ATSO KOBİ Akademisi tarafından düzenlenen “IQ mu, EQ mu” eğitimi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın Youtube sayfası üzerinden yayınlandı.
Eğitimin açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Demirel, “Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını dolayısıyla bir buçuk yıldır eğitimlerimizi video konferans yöntemiyle gerçekleştiriyoruz. Bu süreçte biz Oda olarak gördük ki, video konferanslarda alınan verim, yüzyüze eğitimde alınan verimden daha düşük. Normalleşme takvimi belirlendiği gibi devam ederse biz de eğitimlerimizi, dünyanın en yeşil kamu binası seçilen hizmet binamızda düzenlemeye başlayacağız” dedi.
Demirel, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bugün iş hayatında da özel hayatta da üzerinde durulması gereken, fakat zaman zaman ihmal edilen bir konu hakkında bilgilerimizi pekiştireceğiz. 1990’lı yılların başında yapılan araştırmalar, insanlarda zihinsel zekanın yanı sıra duygusal zeka bulunduğunu gösterdi. Zihinsel zeka, kişinin verileri hangi düzeyde yorumladığını ortaya çıkarıyor. Duygusal zeka ise kişinin olaylara nasıl yaklaştığıyla ilgileniyor. Araştırmalara göre, IQ ve EQ birbirini tamamlıyor. İş ve özel hayatında IQ denilen zihinsel zeka ve EQ denilen duygusal zekayı birleştiren kişiler, başarıyı yakalıyor. Bu nedenle bugünkü eğitimimizin çok yararlı olacağını düşünüyor; eğitimi verecek olan Sayın Nihat İnan’a teşekkür ediyorum.”
Psikolojik Danışman ve Rehber Nihat İnan da duyguların insanları harekete geçirdiğini belirtti. İnan, “Bizi harekete geçiren en önemli unsurlar duygularımızdır. Zeka ile ilgili yapılan çalışmalar oldukça çoğaldı. Önceden zekanın doğuştan olduğu düşünülüyordu, temellerinin genetikte olduğu, belirli becerilerin ise sonradan kazanıldığına ilişkin veriler elde edildi. Herhangi bir sorunu çözme sırasında da zekanın kendini gösterebileceği biliniyor. Zeka tek tip değildir; tek bir unsur ile ifade edilemez. Yapılan araştırmalar çoklu zekanın olduğunu gösterdi. Başarının sırlarından biri, duygularımız ve gösterdiğimiz davranıştır. Bunlar da aklın ve zihnin kontrolünde olmazsa, olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. IQ, sizi işe aldırır; EQ sizi terfi ettirir” ifadelerini kullandı.