Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Akrones Otel’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlama ve Yıllık Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıya ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman, TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mustafa Özkan, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gül, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muammer Türker, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Anlıak, Akif İşbilir ve Hayrettin Güzbey’in yanı sıra Afyonkarahisar Basın-Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt, Afyonkarahisar Basın Mensupları Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Dağhan, Afyonkarahisar İnternet Medyası Radyo ve Televizyonlar Derneği Başkanı Ömer Elçi, İnternet Medya Birliği Temsilcisi Aydemir Kurt ile televizyon, radyo, gazete sahipleri, temsilcileri ve muhabirleri katıldı.
“BASIN MENSUPLARINI ODAMIZ’IN PAYDAŞI OLARAK GÖRÜYORUM”
Toplantıda güncel gelişmeler ve ATSO’nun faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi veren ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Hepiniz toplantımıza hoşgeldiniz. Sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Sizleri şahsım ve Odamız adına sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Günümüzde gazetecilik, basılı kâğıt dışında dijital medya üzerinden de ilerlemektedir. Keza televizyonlarımız, radyolarımız ve ulusal haber ajansları da gazetecilik yapmaktadır. Bu nedenle, gazetecilerimizin, radyocularımızın, televizyoncularımızın, internet habercilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü ayrı ayrı kutluyorum. Bu toplantıya gelen her basın mensubunu, Odamız’ın bir paydaşı olarak görüyorum. Odamız’ın faaliyetlerinin kamuoyuna duyurulmasında, taleplerimizin öğrenilmesinde siz değerli basın mensuplarının rolü büyüktür. Hakaret içermeyen eleştiriler olduğunda da eleştirileri değerlendirdiğimizi, istişare ettiğimizi belirtmek isterim. Biz bu toplantımızda hem sizin bu anlamlı gününüzü kutlamak, hem de sizlerle bir araya gelmişken 2019 yılını değerlendirmek istedik. Çünkü 2019 yılı, Odamız için verimli bir yıl oldu” dedi.
“ŞEHİTLERİMİZE ALLAH RAHMET EYLESİN”
Güncel gelişmeler hakkındaki değerlendirmelerini de paylaşan Serteser, “Barış Pınarı Harekatı bölgesinde bombalı araç saldırısı sonucu 3 askerimiz şehit olmuştur. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve milletimize başsağlığı diliyorum. Ülkemiz, terörle mücadelesini sürdürecek ve başarıya ulaşacaktır” diye konuştu.
“MERKEZ BANKASI’NIN KARARI OLUMLU”
Merkez Bankası’nın faiz indirme kararının da olumlu olduğunu kaydeden Serteser, “Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 0,75 puan düşürerek yüzde 11,25'e çekti. Merkez Bankası böylece 25 Temmuz 2019’da 4.25; 12 Eylül 2019’da 3.25; 24 Ekim’de 2,5; 12 Aralık’ta 2,0 ve dün 0,75 olmak üzere faizi son beş toplantıda 12.75 puan indirmiş oldu. Faiz indiriminin reel sektöre katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte kamu ve özel bankaların da ivedilikle kredi faizini düşürmesi çağrısı yapıyoruz. Çünkü faiz indirimleri direkt ekonomimize doğrudan yansımış değil. Banka Genel Müdürleri’nin de ekonomiye güven açıklamaları yapması gerektiğini düşünüyorum. Her açıklama Hükümet’ten gelmemelidir, ekonomimizin paydaşları da güven noktasında açıklama yapmalıdır” ifadelerini kullandı.
“AA OFİSİNE BASKIN, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRIDIR”
Anadolu Ajansı’nın Mısır ofisine yapılan baskının da basın özgürlüğüne saldırı olduğunu vurgulayan Serteser, “Malumunuz olduğu üzere Mısır güvenlik güçleri Anadolu Ajansı Kahire ofisine baskın düzenleyerek, 1'i Türk vatandaşı, 4 çalışanı gözaltına aldı. Devletimizin sesini dünyaya duyurmak üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve 100’üncü yaşını kutlayan Anadolu Ajansı’na yapılan bu baskını basın özgürlüğüne saldırı olarak değerlendiriyoruz ve gözaltına alınan ajans çalışanlarının bir an önce serbest bırakılmasını diliyoruz. Serbest bırakılan Anadolu Ajansı çalışanı Hilmi Balcı’ya geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.
“BİRÇOK PROJEYE İMZA ATIYORUZ”
ATSO’nun birçok projeye imza attığına dikkat çeken Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:
“2019 yılında bir taraftan KOBİ’lere Finans Yönetimi Eğitimi: KOBİ Akademisi isimli Avrupa Birliği projemizi sürdürdük ve tamamladık; bir taraftan da Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Teklif Çağrısı kapsamında KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı projemizle destek almaya layık görüldük. Ülke genelindeki 100 projeden 20’sinin kabul edildiği Teklif Çağrısı’nda yer alan projemizden, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından da Tanıtım Toplantısı’nda basına duyuruldu.
2019 yılında Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Sağlık Turizmi Çalışanlarının Kalitelerinin Artırılması Projesi’ni de uygulayarak termal tesislerin personeline toplam 54 saat eğitim verdik.
2018 yılında yine Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile başladığımız ATSO Yeşil Etikete Kavuşuyor projemizin de son aşamasına geldik. Jeotermalle ısınan, güneş enerjisi santrali ile kendi elektriğini üreten hizmet binamızda, yağmursuyu geri dönüşüm sistemini kurduk. Ayrıca Yeşil Bina Sertifikası için gerekli tüm altyapıyı tamamladık ve sertifikayı verecek olan İngiltere merkezli kuruluşa başvuru yaptık, prosedür gereği bekleme aşamasındayız. İnanıyoruz ki en üst düzeydeki Yeşil Bina sertifikasını alacağız ve Oda-Borsa camiamız içinde bu belgeyi alan ilk Oda olacağız.”
“LOBİ FAALİYETLERİ İLE SORUNLARI GÜNDEME GETİRDİK”
Oda ve Borsalar’ın lobi faaliyetleri ile üyelerinin sorunlarını çözme gayreti içinde olduğunu belirten Serteser, “2019 yılında üyelerimizin talepleri doğrultusunda yaptığımız lobi faaliyetlerimizin bazıları olumlu sonuçlandı. Buna en güzel örnek, 2019 yılında birkaç gündeme getirdiğimiz ve 2020 yılının ilk günlerinde Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan yumurtada KDV indirimidir. Bu konuda Oda olarak çok uğraştık, ümidimizi kaybetmedik, karşılığını aldık. Sayın Milletvekillerimiz’e, TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Endoğan’a çok teşekkür ediyoruz. Yayımlanan karar ile birlikte toptan satışlarda yumurtanın KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e inmiştir. Dileriz ki temel ihtiyaç maddeleri arasında olan yumurtanın, perakende satışlarında da KDV yüzde 8’den yüzde 1’e iner ve vatandaşlarımız yumurtayı daha ucuza tüketir. Yumurta ile ilgili yaşadığımız en büyük sorun olan Irak’a ihracatın durması hakkında da çalışmalar yaptık. Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi, Afyonkarahisar Milletvekili Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun davetiyle Irak’ın Türkiye Büyükelçisi Hasan El Cenabi’yi Odamız’da ağırladık ve sorunları içeren bir dosyayı Sayın Büyükelçi’ye sunduk.
Geçtiğimiz yıl, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez’in Afyonkarahisar’da Mart ayında katıldığı toplantıda, ilimizdeki enerji iletim sıkıntılarını arz ettik. Bu sıkıntıların başında İscehisar’daki mermercilerimizin bize ilettikleri İscehisar Trafo Merkezi’nin devreye alınması ile ilgiliydi. Bakanlığımız, bu konuda harekete geçti. İscehisar Trafo Merkezi son aşamasına geldi. Bu yılın Mart ayında hizmete girmesi bekleniyor; ama Mart’a yetişmezse en geç Mayıs ayında bu trafo hizmete girecektir. Ayrıca Afyonkarahisar merkezdeki Trafo Merkezi’nin yenilenmesi, Konya yolunda ve Bolvadin ilçesinde de Trafo Merkezi’nin yapılması konuları Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin yatırım programına alınmıştır. Yine 2019 yılında gündeme getirdiğimiz ulusal market zincirlerinin, eczanelerdeki gibi nüfusa göre belirli aralıklarla açılması, bakkallarımızın mağdur olmaması hakkındaki talebimiz, Ticaret Bakanlığı tarafından incelendi; yeni bir yasa çalışması yapıldığı ve bu çalışmada talebimizin de değerlendirileceği bize yazı ile bildirildi. Geçtiğimiz yıl, Oda hizmet binamızda bulunan Türk Standardları Enstitüsü İl Temsilciliği’nin Belgelendirme Müdürlüğü olması doğrultusunda yazışmalar yaptık. Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak’ın girişimiyle bu talebimiz olumlu sonuçlandı ve artık Afyon’da TSE Belgelendirme Müdürlüğümüz oldu” şeklinde konuştu.
“MESLEK KOMİTELERİMİZ ÇALIŞIYOR”
ATSO’nun Meslek Komiteleri’nin toplantılarında ortaya çıkan gündemin Yönetim Kurulu tarafından değerlendirildiğine işaret eden Serteser, “Odamız’ın 33 Meslek Komitesi var; 19’uncu Meslek Komitemiz de malumunuz olduğu üzere yayın faaliyetleri ile ilgili. Bu Meslek Komitelerimiz’in kendi içinde istişare ettiği ve bir sorun olarak Yönetim Kurulumuz’a bildirdiği konuları biz de değerlendirip ilgili makam ve mercilere ulaştırıyoruz. Yıl içinde birçok lobi faaliyetine imza atıyoruz. Zaman zaman “Oda ve Borsalar ne yapıyor” gibi sorular sorulduğunu görüyoruz; Oda ve Borsalar’ın belki de en önemli işlevi bu lobi faaliyetleridir. Zira Oda ve Borsalar’ın üyelerinin sorunlarının çözülmesi; firmaların üretime ve istihdama daha çok odaklanmasını, böylece ekonomiye katkılarının artmasını sağlıyor. Bu vesile ile lobi faaliyetlerimizi en az bizim kadar takip eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Afyonkarahisar’ı temsil eden kıymetli Milletvekillerimiz’e çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİMLERE DEVAM EDECEĞİZ”
Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:
“Oda olarak eğitime de önem veriyoruz. ATSO KOBİ Akademisi, 2018 ve 2019 yıllarında toplam 30 eğitim verdi. ATSO KOBİ Akademisi eğitimleri finansa erişimden, diksiyon kurallarına, dış ticaret hakkındaki mevzuattan liderliğe kadar geniş bir yelpazedeki konu başlıklarıyla üyelerimizin bilgilerini pekiştirdi. Her eğitimimizin açılışına da bir Yönetim Kurulu Üyemiz mutlaka iştirak etti ve eğitimden önce katılımcılara hitap etti. 2020 yılı için de ATSO KOBİ Akademisi eğitim takvimini hazırlıyoruz. Hazırlıklarımız bitince sizin vasıtanızla kamuoyuna duyuracağız. Bununla birlikte İŞKUR ile yaptığımız protokol çerçevesinde KOSGEB destekli Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verdik. 2019 yılında verdiğimiz Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi 8’i buldu, bu eğitimlerde 140 kişi Girişimcilik Belgesi aldı. İnşallah daha çok eğitimle girişimci adaylarımızın yeni iş fikirlerine destek olacağız.”
“İHRACATIMIZ YÜZDE 6,35 ARTTI”
Afyonkarahisar’ın yıllık ihracatının geçen yıla göre yüzde 6,35 oranında arttığını, bununla birlikte ihracatçı firma sayısının da yükseldiğini belirten Serteser, şu bilgileri verdi:
“Odamız’ın faaliyetlerinin yanı sıra size ihracat rakamlarımızdan da bahsetmek isterim. Afyonkarahisar’ın 2019 yılındaki toplam ihracatı 2018 yılına göre yüzde 6,35 artarak 363 milyon 664 bin dolar oldu. Türkiye’nin ihracatındaki artış ise bir önceki yıla göre yüzde 2.04 olarak açıklandı. İlimizin ihracatında, Türkiye ortalamasının üzerinde artış yaşandı. Afyon, bu rakamla Türkiye’de 30’uncu il oldu. Malumunuz olduğu üzere iki tür ihracat rakamı var. Birincisi, doğrudan ihracat. Bizim üreticilerimizin, yurtdışında alıcı bulması ile, firmalarımızın kendi iştigal alanları ile ilgili ürünleri satışı ile oluşan ihracat, doğrudan ihracattır. 363 milyon 664 bin dolarlık ihracat, bu kategoriye giriyor. Bir de ihraç kayıtlı satıştan bahsetmemiz mümkün. Bu satışlarda, üretim ve istihdam Afyonkarahisar’da yapılmasına rağmen ihracat, başka şehirlerde kurulan firmalar ya da alım-satım yapan şahıslar üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla bu ihracat, başka illerin hanesine yazılıyor. Biz, ihraç kayıtlı satışların üretimin ve istihdamın sağlandığı illerin hanesine yazılmasını talep ediyoruz. Afyonkarahisar’ın yaklaşık 100 milyon dolarlık ihraç kayıtlı satışının olduğunu tahmin ediyoruz. Bununla birlikte ihracatımız, yarım milyar dolara yaklaşmış oluyor.Yine ihracat ile ilgili istatistiklerden devam edelim: 2019 yılında ihracatçı firma sayımız da arttı. 2018 yılında 347 olan ihracatçı firma sayımız, geçen yıl 394’e yükseldi.
İlimizin en çok ihracat yapan ilk 3 sektörü şöyle:
-Madencilik Ürünleri: 200 milyon 907 bin dolar (2019) (Bir önceki yıla göre artış %8,63)
*Bu sektörün tamamını doğaltaş ihracatı oluşturmaktadır.
-Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller: 55 milyon 609 bin dolar (2019) (Bir önceki yıla göre azalış % 38,55)
* Bu sektörün 46 milyon dolarlık kısmını yumurta, 9 milyon dolarlık kısmını dondurulmuş tavuk ve balık oluşturmaktadır.
*Bu sektördeki ihracatın azalmasının sebebi Irak’ın yumurta ithalatına yasak getirmesidir.
Burada bir parantez açmam gerekir:
Irak’a 2019 yılında yapılan ihracatta 2018 yılına göre yüzde 54,74’lük düşüş yaşandı. Düşüşün temel sebebi, Irak’ın yumurta ithalatına yasak getirmesidir.
Irak’a 23 milyon dolar yumurta ihracatı yapılmış olup, kalan kısım mermer, dondurulmuş gıda ve makine ekipmanlarından oluşmaktadır. Bu sorunun aşılması için, biraz önce bahsettiğim gibi Irak özelinde çalışma yapıyoruz; bir taraftan da yeni pazar arayışındayız. İnşallah yumurtacılarımızın ihracatta yaşadığı sorunu çözeceğiz ve il olarak ihracatımızı artıracağız.
-Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri: 25 milyon 391 bin dolar (2019) (Bir önceki yıla göre artış %23,54)
*Bu sektör ihracatının 22 milyonluk kısmını haşhaş oluşturmaktadır.
İlimizden yapılan ihracatta ilk üç sırayı 51 milyon 845 bin dolarlık ihracat ile Amerika Birleşik Devletleri, 51 milyon 357 bin dolar ile Çin Halk Cumhuriyeti, 39 milyon 626 bin dolarlık ihracat ile Irak almıştır. Irak’a 2018 yılında 87 milyon 549 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti.
İlimiz, ihracattaki öne çıkan sektörleri ile Türkiye genelinde de saygın bir yere sahiptir.
Meselâ 2019 yılı mermer ihracatında 200 milyon 907 bin dolar ile Türkiye ikincisiyiz, birinci İstanbul. 2018 yılında Türkiye üçüncüsüydük, Denizli ikinci, İstanbul birinciydi.
İhracatımız yarı yarıya düşmesine rağmen yumurta ihracatında 46 milyon 396 bin dolar Türkiye ikincisiyiz. Bu kategoride de İstanbul birinci. 2018 yılında Türkiye birincisiydik.
Haşhaşta 22 milyon 117 bin dolarlık ihracat ile Türkiye ikincisiyiz, İzmir birinci. 2018 yılında da durum aynıydı.”
1 DOLARLIK İTHALATA KARŞILIK 4,6 DOLARLIK İHRACAT
Şehrin, ihracat-ithalat dengesinde iyi bir konumda olduğunun altını çizen Serteser, “İhracatta iyi bir konumdayız, daha iyiyi yakalamak için çalışıyoruz, çalışacağız. İthalatta da cari açığın kapanmasına katkı sağlayan bir iliz. İlimizde, 2019 yılının 11 aylık verilerine göre 73 milyon 198 bin dolarlık ithalat yapıldı. Geçen yılların ortalaması ve 11 aylık ortalama karşılaştırıldığında 2019’u 79 milyon dolar civarında ithalat ile kapattığımız görülüyor. Buna göre her 1 dolarlık ithalata karşılık, 4,6 dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.
“STK’LARLA İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ”
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in üzerinde durduğu bir başka konu da ATSO’nun Sivil Toplum Kuruluşları ile ortak hareket etme kabiliyeti oldu. Serteser, bu konuda şu ifadeleri kullandı:
“2019 yılında sivil toplum kuruluşları ile yakın temas ve iletişim içinde olduk. İlçelerdeki Oda ve Borsalarımız ile birlikte İstihdam Seferberliği 2019 kampanyasına destek verdik, basın açıklaması yaptık. 9 Ekim 2019 tarihinde başlayan Barış Pınarı Harekâtı’na destek vermek için de yine meslek örgütleri ve ekonomi dernekleri ile bir araya gelip basın açıklaması yaptık. Bu basın açıklamamızdan sonra sivil toplum kuruluşlarının istişare etmesi gerektiği noktasında bir görüş ortaya çıktı. Buradan hareketle, 27 Kasım 2019 tarihinde, Odamız’ın ev sahipliğinde, Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı düzenledik. Odamız ile birlikte 25 STK’nın katıldığı toplantıda gündeme en çok getirilen konuları başlıklar hâline getirdik ve öncelikli sorunları tespit ettik. Bu sorunların takip edilmesi ve istişare toplantılarının devamı için, toplantıya katılanların kendi içinde yaptığı oylama ile 10 kişilik bir Temsil Heyeti oluşturduk. Temsil Heyeti’nde şahsım ile birlikte, bu toplantımızda aramızda bulunan TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Sayın Berna Tokman ve Afyonkarahisar Basın-Yayın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Sezer Küçükkurt da yer alıyor. Temsil Heyetimiz, STK İstişare Toplantısı’nda tespit edilen öncelikli 5 sorunun çözülmesi gayret gösterecek. Şunu da söylemem gerekir: Biz 5 sorunu tespit ettik, yumurtacılık sektörü ile madencilik sektörünün sorunları aynı sayıda kişi tarafından dile getirildi, o nedenle 5’inci maddemizde iki başlık yer aldı.
Dilerseniz, toplantıda gündeme gelen öncelikle sorunları hatırlayalım:
1) ZAFER HAVALİMANI
-Zafer Havalimanı daha işler hale getirilmelidir. Bunun için, İstanbul Havalimanı’na yapılan mevcut seferlerin yanı sıra Sabiha Gökçen Havalimanı ile termal otellerin misafirlerinin yoğun olarak yaşadığı Gaziantep gibi şehirlere de seferler konulmalıdır.
Zafer Havalimanı’nda şu anda uygulanan ve turizm sektörünün talebi doğrultusunda düzenlenen seferlere devam edilmesi ekonomimiz için olumludur. Salı günü hariç her gün uçuş gözükse de, bazen rötar nedeniyle gecikmeler yaşanmakta, bazen de seferler iptal edilmektedir.
Bununla birlikte iş insanlarımız için, bundan önce olduğu gibi sabah gidiş ve akşam dönüş olmak üzere bir seferin daha konulmasını talep ediyoruz. Ayrıca hemşehrilerimizin yoğun olarak yaşadığı Brüksel’e de Zafer Havalimanı’ndan uygun fiyatlı dış hat çalışması yapılmalıdır.
Zafer Havalimanı bir cazibe merkezi haline gelsin istiyoruz. Lojistik alanda da bu havalimanı kullanılabilir. Yüklenici firmaya, gelmeyen her firma için para ödeniyor. Biz istiyoruz ki bu teşvik Türk Hava Yolları’na veya özel havayolu şirketlerine verilsin. Fiyatlar ucuzlasın, uçuş seferleri artsın.
2) YENİ OSB
-Merkez Organize Sanayi Bölgesi, doluluk oranında tam kapasiteye ulaşması, her ne kadar genişleme çalışmaları yapılsa da bu çalışmaların ne zaman sonuca ulaşacağının belli olmaması dolayısıyla, yatırımcının ihtiyacına cevap veremez hâlde olduğu belirlenmiştir. İlimiz merkezinde yatırım yapmayı düşünen yatırımcıları geri çevirmemek için Kütahya yolu üzerinde planlanan OSB çalışmasının hızlandırılması gerekmektedir.
Afyonkarahisar-Kütahya karayolunda bulunan ve İhsaniye-Hacıbeyli-Osmanköy arasında yer alan 1 milyon 887 bin metrekarelik arazi, Organize Sanayi Bölgesi ilan edilmesi hâlinde bölgemize büyük katkı sağlayacaktır. Bu arazinin 1 milyon 372 bin 995 metrekaresi maliye hazinesine, 514 bin 815 metrekaresi ise şahıslara aittir.
Kütahya’ya 53, Afyonkarahisar’a 45 kilometre uzaklıkta olan bu arazi, genişleme potansiyeli ve büyükşehirlere yakınlığı da hesaba katıldığında firmalar için yatırıma uygun bir alan olarak tespit edilmiştir.
3) KOCATEPE ÖNE ÇIKARILMALIDIR
-Zafer’in Başkenti olan Afyonkarahisar’da Zafer Haftası coşkuyla kutlanmalıdır. Zafer’in kazanıldığı toprakların hem ilimizdeki vatandaşlara ve hem de ulusal ölçekte daha iyi tanıtılması gerekmektedir. Büyük Taarruz’un emrinin verildiği Kocatepe’yi daha çok kişinin ziyaret etmesi sağlanmalıdır; Çanakkale gibi etkili olması üzerinde durulmalıdır.
4) YÜKSEK HIZLI TREN HATTI BİTİRİLMELİDİR
-Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı çalışmasının bir an önce bitirilmesi gerekmektedir. Öncelikle Afyonkarahisar-Ankara hattının, ardından Afyonkarahisar-Uşak-İzmir hattının bitirilmesi, ekonomimize büyük katkı sağlayacaktır.
5) YUMURTADA KDV ORANI
-Irak ile yaşanan politik sebeplerden dolayı sınır kapılarının kapatılması, sektöre büyük zarar vermiştir. Bunun çözümü için gerekli girişimler yapılmalıdır. Halihazırda sıkıntıda olan sektör için toptan yumurta satışında KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi gerekmektedir. Bu sektörün geleceği için, sektör planlamasının yapılması elzemdir. Bu konu, 2 Ocak 2020 tarihli Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
5.1) MADENCİLİK SEKTÖRÜ
-Madencilik sektörü, ilimizin lokomotifi durumundadır. Kamu kurumları tarafından ruhsatlandırma süreçleri çok uzatılmaktadır. Bu da sektör çalışmalarında kayba sebep olmaktadır. Bu sorunların aşılması ve işlemlerin kolaylaşması maksadıyla madencilik sektörü için özel mevzuat oluşturulmalıdır. Yine bu sektör için ayrı bir Bakanlık oluşturulmalıdır. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Tabii Kaynaklar Dairesi Başkanlığı oluşturuldu. Bizim taleplerimizi ne kadar karşılar, bu konuyu takip edeceğiz.”
“SAĞLIK ENDÜSTRİ BÖLGESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Afyonkarahisar’da kurulması planlanan Termal Kent’in Sağlık Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesi için gayret gösterdiklerini kaydeden Serteser, “Termalin merkezi Afyonkarahisar’da termal ile sağlığı birleştirecek Termal Kent adını taşıyan büyük bir proje inşa edilecek. 700 bin metrekarelik alana yayılacak proje kapsamında günde yaklaşık 4 bin kişiye balneoterapi ve hidroterapi sağlık hizmetleri, kür hizmetleri, SPA ve Wellness hizmetleri, ergoterapi, rehabilitasyon ile yaşlı bakım hizmetleri üst düzeyde ve geniş ölçekte sunulacak. Termal Kent’te ayrıca AR-GE ve üretim faaliyetleri de yapılacak. Biz de başta Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu olmak üzere, Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız, Sayın Milletvekillerimiz ve Sayın Rektörlerimiz ile Termal Kent’in Sağlık Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesi için gayret gösteriyoruz.
Hatta bu konuda 2019’un Ekim ayında ve 2020’nin Ocak ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile de görüşme yaptık. Bu büyük projenin hayata geçirilmesi için kurulacak yönetici şirkette TOBB’un da yer almasını talep ettik” dedi.
“AFYON’DA POTANSİYEL VAR”
Serteser, konuşmasına yerli ve milli üretim vurgusu ile, şu ifadeleri kullanarak son verdi:
“Sözlerime son verirken göğsümüzü kabartan büyük bir projenin de destekçisi olduğumuzu belirtmek isterim. TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş., Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu işe gönül vermiş 5 önemli firmanın temsilcisi, Bakanlarımız ve çok sayıda iş insanı ile birlikte büyük bir tanıtım yaptı. Türkiye’nin Otomobili tanıtım toplantısına ben de Odamız’ı temsilen katıldım ve çok mutlu oldum. Bu büyük projeyi benimsiyoruz ve destekliyoruz. 4 Ocak’ta Odamız’da ağırladığımız Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a da arz ettiğimiz gibi, Afyonkarahisar’ın hem Türkiye’nin Otomobili ile ilgili yan sanayi ürünlerinde, hem de savunma sanayii sektöründe ülkemizin yapacağı hamlelerde yer almasını talep ediyoruz. Sayın Bakanımız Varank’ın Afyonkarahisar’da incelediği Deve Kaya Kamyonu, yapılan insansız saha aracı ile biyomedikal firmasının çalışmaları göğsümüzü kabartmıştır. Bu üç örnek, yerli ve milli sanayide, Afyonkarahisar’ın ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymuştur. Afyon’u termal başkent yapan, bizim iş insanlarımızdır. Bahsettiğim yatırımları yapan yine hemşehrilerimizdir. Ekonomimizin en zor olduğu dönemlerde dahi yatırımlarını belli ölçüde devam ettiriyorlar.”
AFYON, YARIŞMADA İKİNCİ OLDU
Serteser, konuşmasının ardından mikrofonu TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman’a verdi. Tokman, “Teknoloji çağında kadınlarımızın da yer alması için bilgisayar eğitimi vereceğiz. Kırsal kesimdeki kadınların üretim amaçlı eğitimler almasını sağlayacağız. Kırsalda üretim yapmak isteyen kadınlarımız için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Afyon’da eksikliği olan Kadın Kooperatifi’ni kurmayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra sosyal sorumluluk faaliyetlerine de önem veriyoruz. Bu kapsamda bir pilot okul seçerek Bilinçli Aile Okuyan Nesil isimli bir projeye imza attık. Batı Akdeniz Bölgesi’nde bu sene bir yarışma başladı. Batı Akdeniz’de Fark Yaratan Kadınlar Yarışması’na iki kadın iş insanı katıldı. Kurul Üyemiz Nilgün Yıldırım, bu yarışmada ikinci oldu. Ödül töreni de Şubat ayında olacak, kendisini tebrik ederiz” şeklinde konuştu.
“İLİMİZİ VE SEKTÖRLERİMİZİ TANITIYORUZ”
TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mustafa Özkan da “Bu şehirde ilçeleri de içine alarak tüm genç arkadaşlarımızla bir araya gelmeyi planlıyoruz. Karşılaştıkları sorunların çözümüne yardımcı oluyoruz. Diğer illerden gelen Başkanlarımız’a ilimizi ve sektörlerimizi tanıtıyoruz. Görevimiz süresince daha güzel faaliyetlere imza atmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Toplantı, soru-cevap kısmının ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Ekleme Tarihi:17.01.2020
Okunma Sayısı:1629