ATSO’DA DIŞ TİCARET BİLGİLENDİRME SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, üyeleri için önemli bir toplantıya daha ev sahipliği yaptı. ATSO, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Ticaret Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri’nin açılış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse gerçekleştirdi. Köse. “Türkiye’nin ekonomik sıkıntılarını aşması, ekonomimizin güçlenerek kırılganlıklardan kurtulması, güçlü bir eko-politik yapıya kavuşması ve refah seviyemizin artması için gereken en önemli iki sihirli sözcük üretim ve ihracattır. Bu doğrultuda ilimiz ekonomisinin gelişimi için gerek şeylerde ülke hedeflerinden farklı değildir. Devletimiz ülke ekonomisini güçlendirmek için ihracatı artırma hedefine kilitlenmiştir. Devletimiz gibi bizim de ana amaçlarımızdan birisi ilimizin ihracatının artırmaktır” dedi.
İHRACAT İÇİN EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ
Afyonkarahisar’ın ilk çağlardan bu yana üreten bir şehir olduğunun altını çizen Köse, “Afyon, Roma döneminden beri ihracat yapabilen bir şehirdir. Ancak üretim kapasite kullanım oranımız maalesef çok düşüktür. Bu kapasitelerimizi kullanarak ihracatımız artırabilmeliyiz. İş dünyamız ihracat alternatiflerin bularak bunu başarabilmektedir. Bize gerekli olan ihracatçı kadrolarımızın üreticilerimizin önün açacak bilgi ve donanıma sahip kişiler olmasıdır. Bu da ciddi bir eğitim gerektirmektedir. Odamız sık sık ve her fırsatta ihracata yönelik önemli eğitimler düzenlemektedir. ATSO KOBİ Akademisi ile üyelerimizin ihracat ve ekonomi konusunda daha çok bilgiye ulaşmasını, konusunda uzman ve yetkili kişilere doğrudan ulaşmasını amaçlıyoruz. Ayrıca Odamız’da yeni kurulan İhracat Destek Ofisi’nden de talep hâlinde firmalarımız yararlanabileceklerdir” ifadelerini kullandı.
İŞ DÜNYASI, FAZLASINI BAŞARABİLİR
Köse, konuşmasında şu vurguları yaptı:
“Yeni Ekonomi Planları’nda ihracat hedeflerinde aşağı doğru revize yapılmak zorunda kalındı. Ancak Türk iş dünyası gerçekten inanır ve güvenirse eski yüksek hedefleri bile tutturabilecek kapasitedir. Gerek ekonomik, gerekse politik istikrarın sağlaması, hukuki ve mali reformların kalıcı olarak hayata geçirilmesi, risklere akılcı çözümler üretilmesi ve her şeyden önce şeffaf bir ekonomi yönetim anlayışı sağlanması halinde iş insanlarımız da gerekeni yapacaklardır. Buna içten inanıyoruz. Odamız’ın ev sahipliğinde yoğun bir hafta geçireceğiz. Bu seminerden sonra, yarın ve Çarşamba günü de burada önemli eğitim ve seminerler gerçekleşecek. Önemli olan Afyon iş dünyasının eğitimlere vereceği destektir. Eğer sizler destek olup bizleri yönlendirirseniz daha kapsamlı ve daha spesifik konulara yönelebiliriz. Böylece bireysel olarak sizlere, dolayısıyla firmalarımıza, bu sayede şehrimize ve ülkemize önemli katkılar sağlayabiliriz.”
DÜNYA TİCARET HACMİ ARTIYOR
Köse’nin konuşmasından sonra Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Asım Çalış, ihracat süreçleri hakkında bilgi verdi. Çalış, “İhracatçılarımız sürdürülebilir ihracat yapmak istiyorlar; her yıl yeni pazarlara açılan ihracatçılar olmak istiyorlar. Dünya ticaret hacmi çok hızlı artıyor. Uluslararası ticaret, risklerden arındırılmış hâle gelmiş. Uluslararası ticari sistemde, her işlemin hukuki bir boyutu vardır. Bu hukuki boyut ile ilgili kuralları üreten bir kurul var. O kurul da uluslararası çatı kuruluşu olan Milletlerarası Ticaret Odası’dır” dedi.
KOMŞU ÜLKELERİMİZDE MALEZYA ÜRÜNLERİ VAR
Çalış, sunumuna şöyle devam etti:
“Firmalar ihracatta karşılaştıkları sorunları ürün çeşitlendirme, ülke pazarları çalışmalarıyla aşabilirler. İhracatımızda alıştığımız ezberlerimizin bozulması gerekiyor. Ortalama bir ihracatçı 2845 kilometre yol kat ediyor. Malezyalı ihracatçı ise ortalama 7314 kilometre kat ediyor. Komşu ülkelerimizin tamamında Malezya ürünleri var. Çünkü tek pazara bağımlılıktan kurtulmanın yollarını aramış. Bununla birlikte risk analizi de çok önemlidir. Bir ülkeyi ele aldığınızda risk analizinde belirleyeceğiniz 10 başlıktan 8’inde olumlu izleniminiz varsa, başarılı olma ihtimaliniz yüksektir. Bununla birlikte girmek istediğiniz pazarın geçmişe yönelik ithalat analizini yapmanız da size yardımcı olacaktır.”
DEVLET YARDIMLARI ANLATILDI
Çalış’ın sunumunun ardından Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Seda Kavruker “İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları”, Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Uzmanı Esin Şen de Meksika’daki ticaret fırsatları hakkında sunum yaptı.

Ekleme Tarihi:7.10.2019

Okunma Sayısı:1643

HIZLI ERİŞİM

BİZE ULAŞIN Dörtyol Mah. 2078. Sokak No:11 03040 Merkez/AFYONKARAHİSAR
TELEFON +90 272 213 56 57
FAKS +90 272 213 56 60
E-POSTA info@afyonkarahisartso.org.tr
ÇAĞRI MERKEZİ 0 850 346 03 03

Sosyal Medya Akışları

Basında Biz