ATSO KOBİ Akademisi tarafından, “Kriz Döneminde Finansal Yönetim Eğitimi”, video konferans yöntemiyle düzenlendi. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın Youtube sayfasında yayınlanan eğitimin açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, “Ülkemiz ve dünyamız, bugüne kadar birçok ekonomik ve siyasi krize sahne olmuş, krizlerin ardından köklü değişiklikler yaşamıştır. Son 100 yılda 1929 Büyük Buhran ya da Dünya Ekonomik Krizi olarak bilinen krizden sonra, İkinci Dünya Savaşı patlak vermiş; İkinci Dünya Savaşı’nın ardından da başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok işbirliği örgütünün temelleri atılmış; ekonomik düzenin sağlamlaştırılmasına yönelik çalışmalar artmıştır. 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nden başlayarak dünyaya yayılan Büyük Durgunluk, ‘tek kutuplu dünya’ tezinin resmen çöküşünü hazırlamış; Rusya ve Çin’in yanı sıra Hindistan gibi Asya ülkelerinin birçok alanda atılım yapmalarına imkan tanımıştır. Ülkemizde ise son 2001 krizi, iktidarın değişmesine neden olmuştur” dedi.
Krizin durgunluğun yanı sıra fırsatları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Köse, “Kriz, bir yönüyle daralmayı ve durgunlaşmayı anlatırken; diğer yönüyle oluşan boşlukların doldurulması ile yükselişe geçmek için bir fırsattır. İşletmeler, dünya ve ülkemizde yaşanan krizlerden etkileneceği gibi, kendi içlerinde de yaşanan çalkantıların üstesinden gelmek zorunda kalabilir. Her iki durumda da şu atasözü geçerlidir: İyi kaptan, dalgalı denizde belli olur. Krizler sırasında sakinliğini koruyabilen yöneticiler, yeni strateji üretebilen ortaklar ve sebat eden çalışanlar ile krizlerden büyüyerek çıkan pek çok şirket olmuştur” ifadelerini kullandı.
Kovid-19 salgınının da yeni bir kriz olarak değerlendirilebileceğine dikkat çeken Köse, şöyle devam etti:
“Dünyamız ve ülkemiz, 1 yılı aşkın bir süredir yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele etmektedir. Bu salgının ekonomi, toplum ve devletler üzerindeki etkisini incelediğimizde, daha önce karşılaşmadığımız, alışık olmadığımız büyük bir krizle yüz yüze geldiğimizi söyleyebiliriz. Pandemi döneminde de krizin etkilerini derinden yaşayan işletmelerimiz olduğu gibi kendini geliştiren ve yeni duruma uyum sağlayan işletmelerimizin olduğunu da gördük.”
Eğitimi veren Afyon Kocatepe Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Serap Vurur, “Koronavirüs, pandemi ekonomisi ile tanışmamıza neden oldu. Baktığımız zaman etkilenmeyen sektör çok az kaldı. İnternet üzerinden satış yapan firmalar ile teknoloji firmaları bu krizden kazançla çıktı. Turizm ve havacılık sektöründe büyük sıkıntılar yaşandı. İnsanların öncelikleri değişti. İnsanlar, tatil yapmak yerine öncelik olarak gıdaya yöneldi. Hem arz, hem talep olumsuz etkilendi. Ekonomide çok büyük bir değişim yaşandı. Bu pandeminin ne zaman biteceğine ilişkin bir belirsizlik var. İşletmeler, maliyetini azaltmak zorunda kalıyor. Küçük işletmelerin kapatılması, talebin daha da azalmasına neden oluyor, bu bir döngü. Kriz ortamında stokların yönetimi, alacakların yönetimi, borç yönetimi ve nakit yönetimi çok önemlidir” şeklinde konuştu.