ATSO KOBİ Akademisi tarafından Aile Anayasası Eğitimi verildi. Eğitimin açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muammer Türker, “Afyonkarahisar Valiliği tarafından ilan edilen 2021-Aile Yılı etkinliklerine Odamız da düzenlediği eğitimlerle katılıyor. ATSO KOBİ Akademisi, bu yılki eğitim takvimine Aile Yılı başlığını da ekleyerek aile şirketlerinin kurumsallaşmasına katkı sağlamayı hedefledi” dedi.
Aile şirketlerinin ekonomide büyük payı olduğuna dikkat çeken Türker, “Ekonomi, KOBİ’lerin omuzları üzerinde yükseliyor. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 98’i KOBİ; KOBİ’lerin yüzde 98’i de aile şirketi. Dolayısıyla aile şirketlerinin ekonomimizdeki payı ve rolü çok büyük. Aile şirketlerinin ekonomilerde baskın halde olması, ülkemize özgü bir durum değil. Ekonomi alanındaki en önemli yayın kuruluşları arasında gösterilen Forbes’in milyarderler listesinin yüzde 40’tan fazlası aile şirketi sahiplerinden çıktığı, dünyanın en zengin ilk 10 iş insanının 7’sinin aile şirketi sahibi olduğu biliniyor. Aile şirketlerinin ekonomiler için önemi yadsınamaz; ancak mühim olan aile şirketlerinin kurumsal bir yapıyla gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Araştırmalara göre Türkiye’de aile şirketlerinin yüzde 30’u ikinci kuşağa, yüzde 12’si üçüncü kuşağa ulaşabiliyor. Dördüncü kuşağa ise ancak aile şirketlerinin yüzde 3’ü geçebiliyor” ifadelerine yer verdi.
Türker, şöyle devam etti:
“Aile şirketleri, kurumsallaşma süreçlerini tamamladıktan sonra geleceğe güvenle bakabilecek düzeye gelebiliyorlar. Kurumsallaşma için uzmanlar şirketlere “Aile Anayasası” hazırlanmasını ve uygulanmasını öneriyorlar. Bu nedenle kurumsallaşma çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum; zira kurumsallaşma ekonominin geleceği için çatı rolünü üstleniyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de Aile Anayasası’nı hazırlayıp başarıyla uygulayan şirketlerimiz bulunuyor. Bizim amacımız, işte bu önemli olguyu işletmelerimiz arasında yaygınlaştırmaktır.
Aile şirketlerinin anayasalarının oluşturulması, şirketleri ayakta tutuyor; bunu iş yaşamımda bizzat müşahede ettim.”
Türker’in ardından Eğitmen Zeynep Türkan Filiztekin Gürsaç, Aile Şirketleri Anayasası’nın önemine dikkat çekti. Gürsaç, “Bir aile şirketini ayakta tutmak, belki de dünyadaki en zor yönetim işidir. Kurumsallaşma demek, yürüyen bir sistemi belli bir düzene sokmaktır. Kurumsallaşma, işin akışını sağlamlaştırmak ve kolaylaştırmak için gereklidir. Aile şirketleri, kurumsallaşma anlamında çok zorlanıyorlar, ama bu aile şirketlerinin sürdürülebilirliğini sağlayan bir kavram. Kurumsallaşmanın yansıdığı metin ise Aile Şirketi Anayasası’dır. Aile Şirketi Anayasası, ailenin stratejik hedeflerine ulaşmayı sağlar; aynı zamanda sorunları tespit edip şirketi doğru yönlendirmeye yarayan bir metindir” dedi.