ŞENOL, GASTRONOMİ ÇALIŞTAYI'NDA SUNUM YAPTI

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Güzbey ve ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol, Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Afyonkarahisar Gastronomi Çalıştayı’nın ikinci oturumuna katıldı.

 

ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol, bu oturumda Afyonkarahisar’ın üretim potansiyeli hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı.

Şenol’un sunumu şöyle:

 

Sayın Valim;

Sayın Belediye Başkanım;

Sayın Rektörüm;

Kıymetli akademisyenler;

Değerli katılımcılar;

Sizleri Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası adına sevgi ve saygı ile selamlıyor; Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hüsnü Serteser’in de selamlarını iletiyorum.

Afyonkarahisar’da ilk kez düzenlenecek 1. Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Çalıştayı’nın hayırlı olmasını diliyorum.

3,5 yılı aşkın bir süredir Afyonkarahisar’da görev yapıyorum. Burada göreve başlamadan önce Afyonkarahisar’ın termalinin ve Karahisar Kalesi’nin meşhur olduğunu biliyordum; yine Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması, Afyon Lokumu’nun da lezzetinin farkındaydım.

 

Ancak bu şehrin 600’e yakın yöresel yemeğinin olduğunu, Afyonkarahisar’da yaşamaya başlayınca gördüm. Bu bakımdan ilimiz son derece önemli bir yere sahip.

 

Afyon’daki yemek kültürü ve adabı, hem Orta Asya’dan izler taşıyor; hem de Anadolu ile özdeşleşen tatlar barındırıyor.

 

Bu yönüyle Afyonkarahisar, “Can boğazdan gelir” atasözünün adeta ete kemiğe büründüğü bir memlekettir.

 

Değerli katılımcılar;

Orta Anadolu ve Ege Bölgesi’nin birleştiği noktada yer alan Afyon, yemek geleneklerinde Türk mutfağının izlerini hiçbir zaman silmemiştir.

 

Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri ile şekerleme gibi markalaşmış ürünlerin dışında, kent zengin bir mutfağa sahip olup, tanıtımla birlikte gastronomi şehirlerinin başında gelebilecek bir potansiyeli barındırmaktadır.

 

Günümüzde rekabet yalnızca ürünler veya firmalar arasında değil ülkeler ve kentler arasında da yaşanmaktadır.

 

Bu çerçeveden baktığımızda Afyonkarahisar sahip olduğu bu 600’den fazla yöresel lezzetleriyle gastronomi turizminde oldukça önemli bir avantaja sahiptir.

 

 

Kıymetli konuklar;

Afyonkarahisar Mutfağı geleneksel lezzetleriyle zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Özellikle hamur işlerinde haşhaş ve haşhaş yağı kullanımı yaygındır, yemeklerde ise etin özel bir yeri vardır.

 

Nohut ve buğdaydan elde edilen göce ve düğü (ince çekilmiş bulgur) yemeklerde çokça kullanılmaktadır. Afyonkarahisar Mutfağı’nda 20’den fazla çeşitte yemeği yapılan patlıcanın özel bir önemi vardır.

 

“Patlıcan böreği” ise Afyonkarahisar’a özgüdür. Afyonkarahisar’da özel günlerde kurulan meydan sofralarında toplu yemek yenir ve bu yemeğe “sıra yemeği” adı verilir.

 

Sıra yemeğinde yemek çeşidi, verilen davetin özelliğine göre 10-15 çeşit yemekten 40 çeşit yemeğe kadar çıkabilmektedir.

 

Sıra yemeğinin sonunda, sindirimi kolaylaştırması için “bamya” verilmesi de Afyonkarahisar’a özgüdür.

Afyonkarahisar’a özgü yemeklerden, göce tarhanası; et yemeklerinden bütüm et, Afyon kebabı, paçık, duvaklı hindi; sebze yemeklerinden patlıcan böreği, ilibada dolması, patlıcan-pırasa-maydanoz-kabak musakkaları, düğülü yaprak dolması ve ekşili bamya tadılması gereken lezzetlerdir.

 

Hamur işlerinde de arabaşı, ağzı açık, börek, haşgeşli (haşhaşlı) bükme, ocak bükmesi, katmer, cızdırma ve öğmenin ayrı bir yeri vardır.

 

Değerli katılımcılar;

Malumunuz olduğu üzere ilimiz, 2019’da UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na dâhil olmuştur.

Bu konuda emeği geçen Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Zafer Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyorum.

Bu unvan ile şehrimizin özgün yemek kültürü hem dünya tarafından takdir görmüş, hem de bizim için şehrimizin tanıtımı ve turizmi adına bir imkan olmuştur.

 

Bu durumun gastronomi turizminin ilimizde artmasına ve dolayısıyla ilimiz kalkınmasına önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.

 

Gastronomi alanında 2019 UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dâhil olan Afyonkarahisar, restorasyonunu tamamlanan “Gastronomi Evi”ni hizmete açmaya hazırlanmaktadır.

 

Afyonkarahisar’a özgü yöresel lezzetlerin hizmete sunulacağı Gastronomi evi’nin çok kısa sürede açılması planlanmaktadır.

 

Bu konuda Afyonkarahisar Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz.

 

Diğer taraftan kentin marka bilinirliğini artırmak ve Afyon’un Türk gastronomisinde öncü bir şehir olduğunu hem ülkeye hem de dünyaya tanıtmak açısından da “Gastro Afyon Lezzet Festivali” 2 yıl üst üste düzenlendi.

 

Bu festivalin düzenlenmesinde emeği geçen Aşçılar Derneği’ne de huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.

İlimizin önde gelen ürünleri hakkında siz değerli katılımcılara bilgi vereceğim. Ancak, kısaca ilimizin turizmine de değinmek isterim.

 

Çünkü gastronomi şehri Afyonkarahisar’ın termal zenginlikleri ile gastroturizm şehri de olacağına inanıyorum.

 

Değerli katılımcılar;

İlimizde 5 yıldızlı 10 otel mevcut olup bu otellerde toplam 6 bin 294 yatak bulunmaktadır.

 

İlimizdeki toplam 26 bin yatakla, işletmelerimiz yıl boyu hizmet verebilir durumdadır.

 

Turizm verilerine baktığımızda, bu işletmelerimizin 918 bin 910 yerli, 26 bin 481 yabancı turist ağırladığını görüyoruz.

 

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını sonrasında, “kontrollü sosyal hayat” olarak tanımlanan, yeni kuralların iş hayatında uygulanmaya başladığı 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren, 5 yıldızlı otellerimiz Güvenli Turizm Sertifikası almış ve misafirlerine temizlik, maske ve mesafe uyarılarına uygun hizmet vermeye başlamıştır.

 

İlimizin yöresel yemek çeşitleri, tarihi ve turistik bölgelerinin tanıtılması ile daha fazla turist ilimizi görmek için gelecek; daha çok turistin ilimize gelmesi de ekonomimize doğrudan katkı sağlayacaktır.

 

Afyonkarahisar’ın 12 üründe almış olduğu coğrafi işaretlerin 9’u gıda ürünlerine aittir.

 

Aynı zamanda 21 ürün için de coğrafi işaret başvurusu bulunmaktadır. Başvurulan 21 ürünün 19’u gıda ürünlerine aittir.

 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak Afyon Kaymağı, Afyon Mermeri, Afyon Pastırması ve Afyon Sucuğu coğrafi işareti almış bulunmaktayız.

 

Afyon Manda Yoğurdu coğrafi işaret başvurumuzu ise yaptık. Ayrıca Afyon Keçesi’nin coğrafi işaret etiketini almak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

Ayrıca Oda olarak, 2018’in Ekim ayında Coğrafi İşaretler’de Afyonkarahisar Buluşması isimli uluslararası bir çalıştay düzenledik. Bu Çalıştay’da da gördük ki Afyonkarahisar’daki yöresel ürün zenginliği, dikkat çekici bir boyutta ve bu zenginliğin ekonomiye katkı sağlayacak şekilde kullanılması gerekiyor.

 

 

Kıymetli katılımcılar;

Afyonkarahisar’ın bu denli gastronomi alanında öne çıkmasının sebebi Türkiye’de önemli bir yere sahip gıda ürünleridir.

 

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer almasının en önemli etkilerinden biri aşağıda belirtilen gıda ürünlerinin ulusal ve uluslararası alanda talep görmesidir.

 

Öyle ki Afyonkarahisar bu gıda ürünlerinin bazılarını ihraç etmektedir. Bu ürünlere bakacak olursa;

 

 

Yumurta İhracatı (2019)

2019: 46 milyon 396 bin dolar (Türkiye sıralaması 2 ) ( İstanbul 1. sırada)

2018: 79 milyon 15 bin dolar (Türkiye sıralaması 1)

2017: 72 milyon 812 bin dolar

Günlük Yumurta Üretim Sayısı: 18 milyon

 

Haşhaş İhracatı (2019)

2019: 22 milyon 117 bin dolar (Türkiye sıralaması 2) ( İzmir 1. sırada)

2018: 17 milyon 556 bin dolar (Türkiye sıralaması 2) ( İzmir 1. sırada)

Üretim Miktarı: 7 bin 613 ton (2019) (Türkiye sıralaması 1.)

 

Lokum (2019)

İhracat: 1 milyon dolar

Yıllık Üretim: 9797,50 ton

 

 

 

Değerli katılımcılar;

Afyonkarahisar, tarım mamulleri üretimi bakımından da önemli bir noktadadır. Genel olarak bakacak olursak;

 

Vişne (2019)

Üretim Miktarı: 44 bin 623 Ton

Türkiye Sıralaması: 1

 

Patates (2019)

Üretim Miktarı: 432 bin 410 ton

Türkiye Sıralaması: 3

 

Kiraz (2019)

Üretim Miktarı: 37.282 Ton

Türkiye Sıralaması: 6

 

 

Domates-Teknolojik Sera (2019)

Üretim Miktarı: 31 bin 67 Ton

Türkiye Sıralaması: 10

Toplam Sera Alanı: 1.320 Dekar

 

Kornişon/Salatalık-Sera/Tarla (2019)

Üretim Miktarı: 53 bin 905 Ton

Türkiye Sıralaması: 10

 

Sucuk (2019)

Yıllık Üretim: 14 bin 331 ton

 

Pastırma (2019)

Yıllık Üretim: 548,9 ton

 

Kaymak (2019)

Yıllık Üretim: 253,2 ton

 

Tahıl (2019)

Yıllık Üretim: 3 milyon 622 bin ton

Türkiye Sıralaması: 10

 

Buğday (2019)

Yıllık Üretim: 436 bin ton

Türkiye Sıralaması: 16

 

Şeker Pancarı (2019)

Yıllık Üretim: 654 bin 455 ton

Türkiye Sıralaması: 7

 

Tavuk Sayısı (2019)

Yumurta Tavuğu Sayısı: 15 milyon 975 bin (Türkiye sıralaması 1)

Et Tavuğu Sayısı: 374 bin 440 (Türkiye sıralaması 31)

Toplam Tavuk Sayısı:  16 milyon 349 bin 462

Afyonkarahisar Günlük Yumurta Üretim Sayısı: 18 milyon

 

Küçükbaş Hayvan (2019)

Hayvan Sayısı: 1 milyon 45 bin (Türkiye Sıralaması 14)

Üretilen Süt/Yıl: 32 bin 251 ton (Türkiye Sıralaması 24)

 

Büyükbaş Hayvan (2019)

Hayvan Sayısı: 421 bin 686  (Türkiye Sıralaması 9)

Manda Sayısı: 2.186

Üretilen Süt/Yıl: 516 bin 634 ton (Türkiye Sıralaması: 8)

 

 

Bütün bu üretime baktığımızda, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmeyi hak etmiş durumdaydık. Bu durumu sizlerle bir format hâline getirdik. Bunun tanıtımını, farkındalığını daha fazla gerçekleştirip ilimize katma değer sağlamanın derdindeyiz.

 

Sayın katılımcılar;

Sözlerime son verirken sizleri tekrar sevgi ve saygı ile selamlıyor; Çalıştayımızın şehrimize ve ülkemize yararlı olmasını diliyorum.

Ekleme Tarihi:11.12.2020

Okunma Sayısı:1685

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz