Afyonkarahisar Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yayın organı TOBB Ekonomik Forum Dergisi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde önemli çalışmalara imza atan Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne geniş yer ayırdı.
Dergi’de yer alan metin şöyle:
Kuruluşu 1985’e dayanan, 1993’te ise ilk öğrencilerini kabul eden Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; 26 Şubat 2019’da TOBB, MEB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’yle Afyonkarahisar’ın proje okulu olarak belirlenerek örnek çalışmalara imza attı.
Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’nün uygulanmaya başlaması ile birlikte Afyonkarahisar TSO
Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in başkanlığında Protokol Yürütme Kurulu kuruldu. İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ile Afyonkarahisar TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gül’ün de yer aldığı Protokol Yürütme Kurulu, okulun idari kadrosundan öğretmenlerine, açılacak alanlardan gerçekleştirilecek projelere kadar tüm konularda ortak kararlar alıyor. Protokol Yürütme Kurulu’nun aldığı kararlar TOBB’un gözetimi ve MEB’in onayından sonra yürürlüğe giriyor.
“Döner sermayede kısa sürede ilk 10’a girme hedefi”
Afyonkarahisar Gazi MTAL, pandeminin dünyayı etkisi altına aldığı 2020 yılında temizlik ürünleri üretimi ile dikkat çekti. Okulun pandemi öncesinde, 2019 yılında başlattığı sıvı sabun ve deterjan üretimi
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın destekleri ile gelişti. 2020 yılında Gazi MTAL tarafından 300 ton ortam dezenfektanı üretimi başta olmak üzere 28 kalem temizlik ürün çeşidine ulaşıldı. Bu üretim hızı, 2021 yılında da devam ediyor. Okul, 2020 yılında üretimi sayesinde 2 milyon 657 bin TL’lik ciro yaptı. 2021 yılının ilk yarısında ise bu ciroyu da geride bıraktı. Gazi MTAL, 2019'da döner sermaye sıralamasında 132'nci sıradaydı, 2020'de ise 31'inci sıraya yükseldi. Okul, döner sermayede kısa sürede ilk 10’a girmeyi hedefliyor. Gazi MTAL, Mesleki Eğitim İş birliği Protokolü’nün uygulanmaya başlaması ile birlikte öğrencilerin tercihlerinde de üst sıralara yükseldi. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında sınav sonuçlarına göre ayrılan başarı puanıyla alım yapılan 90 öğrenci kontenjanı 204 öğrenci kontenjanın tamamı doldu.
“Hem öğreten hem üreten okul”
Afyonkarahisar Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ‘Hem öğreten, hem üreten okul’ sloganını ilke olarak benimsedi. Güncel gelişmeleri ve teknolojiyi yakalayan bölümlerinin yanı sıra Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap veren alanları ile önemli bir eğitim yuvası haline geldi. Okulda öğrenciler Elektrik-
Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Kimya Teknolojisi, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı, Raylı Sistemler Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanlarında eğitim görüyorlar.
“Z Kütüphane, Gazi MTAL tarafından tasarlanıp üretildi”
Robot teknolojisinin her alanda yaygın şekilde kullanıldığı Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı’nın yanı sıra İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Kimya Teknolojisi, Raylı Sistemler Alanları, Afyonkarahisar’da yalnızca Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bulunuyor. Elektrik-Elektronik
Teknolojisi, Kimya Teknolojisi, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı alanlarında üretim yaparak, öğrencilerin bilgileri pekiştirilirken döner sermayeye de katkı sağlanıyor. Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde başlatılan ‘Kadın Kültür Evleri’ projesinde inşa edilen merkezlerde ve Türkiye Diyanet Vakfı Afyonkarahisar Kitap Kafe’deki mobilya tefrişatı ile çeşitli düzeydeki okullarda ihtiyaç duyulan Z Kütüphane, Gazi MTAL tarafından tasarlanıp üretildi.
Japon Kalkınma Ajansı ve Zafer Kalkınma Ajansı desteği
Afyonkarahisar TSO’nun desteğiyle Zafer Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen proje ile okula robotik kaynak robotu kazandırılırken, okulda Otomatik Kumanda Deney Seti, Elektronik Deney Seti Elektrik Tesisat Plan Çetesi, Kopanzasyon Deney Seti olmak üzere deney seti imalatı yapılıyor. Raylı Sistemler Alanı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları protokolü ile Raylı Sistemler Elektrik ve Makine dallarında eğitim veriyor. Bu alandaki öğrenciler, 11 ve 12’nci sınıflarda Devlet Demiryolları’nda eğitim fırsatı yakalıyor. Endüstriyel Otomasyon Alanı ise uluslararası bir destek alarak Japon Kalkınma Ajansı JICA’nın katkılarıyla donanımını yeniledi. Alanda, robotik kodlama, Endüstri 4.0, nesnelerin haberleşmesi fabrika otomasyonu deney seti bulunuyor. Ayrıca CNC Ruoter Plazma Kesme, Lazer
Kesme Makinaları üretimi döner sermaye kapsamında yapılıyor.
Öğrencilere burs, işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkanı Gazi MTAL, belirli düzeyde not ortalaması yakalayan öğrencilere sağladığı burs imkanı ile de öne çıkıyor. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Afyon Eğitim Vakfı aracılığıyla, okuldaki 30 başarılı öğrenciye burs veriliyor; ayrıca ihtiyaç sahibi öğrencilere de çeşitli yardımlar yapılıyor. Okulda öğrenim gören öğrencilere, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası üyesi firmalarda beceri eğitimi ve staj imkanları da sağlanıyor.
Ekleme Tarihi:11.01.2022
Okunma Sayısı:1708