ATSO’DA ENERJİ VERİMLİLİĞİ TOPLANTISI DÜZENLENDİ
ATSO KOBİ Akademisi etkinlik takvimi kapsamında, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işbirliğinde ATSO hizmet binasında “Enerji Verimliliği Toplantısı” düzenlendi.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ile Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Bilal Düzgün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Proje Daire Başkanı Ersoy Metin ve Bakanlık uzmanı Oğuzhan Oğuz, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Sömer ve Ömer Özpınar, Afyonkarahisar Valiliği İl Enerji Yöneticisi Hakan Demir ile ATSO üyeleri katıldı.
ŞEHİTLERİMİZ İÇİN SAYGI DURUŞU
Vatanımızın bütünlüğü ve milletimizin birliğinin devamı için mücadele ederken şehit düşen askerlerimiz adına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başlayan toplantının açış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser gerçekleştirdi. Serteser, “Aldığımız haberle ciğerimiz yandı. Bölücü terör örgütünün saldırısında şehit olan kahraman askerlerimizi rahmetle anıyoruz, mekanları Cennet olsun. Yaralı askerlerimize acil şifalar diliyoruz. Ailelerine sabır diliyoruz, milletimizin başı sağolsun. Devletimizin kararlılığı, milletimizin azmiyle terör belasını bertaraf edeceğimize can-ı gönülden inanıyorum” dedi.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Enerji verimliliği kavramının giderek önem kazandığına dikkat çeken Serteser, “Burada dikkatimizi çeken vurgu, verimliliğin tasarruftan ayrılmasıdır. Tasarruf, bir odadan çıkarken lambanın kapatılması; verimlilik ise lambanın ihtiyacı olan enerjinin daha az maliyetle karşılanmasının yolunu aramak ve bulmaktır. Enerji verimliliğinin yanı sıra Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması da hayatımızın olmazsa olmazı hâline geldi” ifadelerini kullandı.
YENİLENEBİLİR ENERJİ ALTYAPISI OLAN BİNA
ATSO’nun enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjinin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Serteser, “Enerji Verimliliği toplantısına ev sahipliği yapmak bizim için oldukça anlamlı ve mutluluk verici. Tabii biz bunu 2009’larda kavramış bir Oda’yız. İlk defa 2009’da Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildik. 30 yıl öncesinin çok güzel bir binası olan hizmet binamız, 2009 yılında ihtiyaçlarımızı karşılamaz hâle gelmişti. Yıllar geçtikçe ihtiyaçlar da artıyor. Üyelerimize sunduğumuz hizmetin kalitesini de artırmak için hizmet binası yapmaya karar verdik. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün arazisi üzerinde hizmet binası verilmesi taahhüdü bizden önce verilmişti. İçinde bulunduğumuz hizmet binamızın 2009 yılında projelendirmeye başladık; 2011 yılında da binamızın temelini attık. Daha Yeşil Dönüşüm, Yeşil Mutabakat, Enerji Verimliliği, yenilenebilir enerji gibi kavramlar çok konuşulmazken biz bunları yıllar önce düşündük. Yenilenebilir enerjinin binamızda kullanılması, o zamanlardan bizim planladığımız bir unsurdu. Bu binamızı yaparken arkadaşlarımızla birlikte yeşil ve enerjide verimli bina olması için planlamalar yaptık. Şu anda bu bina enerjisinin tamamen yenilenebilen enerjilerden karşılayan, elektriğini güneş enerjisinden; ısınmasını jeotermal kaynaktan karşılıyor. Jeotermal kaynağı bize Türkiye’de konusunda önemli kuruluşlardan biri olan AFJET sağlıyor. Binamız, ürettiği elektrik enerjisinin fazlasını bir miktar da olsa ülkemiz enerjisine katkı sağlamak için elektrik şebekesine veren akıllı bir bina. Bunu bu şekilde planlamıştık, bu şekilde de hayata geçirdik” diye konuştu.
EN ÜST DÜZEYDE YEŞİL BİNA SERTİFİKASI
Serteser, ATSO’nun aldığı Olağanüstü derecesinde Yeşil Bina Sertifikası hakkında da şu ayrıntıları aktardı:
“Binaları sertifikalandıran iki önemli kuruluş var. Birisi Amerika Birleşik Devletleri’nde LEED, diğeri de İngiltere’de BREEAM. BREEAM’in dünya çapında biraz daha fazla sertifikası var. Biz de BREEAM’e Yeşil Bina Sertifikası almak için başvurduk, bazı revizeler de yaptık. Türkiye’de BREEAM’in sertifika verdiği kamu binaları içinde Odamız hizmet binası, Olağanüstü (Outstending) derecesi ile en yüksek puanı alan bina oldu. BREEAM temsilcileri, dünya genelinde bir yarışmalarının olduğunu belirterek hizmet binamızın da yarışmaya katılmasını önerdiler. Yarışmaya katıldık, hizmet binamız tüm kategorilerde en yüksek puanı alan dünya birincisi seçildi. Biz bu binaya 2013 yılında geçtik. 2013’ten bu belgeyi alıncaya kadar bazı iyileştirmeler de yaptık. Zafer Kalkınma Ajansı’na başvurduk, yüzde 50 hibe ile bir bölümü, yüzde 60 hibe ile bir bölümü olmak üzere iki proje hazırlayarak toplamda 550 kWh’lik bir Güneş Enerjisi Santrali yaptık. Bu yatırımımız kendisini amorti etti, gelir getirmeye de başladı. Bu projemizi ‘ATSO, Enerjisi İle İşletmelere Işık Tutuyor’ şeklinde adlandırmıştık. Amacımız hem binamızı yenilenebilir enerjiye kavuşturmak; hem de işletmelere örnek olmaktı. O dönem, bu konu çok yaygın değilken birçok şirket fabrikalarının üzerine Güneş Enerjisi Santrali yapmaya başladı. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız bu konuyu yıllar önce görmüş, bu konuda adımlar atmış ve üyelerine ışık tutmuş durumdadır.”
YEŞİL OSB İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
ATSO’nun hizmet binasında yeşil bina ve yeşil dönüşüm konularında edinilen tecrübeden Afyonkarahisar Merkez 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde de yararlanacaklarını kaydeden Serteser, “Sinanpaşa’da yıllar önce yer tespiti yapılmış bir Organize Sanayi Bölgesi vardı. Kamulaştırması metrekaresinin fazla olmasından dolayı uzun süredir faaliyete geçemiyordu.
Böyle olunca, geçmiş dönem Valimiz Sayın Gökmen Çiçek, ‘Bu OSB’yi canlandıralım, sizin hizmet binanızdan dolayı yenilenebilir enerji ve yeşil bina konularında tecrübeniz var. Bu OSB’nin başına siz geçin, bunu hızlandıralım. Burayı Yeşil OSB olarak planlayalım’ dedi. Afyonkarahisar merkeze 27 kilometre, hizmet binamıza aşağı-yukarı 19 kilometre uşaklıkta olan, Afyonkarahisar-İzmir karayolu üzerinde Sinanpaşa ilçemizin sınırları içinde kalan Organize Sanayi Bölgemiz’de bu tecrübelerimizi kullanmak istiyoruz. Başladık, epeyi ilerledik. Kamulaştırma çalışmaları belli bir noktaya geldi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri ile Acele Kamulaştırma Kararı yayınlandı. Tahmin ediyoruz, 3 ay içerisinde bu kamulaştırmalarımız biter. Ön tahsislere de başladık. Buradaki amacımız da yine enerji verimliliğinin en üst seviyede olduğu bir Yeşil OSB yapmak. Türkiye’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın örnek göstereceği bir OSB hâline getirmeyi hedefliyoruz. Biz firmaları seçerek ve Yeşil OSB kriterlerine uyma taahhüdü ile alıyoruz” dedi.
“ÜLKEMİZ, YENİLENEBİLİR ENERJİ BAKIMINDAN ZENGİN”
Serteser, konuşmasını şu vurgularla bitirdi:
“Biz hizmet binamızı yaparken kamu binalarına da örnek olsun istemiştik. Kamu binalarının yenilenebilir enerjiyi kullanan, enerji verimliliğini esas alan binalar olmasını arzu ediyorum. Türkiyemiz aslında güneş, rüzgâr, jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerjiler bakımından bölgemizin en zengin ülkelerinden bir tanesi. Bu konuda Devletimizin ve Hükümetimizin önemli adımlar atacağını, ülkemizin bölgemizde bu konudaki en önemli ülkeler arasında olacağını ümit ediyorum.”
“ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE HEDEFLERE ULAŞTIK”
Serteser’in ardından kürsüye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Bilal Düzgün de konuşmasına “Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz” diyerek başladı. Daire olarak Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması için mücadele ettiklerine dikkat çeken Düzgün, “Bakanlık olarak enerjinin üretiminden, iletiminden, dağıtımından nihai kullanımına kadar verimliliğin artırılması önceliklerimiz arasında geliyor. Elimizdeki enerji kaynaklarını mümkün mertebe verimli kullanmak. Bunu kullanırken de yeni teknolojilerden, özellikle son zamanlarda revaçta olan yapay zekâdan yararlanılması, endüstri 4.0 araçlarından yararlanılması, enerjinin yerli ve milli kaynaklardan sağlanmasını hedefliyoruz. Sanayi sektörümüz, ülkemizin lokomotif sektörü, Türkiye’de nihai enerji kullanımının yüzde 32’sini temsil eden bir sektördür. Enerji verimliliği konusunda yapılacaklar çok açık. Bu konuda Bakanlığımız tarafından Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı hazırlandı. Kamudan bina sektörüne, ulaştırmadan tarıma, sanayiden finans sektörüne kadar neler yapılacağının anlatıldığı bir doküman. Biz 7 yılda 10 milyar dolar yatırım ve birincil enerjide yüzde 14’lük bir tasarruf sağlamayı hedeflemiştik. Biz hedeflerimize ülkece ulaştık” ifadelerini kullandı.
Toplantı, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in idaresinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Bilal Düzgün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Proje Daire Başkanı Ersoy Metin’in enerji verimliliği hakkındaki soruları cevaplandırması ile sona erdi.
ÇİMSA’YA ZİYARET
Toplantının ardından ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Sömer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Afyonkarahisar’da faaliyetlerine devam eden Çimsa Afyon Fabrikası’nı ziyaret ederek Fabrika Müdürü Aydın Kaya, Bakım Müdürü Kaan Köylüoğlu ve Üretim Müdürü Perihan Arseven ile görüş alışverişinde bulundu.