EGE İHRACAT BULUŞMALARI TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Ege İhracatçı Birlikleri ve Dünya Gazetesi iş birliğinde, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda “Ege İhracat Buluşmaları-Afyonkarahisar” toplantısı düzenlendi. ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci ile Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, EİB’e bağlı Birlik Başkanları, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Dünya Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Vahap Munyar ve Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mustafa Özkan, ATSO Yönetim Kurulu, Meclis, Disiplin Kurulu ve Meslek Komiteleri Üyeleri ile iş insanları katıldı.
AFYON, CARİ FAZLA VERİYOR
Toplantının açılış konuşmasını Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser yaptı. Serteser, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Ege İhracatçı Birlikleri ile Dünya Gazetesi’nin işbirliğinde düzenlenen Ege İhracat Buluşmaları’na, dünyanın en yeşil binası seçilen Odamız’da ev sahipliği yapmaktan duyduğum mutluluğu belirterek sözlerime başlamak istiyorum.
Geçen yıl Haziran ayında Dünya Gazetesi heyetini Odamız’da ağırlamış; ekonomi üzerine istişarelerde bulunmuştuk.
O günden sonra ekonomimizde daha farklı şartlar meydana geldi; bazı alanlardaki zorlukların dereceleri arttı.
Sayın Yazarlarımız, bu konuları enine boyuna sizlerle paylaşacaklar. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Ege İhracatçılar Birliği’ne de teşekkür ediyorum. Geleneksel hâle getirdikleri bu toplantıyı Afyonkarahisar’da Odamız’la istişare hâlinde düzenlediler.
Bu vesile ile belirtmek isterim ki Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda, ilimizin önde gelen iş insanlarından, aynı zamanda Meclis Üyemiz Sayın İbrahim Alimoğlu’nun olmasından memnuniyet duyuyorum.
Yeraltı ve yer üstü pek çok zenginliği ile öne çıkan ilimiz, çoğunluğu doğaltaş ve mermer olan maden sektöründe de öncü konumdadır.
Özellikle İscehisar ilçemizde bulunan zengin ve kaliteli mermer ocaklarının işletilmesi ile sektör ivme kazanıyor.
Sektörde; işçi, ustabaşı, mühendis, teknisyen ve idari personel olmak üzere çok sayıda kişi istihdam ediliyor.
Dünya tarihinde iz bırakan pek çok eserde Afyon Mermeri’nin kullanıldığını görebiliyoruz.
Biz ilimizde mermer sektörünün daha da ileri gitmesi için üyelerimizden gelen görüş ve önerileri önemsiyor; lobi faaliyetlerimizde de üyelerimizin taleplerine yer veriyoruz.
Son dönemde Orman Kanunu’ndan kaynaklanan sıkıntıların çözülmesi ve madencilik sektörüne kolaylık sağlanması, 2020 ve 2021 yıllarının küresel salgın dolayısıyla maden sektöründe geçici tatil ilan edilmesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavı’nda sektör temsilcilerinin görüşlerine başvurulması ve İtalya’da düzenlenen Uluslararası Marmomac Mermer Fuarı’nın destek listesine alınması gibi pek çok konuyu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz vasıtası ile ilgili makam ve mercilere ilettik.
İlimizin lokomotifi olan mermerin yanı sıra pek çok sektörde üretimin ve istihdamın büyük bir gayretle sürdürüldüğünü söyleyebiliriz.
İlimizde yumurtacılık, et entegre tesisleri, toprak sanayi, konveyör bant, maden suyu, mermer ve tarım makineleri, emaye gibi pek çok farklı alanda önemli yatırımlar yapan firmalarımız bulunuyor.
İlimiz tarımsal üretimde de öne çıkıyor.
Haşhaş, vişnenin yanı sıra kornişon salatalık üretiminde ve teknolojik sera mamulü domateste Türkiye birincisi olan Afyonkarahisar, patates üretiminde ise üçüncü sırada yer alıyor.
Afyonkarahisar’ın güçlü üretim potansiyeli, ihracat rakamlarına da yansıyor.
2020 yılında 323 milyon 380 bin dolar olan ihracatımız 2021 yılında 380 milyon 795 bin dolara çıktı. Bu rakam, ilimizde Cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kayıtlara geçti.
Bir dönem, ihracatta mermerle yarışan yumurtacılık sektörünün 2019’un Nisan ayından bu yana en büyük ithalatçı ülke olan Irak’a yumurta satamadığını, yine önemli bir ihraç kalemimiz olan haşhaşta kotanın açılmadığını da hesaba katmamız gerekiyor.
Yumurta ve haşhaşta dış kaynaklı sorunlar yaşanmasa, ihracatımızın 500 milyon doları zorlayacağını düşünüyoruz.
2021 yılında ihracatımızda ilk sırayı madencilik ürünleri alırken, ikinci sırada su ürünleri ve hayvansal mamuller, üçüncü sırada çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri yer aldı.
Geçen yıl en çok ihracat yaptığımız ilk 3 ülke ise Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu.
İhracatımızdaki yükseliş eğiliminin 2022’de de devam ettiğini görüyoruz.
Bu yılın ilk 8 ayında 277 milyon 962 bin dolarlık ihracata ulaştık ki bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre 20 milyon dolar daha fazladır.
İhracat rekorumuzu tazeleyeceğimizi buradan müjdeleyebilirim.
Bir de birçok kez dile getirdiğimiz, hatta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’un katıldığı Ekonomi Şûrası Toplantısı’nda da sunduğumuz bir husus var:
İhraç kayıtlı satışların, üretimin yapıldığı ile yazılması konusuna da dikkat çekmemiz gerekiyor.
Bizim hesaplamalarımıza göre, Afyonkarahisar’dan her yıl 100 ilâ 150 milyon dolar arasında ihraç kayıtlı satış gerçekleştiriliyor. Biz şunu talep ediyoruz:
İhraç kayıtlı dışsatım yapan şirketin temsilciler, ihracatçılara yönelik bütün avantajlardan yararlansın; ancak yapılan ihracat miktarı, mamulün üretildiği şehre yazılsın. Böylelikle, Anadolu şehirlerinin ihracattaki asıl konumu ortaya çıkacaktır.
İlimiz, ithalat-ihracat dengesinde, cari fazla veriyor.
Afyonkarahisar, ihracatın ithalatı karşılama oranında Türkiye’de 81 il içinde 13’üncü sırada yer alıyor.
İlimiz, 2021 yılında 380 milyon 795 bin dolar ihracat, 81 milyon 627 bin dolar ithalat gerçekleştirerek 299 milyon 168 bin dolar dış ticaret fazlası vermiştir. 2021 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 466,51 olmuştur.
Bu başarımızın her yıl artarak devam etmesini diliyor; bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
2018 yılından bu yana ATSO KOBİ Akademisi ismiyle başlattığımız düzenli eğitimlerimizde, ihracat konusuna özellikle eğiliyor; üyelerimizin ihracat ve ithalat kavramları ile bilgilerini güncellemesini sağlıyoruz.
Aynı zamanda Ticaret Bakanlığımız’ın UR-GE projeleri desteklerinden yararlanıyoruz. İlimiz, 6 UR-GE projesini hayata geçirerek Ege Bölgesi’nde 3’üncü oldu.
6 projenin 3’ünde Odamız’ın imzası bulunuyor.
Bu 3 projenin 2’si mermer ve doğaltaş sektöründeydi, başarıyla sonuçlandı.
1 adet UR-GE projemiz de makine sektöründe devam ediyor.
Önümüzdeki günlerde, farklı sektörlerde de UR-GE projelerine imza atmayı planlıyoruz.
Bununla birlikte ihracat potansiyelimizi geliştirebilecek fuarlara üyelerimizin katılımını önemsiyor; üyelerimizi bu yönde teşvik ediyoruz.
İhracatın, ilimizin rekabet gücünü yükselteceğini; bununla birlikte üretim ve istihdama doğrudan katkı yapacağına gönülden inanıyorum. Bu bağlamda, bugünkü toplantımızın da ilimize, bölgemize ve ülkemize son derece yararlı olacağını düşünüyorum.
Sözlerime son verirken, 26 Ağustos 1922’de Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz ve 9 Eylül 1922’de İzmir’de taçlanan Büyük Zafer’de imzası olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm komutan ve askerlerimizi, canlarını bu vatana feda eden tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Sizleri tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”
MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ BİR İL
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci de mermer sektörü hakkında bilgi verdiği konuşmasında şu vurguları yaptı:
“Mermerin başkenti Afyonkarahisar’da böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak bizleri gururlandırdı.
Hoş geldiniz.
Mermercilik, Afyonkarahisar ve İscehisar’da vazgeçilmez bir meslektir; bu sektör yaklaşık 10 bin kişilik istihdam ile ilimiz ve ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlıyor.
Sektörün ilimiz için önemini şu verilerle özetleyebiliriz:
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız’da mermer sektöründe faaliyet gösteren 5., 10. ve 27. Meslek Komitelerimiz’de 1130 üyemiz mermercilik ile iştigal ediyor.
Resmi rakamlara göre Afyon’da 529 maden ruhsatı bulunuyor. Bu ruhsatlardan 328’i 2B grubu blok üreten ruhsatlar ve 158’i işletme izinli.
2021’de ülkede toplam 18 milyon 251 bin ton mermer üretimi gerçekleşti. Afyon yüzde 9, 3 pay aldı ve 1 milyon 721 bin 289 ton üretim yapıldı.
İlimizde çıkarılan mermer ve doğaltaşlar arasında Afyonkarahisar Şeker, Kaplan Postu, Afyonkarahisar Gri, Afyonkarahisar Violet, Afyon Beyaz, Silver Traverten bulunuyor.
Afyonkarahisar, mermer ve doğaltaş ihracatında da Türkiye’nin önemli illeri arasında yer alıyor.
2021 yılında 245 milyon dolarlık ihracatımızla Türkiye’nin mermer ve doğaltaş dışsatımının yüzde 11,74’ünü karşıladık ve ülke genelinde bu alanda üçüncü olduk.
Sektörde 2022 yılının ilk 8 ayında 160 milyon 60 bin dolarlık ihracata imza attık. Bu da gösteriyor ki, madencilik sektöründeki ihracatımız yine geçen yılki rakamlara ulaşacak.
Odamız, ilimizin en önemli sektörü olan mermercilik alanında hâlâ sürdürdüğü bir Avrupa Birliği projesine imza attı. Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi adını taşıyan proje kapsamında iş güvenliği hakkında önemli bir farkındalık oluşturduk; bu kavramın yaygınlaşmasını sağladık.
8 Eylül Perşembe günü de projemiz kapsamında bir uluslararası çalıştay düzenleyeceğiz. Sizleri de de çalıştayımızda görmekten mutluluk duyacağız.
Bu projeye hem Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı, hem de Boğaz Mermerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak katkı sağlamaktan çok memnunum.
Bir başka memnuniyetim ise, Meclis Üyemiz Sayın İbrahim Alimoğlu’nun Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olması dolayısıyladır. Sayın Alimoğlu, TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan sonra bu görevini de layıkıyla yerine getirecektir.
Hayat sadece memnuniyet ve iyi dileklerden ibaret değil. Ülkemizin değerine değer katan madencilik sektörümüzün karşılaştığı sorunlar bulunuyor.
Bu sorunların başında ağır bürokratik işleyiş geliyor. Ocak işletme izinleri neredeyse yıldıracak boyutlarda bürokrasiye takılıyor.
Sektörün temsilcileri; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda, Bakanlığın ilgi alanındaki diğer tüm sektörlerle aynı biçimde değerlendiriliyor. Madencilik sektörünün kendine özgü bir Bakanlığı’nın olması, elimizi güçlendirecektir.
Madencilik ile ilgili olumsuz algı yönetimi de, aşmamız gereken büyük bir dağ gibi karşımızda duruyor.
Madenciler, kimsenin cesaret etmediği bölgelere girip, onca maddi ve manevi risk alıp adeta taşı toprağı ekonomiye kazandırmaya çalışırken çevreye zarar vermekle itham ediliyorlar.
Oysa, buradaki tüm iş insanları ve sanayicilerimiz, çevreyi koruma adına bütün yönergeleri yerine getirdiği gibi toprağın ağaçlandırılmasına özen gösteriyorlar. Bu konuda halkla ilişkiler çalışmasının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini düşünüyorum.
Malumunuz olduğu üzere Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in 100. Yıldönümü’nü kutluyoruz. Çok açıktır ki Afyon’un kaderi, İzmir’in kaderi ile ortaktır.
İzmir’in işgali, Anadolu’nun tüm bölgelerinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da acı günlerin başlangıcı olmuştur. Anadolu’da, Gazi Mustafa Kemal Paşa öncülüğünde başlatılan direniş kıvılcımı, 26 Ağustos 1922’de ilimiz sınırları içindeki Kocatepe’de sönmeyen bir bağımsızlık meşalesine dönüşmüştür.
Afyon’un kurtuluş müjdesi, İzmir’in, tüm Ege’nin, tüm Anadolu’nun yolunu aydınlatmıştır. Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.”
ALİMOĞLU İHRACATÇILARI KUTLADI
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin 1.121 üyesi olduğunu bu firmaların 375 tanesinin Afyonlu olduğunu ifade eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, EMİB üyeleri arasında Afyonlu ihracatçıların birinci sırada yer aldığını kaydetti.
Afyon’un 2021 yılında gerçekleştirdiği 381 milyon dolarlık ihracatın yüzde 65’inin doğal taş olduğunu vurgulayan Alimoğlu, “Afyon’dan yapılan ihracat 2022 yılının ocak-ağustos döneminde 278 milyon dolar olurken, maden sektörü olarak 160 milyon dolar ihracata imza attık. 2021 yılında Afyon’un ihracat şampiyonlarının hepsi doğal taş sektörümüzden oldu. Afyon’un toplam doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 84’e ulaştı. Türkiye’nin doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payının yüzde 69 olduğunu düşündüğümüzde Afyon’umuzun çok daha katma değerli doğal taş ihraç ettiği ortaya çıkıyor. En büyük ihraç pazarlarımızdan biri olan Çin’deki daralmaya rağmen bu başarıyı sağlayan 375 üyemizin her birini canı gönülden kutluyorum. Madenlerin hayatımızdaki önemini ortaya koymak, yeşile duyarlı üretim yaptığımızı kamuoyu ile paylaşmak amacıyla İstanbul Maden İhracatçıları Birliğimizle dönüşümlü olarak düzenlediğimiz “Hayatımız Maden Çalıştayı”nın 5.’sini Afyon’da düzenleme kararı aldık” dedi.
İHRACAT İÇİN BÜYÜK HEDEF
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de Afyonlu ihracatçılarımız 2021 yılında ihracatlarını yüzde 18’lik artışla 323 milyon dolardan 381 milyon dolara taşıdılar. Madencilik sektörü 247 milyon dolarlık ihracatla Afyon ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştirdi. 27 milyon dolarlık tutarla yumurta sektörü ikinci olurken, çimento seramik ve toprak ürünleri sektörümüz 21 milyon dolarlık ihracata imza attı. Afyonumuzun ihracatının ilk etapta 500 milyon doları, orta vadede 1 milyar doları geçecek potansiyele sahip olduğuna tüm kalbimle inanıyorum” diye konuştu.
ESKİNAZİ’DEN SERTESER’E TEŞEKKÜR
Açılış konuşmalarının ardından Afyonkarahisar’da ihracatta ilk 5’e giren firmalara plaketleri takdim edildi.
Toplantının ikinci kısmında Dünya Gazetesi İstihbarat Şefi Aysel Yücel’in moderatörlük yaptığı “Ege İhracat Buluşmaları-Afyonkarahisar” isimli toplantıda Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Dünya Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Vahap Munyar ve Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, dünya ve Türkiye ekonomisindeki güncel gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaştı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi bu bölümde söz alarak “Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız’a ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Çok güzel işler yapıyorlar. Kendilerini tebrik etmek istiyorum. Afyon’a çok büyük katkıları var. İnşallah görevlerine devam edip Afyon’a katkı sağlamaya devam ederler. Bizi ağırladıkları için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Çok güzel bir binada, çok güzel bir şehirde, çok güzel işler yapıyorlar. Başkanımız’ın başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Ekleme Tarihi:6.09.2022

Okunma Sayısı:406

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz