alanlarda çağrılara çıkmayı planlıyoruz. Lütfen siz de bu çağrıları yakından takip edin ve programın bir parçası olun. Biz bu programda alıcı ve satıcıyı aynı anda destekliyor; tüm teşviklere tek pencere üzerinden başvuru imkanı getiriyoruz. Bir diğer vizyoner politikamız da yeni kurulan Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile Bölgesel Kalkınma Fonu. Bu fonlarla 750 milyon liralık kaynağı teknolojiye, sanayiye, yeniliğe ve inovasyona mobilize edeceğiz. Böylece işletmelere uzun vadeli sermaye desteği sunarken onların faiz yükü altında ezilmelerine engel olacağız. Bahsettiğim bu fonlar KOBİ’lere, yenilikçi işletmelere ve iş kurmak isteyenlere açık. Dolayısıyla fikrim var, ama sermayem yok diyenlere…Buyurun size sermaye diyoruz.2019 yılı ihracat rakamları açıklandı. İhracatımız 180 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdık. Ben Afyonkarahisar’ı gelmeden önce inceledim. Türkiye genelinde ihracat 2018’e göre ortalama yüzde 2 artarken, Afyonkarahisar’da bu oran yüzde 6’nın üzerinde gerçekleşmiş. Çelik, çimento-cam, otomotiv, iklimlendirme ve tekstil sektörlerinde ciddi sıçramalar görüyoruz. Artan sektörel çeşitlilik; şehrin sanayi öncülüğünde kalkınması ve istihdam olanaklarının artması açısından son derece sevindirici. Bugüne kadar ilimizde 5.9 milyar liralık sabit yatırımı teşvik ederek, 10 bin vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık.”
VARANK, AFYON’UN TALEPLERİNİN TAKİPÇİSİ OLACAK
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in gündeme getirdiği talepler hakkında da değerlendirmede bulunan Bakan Varank, “İlimizde üretim altyapılarına da yatırımlarımız devam etti. 7 OSB’nin altyapılarını tamamladık. Merkez II OSB'nin kamulaştırma aşaması devam ediyor. Ancak; Merkez OSB’nin dışında kalan sanayi bölgelerimizde doluluk oranları maalesef istediğimiz seviyede değil. Merkeze yeni bir OSB kurmak istiyorsunuz, bunu elbette anlıyoruz. Mevcut sanayi bölgelerinden yeterince yararlanmadan, yeni bir OSB kurmak bütçeye ciddi bir mali yük getirecek. Talebinizi aldım, ilgili Genel Müdürüm fizibilitesini çalışacak. Bir başka talep de Sağlık Endüstri Bölgesi kurulmasına ilişkin. Şunu açık yüreklilikle ifade edeyim. İşin içinde sanayi üretimi ve Ar-Ge çalışmalarının öncü rol oynadığı bir plan varsa, biz Bakanlık olarak desteğimizi sunarız, bundan kuşkunuz olmasın. Afyonkarahisar inovasyon liderliğinde büyüsün diye, şehrimize bir teknopark da kazandırdık. Şundan herkesin emin olması lazım. Yeniliğe yapılan yatırım, orta ve uzun vadede misliyle size geri dönüyor” ifadelerini kullandı.
Toplantının açılış konuşmalarının sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Bakan Varank’a Türkiye’nin Otomobili’nin kara kalem çiziminin yer aldığı mermer hediye etti. Toplantı, hediye takdiminin akabinde, basına kapalı olarak devam etti.
Ekleme Tarihi:4.01.2020
Okunma Sayısı:1576